Vícedenní trek v horách

Jak se nejlépe připravit na vícedenní trek do hor?

Plánujete vyrazit na vícedenní trek a nevíte jak na to? Co si zjistit, připravit, zabalit a co naopak nechat doma? Povíme Vám, na co byste se měli zaměřit a jaké vybavení je nejdůležitější.

Přechod hor bych doporučila každému. Nejen, že získáte nový pohled na krásnou přírodu, ale zjistíte, kdo je ten nejlepší přítel na světě. Když jsem poprvé vyrazila na vícedenní trek, tak jsem udělala mnoho chyb. Do batohu jsem si zabalila nepotřebné věci, přecenila jsem svoje síly, po pěti dnech jsem již měla dost více méně opakujícího se jídla a já nevím, co ještě. Ale vůbec mi to nevadilo, byla jsem nadšená a příští rok jsem s velkým očekáváním vyrazila znova.

Přechod hor na Islandu.
Landmannalaugar trek na Islandu patří mezi nejkrásnější v Evropě. | Zdroj: Jana Kavalírová

Vícedenní trek: Jak ho naplánovat?

Vždycky jsem se snažila si o dané trase zjistit, co nejvíce. My většinou jezdili na vícedenní trek do hor bez civilizace a signálu a o datech ani nemluvím. Ty jsme tehdy ani neměli.

Nejlepší je zjistit si všechno z pohodlí domova. Když se pak náhodou vyskytnete v situaci, že něco nejde podle plánu (nemoc, neschůdný terén, bouřka nebo zdržení vlivem hezkého počasí), nezaskočí Vás to a vymyslíte náhradní alternativu. A také šetříte svůj čas během dovolené.

Protože nikdy nevíte, co Vás potká, je dobré si nechat jeden až dva dny rezervu, samozřejmě záleží na délce přechodu.

Co bych měl vědět, než vyrazím na vícedenní trek s batohem na zádech?

  • Jak se dostat přímo do hor. Sehnali jste levné letenky nebo preferujete vlak či autobus? Těmito dopravními prostředky se většinou dostanete do nejbližšího města, ale hory mohou být i tak daleko. Co třeba využít stopování.
  • Kudy vede trasa a znát i více sestupových možností, kdybyste šli moc rychle, nebo pomalu. A zároveň nepřehlédnout úseky se žebříky a ferraty, na které pravděpodobně nebudete mít vybavení.
  • Kolik dní bude přechod trvat a kolik dní na trek opravdu máte.
  • Kde si můžete postavit stan. Místo by mělo být rovné a skryté. Na hřebeni se před bouřkou neschováte.
  • Kde lze nabrat vodu. Vezměte si více flašek, kdybyste na vodu nenarazili delší dobu, ať si můžete vytvořit větší zásoby. Když jsme si nebyli jisti, zda je voda pitná či ne, použili jsme tablety do vody (existují i filtry).
Noclehárny v horách.
Někdy můžete stan vyměnit za nocléhárny. Většinou jsou zdarma nebo za drobný příspěvek. Fotka pochází z pohoří Fagaraš v Rumunsku. | Zdroj: Jana Kavalírová

Co si sbalit na vícedenní trek v létě?

Počasí v horách je velmi proměnlivé a často nepředvídatelné. Proto si s sebou zabalte nepromokavé oblečení. A i když se chystáte na letní přechod hor, vždy si s sebou vezměte i teplé oblečení.

Základem je, vzít si, co nejméně oblečení. Ušetřit váhu můžete, když zkombinujete denní a noční oblečení. Pokud nemáte velmi kvalitní nepromokavé kousky, mějte i nějaké náhradní oblečení, kdybyste zmokli. Ve stanu se totiž sušší špatně.

Samozřejmě nesmíme zapomenout na vybavení na trek jako je stan, karimatka, spacák, trekové hůlky, čelovka, plynová bomba a vařič, nádobí na vaření, jídlo, léky, drogistické potřeby, pytel na odpadky a další. Důležité je mít i dobré pojištění, mě se velmi osvědčilo Alpenverein. A měla bych se zmínit o hracích kartách, které nás už mnohokrát zachránily před nudou během dlouhotrvajícího deště.

Jak si zabalit batoh?

Obecně platí pravidlo: Čím méně, tím lépe. Všechno, co si s sebou vezmete, budete celou dobu tahat na zádech. Svých zádech. A jaká, že má být váha batohu na trek? Záleží to na Vaší fyzické kondici, tělesné váze, délce přechodu a možnosti dokoupit jídlo v průběhu výletu.

Čím více lidí, tím lehčí je Váš batoh. Pokud půjdete ve třech, domluvte se, co kdo vezme, protože mnoho vybavení do hor stačí vzít pouze jedenkrát. Stan, ešusy a jiné nádobí, pasta na zuby, opalovací krém, léky a další věci vezměte jen jedenkrát. Ani nevíte, jak moc váhy ušetříte.

Vždy, když jsem si svůj batoh zabalila, šla jsem ho zvážit. V začátcích jsem batoh stěží unesla a vážil téměř 20 kg. V poměru s mojí vahou to bylo celkem hodně. Co s tím?

Z batohu jsem postupně vybalovala věci, které se mi při druhém pohledu nezdály tak důležité. I když se jedná o drobné položky, zbavujte se jich. Každý gram se počítá a na konci Vám to sníží váhu i o několik kilogramů.

Vícedenní trek v Rumunsku
V rumunských horách jsem se vždycky potkala s velmi proměnlivým počasím. Po celodenním pochodu v dešti jsme si přáli, ať již přestane pršet. Vyplnilo se, začalo sněžit. | Zdroj: Jana Kavalírová

Jídlo na vícedenní trek do hor

Jaké jídlo si s sebou vzít? Jídlo je velmi důležité, protože:

  • Jíst musíme i v horách,
  • v horách většinou můžete sníst jen to, co jste si zabalili,
  • výběrem vhodných (rozumí se lehkých) potravin a surovin můžete ušetřit hodně kilogramů na váze batohu.

Proto doporučuji všechno promyslet do největšího detailu. Položte si následující otázky:

  • Kolik toho sníte?
  • Na kolik dní potřebujete jídlo?
  • Budete mít možnost v průběhu treku dokoupit potraviny?
  • Jsou po cestě nějaké horské chaty, kde se budete stravovat? A mají otevřeno?
  • Chcete si vařit, nebo jíst předem připravená jídla?

Snad jsem na nic nezapomněla. Jakmile budete znát odpověď, zkuste si sestavit „jídelníček do hor,“ díky kterému zjistíte, kolik jídla na přechod hor opravdu potřebujete.

Čemu se vyvarovat?

  • Zavařené maso, marmelády, naložená zelenina a další potraviny ve sklenicích. Sklenice jsou zbytečně těžké, a i když jídlo uvnitř sníte, sklenice se často nezbavíte. Odpadky můžete vyhodit u některých horských chat nebo až dole v civilizaci.
  • Konzervy jsou lehčí než sklenice, ale doporučuji si jich vzít málo.
  • Rychle se kazící jídlo. Toto doporučení samozřejmě neplatí, pokud se vydáváte na zimní trek, nebo do vysokých hor, kde je nízká teplota.

Jaké je vhodné jídlo na vícedenní trek? Především si vytvořte pestrý jídelníček, který Vás neomrzí, ať máte každý den něco jiného. My vždy přes den jedli studené jídlo, zakousli jsme se do domácích tyčinek a k večeři si společně uvařili nějakou teplou pochoutku.

Též se nám vyplatilo zkoušet i nové suroviny, kterým jsme se doteď vyhýbali. Nejlepší jsou ty lehké, které pouze díky vodě zvětší svůj objem, např. kus-kus, červená čočka nebo bulgur.

Určitě nepodceňte následující:

Veškeré vybavení musí fungovat a plnit svoje role na 110 %. Některé vybavení je dobré vlastnit a další si půjčit, třeba v naší půjčovně.

Stan by měl vydržet i ten největší slejvák, nesmí Vám uletět nad hlavou a tyčky by se neměly zlomit. Pokud uvažujete o koupi stanu, navštivte výstavu stanů. Mnoho stanů je zde postaveno a Vy si je můžete dopodrobna prohlédnout a vyzkoušet. Kromě stanů tam mají i další vychytávky na trek.

Stan do hor
Můžete si vybrat sebelepší stan, ale přírodě neporučíte a zvláště ne býkům, kteří se perou tři metry od Vašeho stanu. | Jana Kavalírová

Plynový vařič se nesmí rozbít a plynové bomby si vezměte raději dvě. Jestli Vám dojde plyn nebo vařič přestane fungovat, na čem si uvaříte?

Všechno, co potřebujete, si nosíte na zádech v batohu. Investujte do pořádného batohu, který má vyztužená a nastavitelná záda, pevný bederák a mnoho dalších vymožeností.

Do hor si pořiďte podrobnou turistickou mapu. Některé mapy jsou pokryté fólií, díky které se mapa netrhá v ohybech a na dešti se nerozmočí. V Praze doporučuji zajít do Kiwi nebo do obchodu na Senovážném náměstí, kde se specializují jen na prodej map.

Nezáleží kam, ale s kým

Nezáleží, do jakých hor vyrazíte, ale s kým. Pro mě vždycky přechody hor měly to kouzlo, že už jsem po jednom dni v horách věděla, jestli dotyčný je ten nejlepší člověk na světě, nebo ten největší pitomec.

V horách se často dostanete do nebezpečných situací, v kterých se naplno projeví charaktery ostatních. Já jsem díky horám ztratila ty nedůležité osoby a získala ty nejlepší kamarády a parťáky ve svém životě. Zkuste to taky, stojí to za to.

Pokud chcete vyrazit do hor a nemáte dostatečné zkušenosti s plánováním a pohybem v horském terénu, doporučujeme s námi vyrazit třeba na výstup na Triglav, nejvyšší horu Německa – Zugspitze, nebo třeba do překrásných dolomit do oblasti Tre Cime.

Nejhezčí vícedenní treky

Rádi byste vyrazili na vícedenní trek, ale nevíte kam? Podívejte se na naše články, kde se můžete dočíst o cestách do hor po celém světě. Přečtěte si například:

Další cestopisy o horách, místech a zajímavé články naleznete na našem blogu.

Vícedenní trek v Durmitoru v Černé Hoře
V Černé Hoře naleznete krásné pohoří Durmitor, které stojí za návštěvu. Jen v letních měsících tu bývá problém s dostupností vody. | Zdroj: Jana Kavalírová

Další zajímavé články

Naše TOP produkty

1 komentář

  • Tak ještě ve článku srovnat shodu podmětu s přísudkem, na mnoha místech, a bude to zcela super čtení 😉

    PD,
  • Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *