létání v těhotenství

Je létání v těhotenství bezpečné?

Očekáváte příchod miminka a ráda byste si ještě před porodem užila pěknou dovolenou, ale nevíte, zda můžete letět letadlem? Povíme Vám, kdy je létání v těhotenství bezpečné a v jaké době je lepší se cestování letadlem vyhnout. Ale rozhodně se svého snu nevzdávejte a cestujte.

Již vyhlížíte levné letenky, ale jste těhotná a nevíte, jestli se na takovou dovolenou můžete vydat? Obecně můžeme říct, že cestování letadlem v těhotenství není zakázané, ale v prvním a třetím trimestru se nedoporučuje. Nejideálnější dobou pro let je druhý trimestr. Proč tomu tak je?

Létání v těhotenství: Kdy být obezřetná?

Předně si uvědomte, zda máte nějaké zdravotní komplikace. Jste na rizikovém či vícečetném těhotenství (dvojčata, trojčata atd.)? Máte onemocnění jako je těhotenská cukrovka, vysoký krevní tlak, potíže s placentou, špiníte a jiné?

V těchto případech byste měla cestování v těhotenství zvážit a poradit se se svým gynekologem, zda je let v těhotenství pro Vás a Vaše miminko bezpečný.

Během těhotenství je důležité poslouchat své tělo a řídit se jím. Cítíte se unavená a vyčerpaná? Nebo častým problémem je i bolest prsou v těhotenství. Nepřepínejte se a odpočintě si. A pokud je to možné pravidelně cvičte a držte se v dobré zdravotní kondici.

létání v těhotenství
Těhotenství není nemoc. Vyjeďte si ještě před porodem na dovolenou. Odpočiňte si a naberte novou sílu. | Zdroj: Pixabay.com

První trimestr těhotenství

Možná jste již zaregistrovala, že seznam věcí „co nedělat v raném těhotenství“ může být pro některou z Vás větší než byste chtěla. Ale důležité je si uvědomit, že těhotenství není nemoc a pokud se cítíte fyzicky dobře, není třeba se omezovat.

 A jak je to s létáním na začátku těhotenství v prvním trimestru? Většinou není doporučováno, protože vysoké výkyvy tlaku vzduchu zvyšují riziko potratu. A kdy končí první trimestr? Na konci 13. týdne těhotenství.

Pokud se vyššího rizika potratu nebojíte, je tu další důležitý faktor na zvážení – nevolnosti v těhotenství. Na začátku těhotenství se mnoho žen necítí dobře, jak fyzicky, tak psychicky.

Nevolnost, nechutenství, zvracení, bolest prsou, slabost atd. Toto všechno jsou důvody, proč zůstat doma a dovolenou odložit až na druhý trimestr, kdy se budete cítit lépe.

Pokud jste i Vy měla klasické těhotenské nevolnosti, nezoufejte. Se čtvrtým měsícem těhotenství se navrátí Vaše předešlá síla a budete se cítit téměř jako dřív.

Druhý trimestr těhotenství

Ve druhém trimestru nastává ideální čas na Vaši vysněnou dovolenou. A to z několika důvodů – rizika létání v těhotenství jsou v tomto období minimální, navíc se cítíte již mnohem lépe, nevolnosti jsou pryč a jste zase v plné síle.

Samozřejmě byste se měla šetřit a nepřepínat se. Při delších letech se občas projděte v uličce a hodně pijte. Dopřejte si pohodlí, při čtení napínavé knihy o cestování nebo sledování dobrodružného filmu let uplyne určitě mnohem rychleji. Pokud jste šťastná a spokojená Vy, tak Váš drobeček bude rozhodně taky.

let v těhotenství
Druhý trimestr v těhotenstí je nejlepší dobou, kdy vyrazit na dovolenou, ať už si vyberete letadlo nebo jiný dopravní prostředek. | Zdroj: Unsplash.com

Třetí trimestr těhotenství

Třetí trimestr (začíná 28. týdnem těhotenství) již také není vhodnou dobou pro létání letadlem v těhotenství, protože výkyvy tlaku mohou způsobit dřívější odtok plodové vody, a tím pádem předčasný termín porodu.

Při několikahodinových letech, kdy maminka dlouhou dobu sedí, nastává vyšší riziko vzniku krevních sraženin. Jak jsem již psala výše, let prokládejte chůzí v uličce. Pokud se Vám to zdá nevhodné, předstírejte, že jdete na záchod. Ale ze své zkušenosti mohu říct, že ve třetím trimestru jsem chodila na toaletu velmi často. V těchto případech je dobrý nápad pořídit si stahovací punčochy.

Letecké společnosti

Některé letecké společnosti vyžadují lékařské potvrzení, že jste v pořádku, zdravá a let zvládnete. Každá letecká společnost má jiná pravidla, proto je dobré si vše dopředu nastudovat.

Obecně platí, že létání v raném těhotenství a i ve druhém trimestru letecké společnosti neřeší. Do 28. týdne těhotenství proto po Vás většinou nikdo nic chtít nebude. Mezi 28. a 36. týdnem se často již lékařské potvrzení vyžaduje. Pokud očekáváte dvojčata či vícerčata, termíny se mohou lišit.

Létání v těhotenství: Kam (ne)letět?

Zemím s vysokou teplotou a vlhkostí vzduchu byste se měla raději vyhnout, protože Váš krevní oběh je zrychlený. Vyšší teploty by Vám nemusely dělat dobře. Doporučují se destinace, kde teplota nepřesáhne 28 °C. Ale samozřejmě je potřeba přihlédnout i k tomu, jestli jste dříve měla ráda tropy nebo raději vyhledávala chlad a stín.

Dále je důležitá nadmořská výška. Ve vyšší nadmořské výšce (cca nad 1 800 m n. m.) je nižší atmosférický tlak a tudíž i nižší obsah kyslíku ve vzduchu. Jelikož teď dýcháte za dva, tak potřebujete i více kyslíku a ve vyšších polohách by Vám tak mohl chybět. A také se raději vyhněte zemím, kde je vysoké riziko nákazy infekčními chorobami nebo jsou zapotřebí očkování. Nechat se očkovat v těhotenství není ideální.

Vysoká teplota a vlhkost vzduchu, vyšší nadmořská výška, země s vysokou mírou nákazy infekčními chorobami atd. nejsou vhodné destinace pro těhotné ženy.

létání v těhotenství první trimestr
I když se Vám to někdy může zdát nereálné, vzhledem k nevolnostem a jiným normálním komplikacím, je těhotenství především krásné období, kdy se připravujete na příchod miminka. | Zdroj: Unsplash.com

Těhotenství a létání: Několik tipů na závěr

I já jsem během těhotenství letěla na dovolenou. Zde jsou moje osobní postřehy. Samozřejmě každá nastávající maminka to může cítit jinak, ale třeba to některé z Vás pomůže.

  • Dodržujte pitný režim.
  • Mějte vždy po ruce nějakou svačinu, stačí i domácí tyčinka.
  • Nebojte se využít přednostního odbavení na letišti, VIP salónku atd. Zeptejte se na možnosti.
  • Necestujte sama. I přes to, že je všechno v pořádku, podpora partnera nebo kamarádů je nade vše.
  • Mějte dobré zdravotní pojištění.
  • Mějte s sebou zdravotní dokumentaci a kontakt na svého gynekologa.
  • Vyhněte se dlouhým letům.

Jak jste zjistila těhotenství a letadlo jako dopravní prostředek lze skloubit dohromady, pokud dodržujete některá pravidla. A tak se létání v těhotenství nebojte a užijte si dovolenou, protože odpočinek a relax potřebuje každá nastávající maminka.

A jaké jsou Vaše zkušenosti a rady k létání v těhotenství? Podělte se s námi o Váš názor.

Přečtěte si další zajímavé články:

Dovolená s miminkem – Jak vybrat plenky na cestování a k vodě?

Od Jana Kavalírová Cestování 0 komentářů

0 komentářů

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *