Mestia

Gruzie: Osvědčené tipy, kam vyrazit do hor

Do Gruzie lidé jezdí hned z několika důvodů. V dnešním článku sice budu mluvit pouze o horách, ale je toho mnohem víc, proč se vyplatí ji navštívit. Tato země na pomezí Evropy a Asie, kde se odjakživa mísily oba světy, slibuje spoustu neopakovatelných zážitků. Pojďme se podívat na největší turistický tahák – hory. Která místa byste rozhodně neměli vynechat?

Kazbegi – region s nejvyšší horou Gruzie

Kazbegi je region, ve kterém najdete také nejvyšší horu Gruzie, Kazbek s výškou 5 033 m n. m. Do Kazbegi se dostanete minibusem z hlavního města během několika hodin. Díky krásné přírodě a poměrně snadné dostupnosti jde o jeden z nejčastějších turistických cílů. V oblasti se dají podnikat jak kratší výlety s výstupem ke kostelu Nejsvětější Trojice v Gergeti, tak i vícedenní treky (víte co si musíte zabalit na vícedenní trek?). A pro odvážné je zde hora Kazbek, na kterou se leze 3 až 4 dny.

Nejsvětější Trojice v Gergeti, Gruzie
Kostel Nejsvětější Trojice, oblíbený turistický cíl Gruzie

Stepancminda

Nejlepší je přijet do městečka Stepancminda, ze kterého je nejblíže na nejvyšší horu a také na kostel Nejsvětější Trojice. Kostel se nachází ve výšce 2 170 m n. m. hned pod Kazbekem. Je to ikonické místo, které se na fotkách z Gruzie objevuje asi nejčastěji. Pochází ze 14. století a je v něm uchováváno několik relikvií gruzínské pravoslavné církve.

Výšlap ze Stepancmindy trvá něco okolo hodiny a půl, za chvíli jste nahoře a můžete se obdivovat krásnému výhledu. Od kostela se dá pokračovat dál směrem ke Kazbeku. Nejlepší je vyrazit na jaře nebo zkraje léta, v srpnu bývá velké horko a příroda je po parném létě vyprahlá.

Kazbek, Gruzie
V pozadí nejvyšší hora Gruzie Kazbek

Stejně jako všude v Gruzii, i tady je nejlepší přespávat v guesthouse, kde se o vás postarají jako o vlastní. Noc je dobré zamluvit dopředu přes aplikaci booking (je jednou z nejlepších aplikací pro cestovatele), jelikož je to poměrně frekventované místo, tak aby se na vás dostalo. Najdete zde také hotel Rooms Kazbegi, který je ale poměrně drahý. Spát se ostatně dá i ve stanu. Pokud navíc přespíte u kostela Nejsvětější Trojice, uvidíte krásný východ slunce s luxusním výhledem do okolí.

Juta

Juta je vesnička, do které se dostanete ze Stepancmindy. Jednou denně se tam vypravuje minibus, jízdenku pořídíte v cestovní agentuře ve Stepancmindě. Není to daleko a dá se dojít i pěšky, je to jen na vás, jak si cestu rozvrhnete.

Do Juty se často jezdí na jednodenní výlet, dopoledne se vyjíždí ze Stepancmindy a odpoledne minibusem zase zpět. Jízdenku pořídíte v cestovní agentuře ve Stepancmindě Mountain Freaks. Vesnička je na úpatí hor, počáteční výšlap je pěkně strmý, ale poté už následují jen rozlehlé alpské louky a nádherný výhled, především na horu Čaukhi (3 864 m n. m.). Nahoře dokonce najdete gueshouse s restaurací, kde se můžete občerstvit a posedět venku či uvnitř.

Roška

Z Juty se dá také jít do vesnice Rošky. Tento trek je opravdu zážitek, po celou dobu máte na očích špičaté vrcholky hory Čaukhi a musíte zdolat horský průsmyk ve výšce 3 341 m n. m. Na druhé straně hor na vás budou čekat nádherné louky a 3 jezera Abudelauri, přičemž každé má jinou barvu vody – tyrkysovou, modrou a bílou.

Nejčastěji se chodí trek Juta-Roška, jelikož od Rošky je to poměrně náročné stoupání. Za jeden den se to snad ani stihnout nedá. Doporučuji přespat v Jutě a vyrazit ráno, trek trvá něco okolo 9 hodin. Je dlouhý, ale od Juty se stoupá postupně, tudíž vám to ani tak nepřijde. V Jutě doporučuji přespat v guesthouse Metitsa, majitelka Natali je opravdu zlatá a mluví plynně anglicky (rusky také samozřejmě), což se v Gruzii nevidí tak často.

Čaukhi, Gruzie
Hora Čaukhi

Rošce se nám nepodařilo najít žádný guesthouse na bookingu, a tak se musíte ptát a hledat. Místní už vás budou nějak navigovat. Řešením je také vzít stan a přespat u některého z jezer. Pokud byste si je totiž chtěli prohlédnout všechny zblízka, patrně to během jednoho dne nestihnete.

V Rošsce bohužel neexistuje žádná veřejná doprava. Můžete se optat ve vesnici, zda není k mání nějaký řidič, nebo dojít pěšky do nejbližšího města Barisakho. Minibus odjíždí do Tbilisi v 9 ráno. Vždy můžete zkusit stopovat a dojet až do Tbilisi. Gruzíni jsou velmi ochotní a často i sami zastavují a ptají se, kam máte namířeno a zda nepotřebujete svézt.

Pokud si chcete výlet prodloužit, je možné vrátit se zpět do Juty, tentokrát ale přes průsmyk Sadzele ve výšce 3 060 m n. m. Horské průsmyky jsou v pěkné výšce, a tak doporučuji pořádně natrénovat plíce.

Čaukhi horský průsmyk
Foceno z vrcholku horského průsmyku z cesty Juta-Roška

Svaneti

Svaneti je asi jedno z nejhezčích míst Gruzie. Najdete zde výšlapy jak pro začátečníky, tak pokročilé, na den i více. Svanové, kteří zde žijí, jsou jiné etnikum než Gruzíni a mají dokonce vlastní jazyk, který je jiný než oficiální jazyk Gruzie. Používají ale stejnou abecedu.

Tento region je známý především díky strážným věžím, které se tyčí všude po krajině. Najdete zde nepřístupné horské vesničky, do kterých nevede ani silnice. A především nádherné hory a netknutou přírodu.

Alpy Gruzie – Mestia

Z hlavního města Tbilisi je nejlepší jet nočním vlakem do Zugdidi a poté minibusem do Mestie, hlavního města regionu. Můžete jet také přímo z letiště v Kutaisi nebo z hlavního nádraží ve městě. Cesta byla nedávno opravená, ale pořád je to celkem výzva, plno zatáček, a ještě více děr.

Z Mestie můžete podnikat výlety do okolí. Počítejte ale s tím, že ve spoustě odlehlých vesniček nefunguje veřejná doprava, a tak si budete muset najmout řidiče. V Mestii je spousta cestovních agentur, ve kterých vám pomohou. S ubytováním je to také jednoduché, všude je to samý guesthouse a všichni jsou na bookingu.

Horská jezera Mestia
Horská jezera nad městem Mestia

Velmi pěkný výlet po horách je už ze samotné Mestie, kde máte hned několik možností. Super je vyhlídka s křížem, na které budete mít celé město jako na dlani. Dá se pokračovat ještě dozadu, kde najdete menší horská jezera.

Svaneti
Procházka po Mestii a okolí

Další výlet je k ledovci hory Ušby. Je to poměrně příjemná procházka na půl dne až den. Z ledovce vytéká říčka, kterou budete celou dobu následovat. I na samotnou Ušbu se dá vylézt (je vysoká 4 690 m n. m.), to už je ale velmi náročné a pro opravdové profíky. Kvůli dvěma špičatým vrcholkům se jí přezdívá Matterhorn Kavkazu a patří mezi nejnáročnější vrcholy Gruzie.

Ušguli, nejvýš položené osídlení Gruzie i Evropy

Ušguli je velmi zachovalá historická vesnička, která je na seznamu UNESCO. Najdete zde typické strážní věže a nádhernou krajinu. Jde o nejvýše položené osídlení v Evropě, které je neustále obydlené. Není tak snadno přístupná jako Mestia. Je potřeba zařídit vlastního řidiče, který vás odveze/přiveze.

Ubytování opět ve formě guesthouse. Doporučuji zařídit dopředu přes booking, abyste měli opravdu jistotu, že máte kde přespat. Vesnice není velká a místa je omezeně. Do Ušguli se dá udělat jednodenní výlet z Mestie – přijet autem a na večer zase odjet.

Rozhodně ale doporučuji vyzkoušet trek z Mestie do Ušguli po svých. Je to asi jeden z nejkrásnějších výšlapů. Záleží na tom, jak si cestu rozvrhnete, dá se stihnout za dva až čtyři dny. Není tolik náročný, a tak ho zvládnou i naprostí amatéři a lemry jako já.

Nejlepší je mít vlastní stan, díky tomu můžete přespat prakticky kdekoliv. Každý den se ale končí v jedné vesnici, a tak není problém sehnat ubytování. Nemusíte se bát ani o jídlo, to vám v guesthousech velmi rádi připraví i bez toho, abyste u nich bydleli. Dokonce i na cestu. Přesto je vždy lepší se na vícedenní trek v horách pořádně připravit.

A když už tu budete a hory vás unaví? Zavítejte také do oblíbeného přímořského letoviska Gruzie – Batumi. Do Gruzie víza Češi nepotřebují, na letišti dostanete razítko a v zemi můžete zůstat až tři měsíce. Ceny jsou v Gruzii velmi příznivé, tak proč si výlet neprodloužit.

Chystáte se letos do Gruzie? Nebo už jste byli? Podělte se s námi o tom, jaká místa jste navštívili vy.

Od Anna Macurová Cestování Turistika 1 komentář

1 komentář

  • Dobrý den , každý rok se snažíme s zenou , na prodloužený víkend do hor nebo za památky . Napadla me gruzie , je možné me poradit od kud kam , tady jsem neco nasel … diky za menší pomoc Kubicek

    David Kubicek,
  • Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *