NP Krkonoše

Objevte národní parky ČR: Kam vyrazit na výlet?

Národní parky ČR se pyšní unikátními a neopakovatelnými přírodními poměry, díky kterým na jejich území lze vidět krásnou živou i neživou přírodu. Objevit zde můžete mnoho chráněných druhů rostlin a živočichů.

Spatříte zde i úžasné a překrásné hory, kopce, údolí, soutěsky, skály a jiné terénní tvary. Reliéf byl vytvářen po mnoho milionů let rozdílnými faktory. Za zmínku určitě stojí i divoké meandrující řeky a potoky, které mnohdy vytvářejí romantickou a fascinující krajinu.

Národní parky ČR máme celkem čtyři. S 683 km2 nejrozlehlejší Národní park Šumava, nejstarší Krkonošský národní park založený v roce 1963, nejmladší Národní park České Švýcarsko vznikl v roce 2000 a nejmenší Národní park Podyjí rozkládající se na ploše 63 km2.

Snažili jsme se pro Vás najít ty nejzajímavější místa a aktivity, které můžete vidět či navštívit v našich národních parcích.

Národní parky ČR jsou ve článku popsány v tomto pořadí:

  1. Národní park Šumava
  2. Krkonošský národní park
  3. Národní park České Švýcarsko
  4. Národní park Podyjí
národní parky čr
Černé jezero v NP Šumava vzniklo ledovcovou činností. | Zdroj: Pixabay.com

Národní parky ČR: Šumava

Turistických tras je v národním parku Šumava opravdu hodně. Můžete sem vyrazit pěšky, na kole a v zimě i na běžkách či sněžnicích. Šumavská příroda je bezesporu krásná i vzhledem k bouřlivé historii 20. století, kdy došlo k odsunu německého obyvatelstva a zániku mnoho osad či obcí.

Pokud máte v plánu vyjet do Rakouska, ale počasí Vám to nedovolí, vyrazte na Šumavu. Ledovcová jezera na Šumavě jsou důvodem k návštěvě. Jak název napovídá, jezera vznikla ledovcovou činností a jinde v Česku je nenaleznete – Černé, Čertovo, Plešné, Prášilské a jezero Laka.

Jedním ze symbolů NP Šumava je také řeka Vydra. Vodní tok je unikátní díky velkým zaobleným balvanům a kamenům v korytě, ale i geomorfologickým tvarům s názvem – obří hrnce.

Jedná se o kruhové či elipsovité prohlubně ve skalním dně nebo na vršku velkých kamenů, které vznikly krouživými pohyby unášeného materiálu vodou, tzv. erozí. Velmi pěkný úsek řeky Vydry se nachází mezi Turnerovou chatou a Antýglem po červené turistické značce.

Nejvyšší vodopád NP Šumava s názvem Bílá strž naleznete na Bílém potoce v národní přírodní rezervaci se stejnojmenným názvem. Všechny kaskády Bílé strži jsou dohromady vysoké 14 m.

Další zajímavé tipy na výlety v NP Šumava:

  • Chalupská a Jezerní slať
  • Boubínský prales a rozhledna
  • Hora Stožec a Plechý
  • Hradlový most, Vchynicko-Tetovský plavební kanál
  • Schwarzenberský kanál

NP Šumava s dětmi

Pokud plánujete navštívit Šumavu s celou rodinnou, máte na výběr z mnoha výletů. Objevte pramen řeky Vltavy, naučnou stezku Nelesní krajina, kde lze mimo jiné nalézt i lesní hrací koutek pro Vaše ratolesti nebo zavítejte do návštěvnického centra v Kvildě.

V návštěvnickém centru Kvilda se nejen Vaše děti mohou dozvědět vše o životě zvířat žijících na Šumavě. Za všechny vyjmenuji jeleny a rysy, které lze spatřit i ve výbězích. Dalším významným hydrologickým bodem NP Šumava je pramen řeky Vltavy, který se nachází na úbočí Černé hory v 1 190 m n. m. a je též vhodný na výlet pro rodiny s dětmi. Za zmínku stojí fakt, že nejdříve se řeka jmenuje Černý potok, poté Teplá Vltava a od soutoku se Studenou Vltavou se již nazývá pouze Vltava.

Sjeďte si kouzelný vrchní tok řeky Vltavy od Soumarského mostu v kánoji či kajaku. Aby místo neztratilo svůj půvab, je omezen počet lidí na den, kteří smějí tento úsek sjet. Vstup do registračního systému.

národní park čr
Pohled na Plešné jezero od pomníku Adalberta Stiftera. | Zdroj: Jana Kavalírová

Zmizelá Šumava

Dalšími zajímavostmi jsou zaniklá místa Šumavy, která již na mapě nenaleznete. Většinou se jedná o obce, vesnice či osady, které byly ve 20. století srovnány se zemí.

Zaniklých míst je opravdu mnoho, a proto tu zmíním pouze dvě. Z parkoviště Stará Huť se můžete vydat k bývalé vesnici Zhůří na Hadím Vrchu. Na památku obce tu dnes stojí kaple Nejsvětější trojice. Nebo obec Stodůlky, kde se nacházela farní osada s velkou farností a svého času byla rozlohou druhou největší obcí hned po Praze.

Nouzová nocoviště Šumava

V NP Šumava se nachází několik nouzových nocovišť, které můžete využít k přespání pod stanem či pod širým nebem. Každé nouzové nocoviště je jinak veliké a platí zde jednoduché pravidlo, kdo dřív přijde, ten dřív mele. Místa je zakázáno využívat pro komerční účely. Musíte dodržovat následující pravidla:

  • Přespat pouze na jednu noc
  • Dodržovat klid
  • Odpadky si odnášet s sebou
  • Nerozdělávat oheň (platí i pro turistické vařiče)
  • Nekouřit
národní parky v čr
Les poškozený kůrovcem. Nenechte se ale zmást, život nezmizel. Mezi mrtvými kůly již rostou nové stromky. | Zdroj: Jana Kavalírová

Národní parky ČR: Krkonoše

Krkonošský národní park patří mezi velmi navštěvovaná místa České republiky. Nachází se zde úžasná příroda, kterou můžete objevovat v létě i v zimě.

Pokud jste vyznavači sportu, ale i toho adrenalinového, určitě si zde přijdete na své. Můžete zde provozovat tyto aktivity:

  • Pěší turistika a cykloturistika
  • Sjezdové a běžecké lyžování, skialpinismus
  • Horolezectví a lezení po ledopádech
  • Snowkiting a paragliding
  • Vodní sporty a jízda na koních

Sportovní aktivity lze v Krkonošském národním parku provozovat jen na určených místech a pozor na sezónní omezení a zákazy.

Krkonoše v létě

Turistických tras v Krkonoších je nepřeberné množství. Dobrými výchozími body jsou města Svoboda nad Úpou, Pec pod Sněžkou, Špindlerův mlýn, Rokytnice nad Jizerou, Jablonec nad Jizerou nebo Harrachov.

Zdolat můžete nejednu vysokou horu. Nachází se zde i Sněžka, nejvyšší hora ČR, na kterou se můžete dostat několika způsoby. Jaká trasa na Sněžku je pro Vás nejlepší, se můžete dočíst v našem článku, kde jsou všechny možnosti vypsané.

Pokud se budete chtít do NP Krkonoše vydat na kole, tak po vyznačených cyklotrasách je to umožněno. Hlavní cyklistická trasa vede z Harrachova do Žacléře a je dlouhá 71 km. Nacházejí se zde i další cesty pro cyklisty, které spojují turisticky zajímavá místa.

Pro rodiny s dětmi nebo cyklisty, kteří se nechtějí namáhat šlapáním do kopce, jsou tu dlouhé sjezdy. Začátek dlouhých sjezdů začíná ve vyšších partiích, kam Vás doveze lanovka či cyklobus. Příjemný sjezd z kopce dolů je již jen ve Vaší režii.

V KRNAPu se nacházejí i turistické trasy pro lidi se sníženou pohyblivostí. Cesty jsou vhodné nejen pro vozíčkáře a starší osoby, ale využijete je i pokud chcete objevovat Krkonoše s dětmi.

V projektu s názvem Krkonoše bez bariér bylo vytipováno celkem 10 doporučených tras, např. ze Špindlerovy boudy na Petrovu boudu, Z Pece pod Sněžkou do Obřího dolu, z Pomezních bud přes Malou Úpu do Spáleného Mlýna nebo z Horních Míseček na Vrbatovu a Labskou boudu.

KRNAP
Pohled na rozcestí u Slezského domu směrem od Sněžky. | Zdroj: Jana Kavalírová

Krkonoše v zimě

Zimní krásy můžete objevovat při chůzi, pomoci si můžete sněžnicemi a mezi ty rychlejší způsoby patří běžky a sjezdové lyžování. Pokud vyžadujete víc adrenalinový zážitek, klidně si zvolte snowkiting nebo lezení po ledopádech.

Pokud tomu dovolí počasí v Krkonoších a napadne dostatek sněhu, může být upraveno až 600 km běžeckých tras. Nejznámější trasou je pak Krkonošská magistrála, z Harrachova do Žacléře, která měří celkem 71 km.

Další skvělé běžkařské trasy jsou:

  • Zelené trasy pod Černou Horou, ze Špindlerova mlýna přes Strážné do Vrchlabí.
  • Z Vrchlabí přes Strážné, zadní Struhadlo a Hromovku až do Špindlerova Mlýna (16 km).
  • Z Martinského údolí do Smědavy přes Jizerku, Mořinu a Hraničí (14 km).
  • Nebo se můžete vydat po stopách Hanče a Vrbaty, které i přes velké přátelství v roce 1913 zastihla v Krkonoších smrt.
  • Pokud máte raději sportovní běžecké areály, můžete zavítat do Benecka, Vrchlabí, Vítkovce – Roudnice nebo do všesportovního areálu Hraběnka.

V Krkonoších se nachází opravdu mnoho lyžařských středisek vhodných ke sjezdovému lyžování, stačí si jen vybrat: Benecko, Černá hora, Černý důl, Dolní Dvůr, Harrachov, Jablonec nad Jizerou, Kořenov, Paseky nad Jizerou, Pec pod Sněžkou, Malá Úpa, Mladé Buky, Rokytnice nad Jizerou, Strážné, Svoboda nad Úpou, Špindlerův Mlýn, Velká úpa, Vítkovice v Krkonoších, Vrchlabí, Vysoké nad Jizerou a Žacléř.

Adrenalinové zimní aktivity v NP Krkonoše

Skialpinismus v NP Krkonoše lze provozovat na několika místech. Pokud jste skialpinista začátečník, měli byste si dát velký pozor, nejedná se o zabezpečené trasy, ale pouze místa, kde nedochází k ohrožování chráněných druhů zvířat a rostlin.

Ideální je se pohybovat v malé skupince lidí, mít skialpové a lavinové vybavení (pokud ho nemáte, lze si ho půjčit), a ve volném terénu být připravený na možné zhoršení počasí, špatnou viditelnost, laviny a sesuvy sněhu nebo zledovatělý terén.

Chtěl by ses konečně pořádně naučit na skialpech? Vyraz s námi na skialpové kurzy s naším instruktorem. Anebo Ti skalpy nečiní žádné problémy, ale rád by ses zdokonalil v pohybu ve volném terénu a dozvěděl ses něco o lavinách? Pojeď s námi na Lavinový kurz

Seznam skialpových tras v NP Krkonoše.

krkonošský národní park
Pohled na zasněženou Sněžku při západu slunce. | Zdroj: Jana Kavalírová

Lezení po ledu v Krkonoších lze provozovat pouze v Labském dole na konci cesty s názvem Buď Fit. Předtím než si zabalíte svoji výbavu a vydáte se do Labského dolu, je zapotřebí udělat rezervaci, ledolezení v Krkonoších je omezené na 16 osob denně.

A kam vyrazit na snowkiting v Krkonoších? Rozlehlé louky u Brádlerových bud, Medvědí boudy nebo Moravské boudy ve středních Krkonoších nebo louky v okolí Vrchlabí, které jsou dobře dostupné autem či autobusem. V okolí Luční a Labské boudy a na pláních za státní hranicí je snowkiting zakázaný.

Chceš si vyzkoušet Snowkiting nebo se zdokonalit pod vedením zkušeného instruktora? Pojeď s námi i Ty na kurz snowkitingu.

Krkonošská muzea

  • Krkonošské muzeum ve Vrchlabí – přírodovědné a historicko etnografické muzeum.
  • Krkonošské muzeum v Jilemnici – se věnuje dějinám českého lyžování, západním Krkonoším, Janu hraběti Nepomuku Harracha atd.
  • Památník zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou – zde se můžete dozvědět o houslařské škole a o Věnceslavu Metelkovi.
  • Muzeum Vápenka v Horních Albeřicích.
  • Lesnicko-myslivecká expozice Šidelka v Harrachově.
národní park v čr
Nezapomínejte, že i v Krkonoších mohou být klimatické podmínky velmi nepříznvé. Kůly dobře slouží při velmi nízké viditelnosti. | Zdroj: Jana Kavalírová

Národní parky ČR: České Švýcarsko

Symbolem NP České Švýcarsko je rozhodně Pravčická brána, která patří mezi nejkrásnější skalní útvary v Česku, o kterých jsme Vám již článek napsali. Jedná se o největší skalní bránu v celé Evropě.

A kde se nachází České Švýcarsko? Všechny národní parky ČR jako i České Švýcarsko se nachází na státní hranici, tentokrát s Německem u Šluknovského výběžku SV od Děčína. V celém národním parku se nachází velmi málo vesnic či osad.

České Švýcarsko: Tipy na výlet

Edmundova a Divoká soutěska jsou soutěsky ve Hřensku, které si lze prohlédnout přímo z hladiny řeky Kamenice, plavbou na pramicích. Od převozníka se během plavby (15-20 minut) dozvíte historii soutěsek a poutavé informace o místní přírodě. Pěší cesta k soutěskám je sama o sobě velmi pěkná, o plavbě na lodičkách ani nemluvě.

Horolezectví má v této oblasti dlouhou tradici a i přes založení NP České Švýcarsko a CHKO Labské pískovce tomu není jinak. Lezení po skálách je zde velmi oblíbené a vyhledávané mnoha lezci. Aby nedocházelo k ničení přírodních skvostů, jsou národní parkem stanovena pravidla. Některé lezecké lokality jsou zavřené či sezóně uzavřené, např. kvůli hnízdění chráněného ptactva.

Chceš si zalézt v NP České Švýcarsko a v CHKO Labské pískovce? Pojeď s námi na lezecký kurz do této oblasti.

NP České Švýcarsko: Skalní hrady a vyhlídky

NP České Švýcarsko nabízí výlety i po skalních hradech. Mezi nejznámější patří hrad Falkenštejn, který byl postaven na skalním masivu Havraní kámen. Dnes zde můžete spatřit pozůstatky studně, velké komnaty a kaple s kamenným oltářem.

Skalní hrad Šaunštejn, se určitě zalíbí turistům, kteří rádi vyhledávají strmá místa s výhledem. Zbytky hradu se totiž nacházejí na několika úzkých skalních blocích, které jsou spojeny pomocí železných mostků a pro návštěvníky zabezpečeny železnými žebříky a zábradlím. Další skalní hrady v NP České Švýcarsko jsou např. Kyjovský hrádek, Chřibský hrádek, Loupežnický hrádek, Hrad Krásný buk nebo Vlčí hrádek.

NP České Švýcarsko a jeho nejkrásnější místa lze pozorovat z Mariiny vyhlídky u Jetřichovic, kde se Vám naskytne pohled nejen na Jetřichovické skály.

Naopak přímo v Jetřichovických skálách naleznete vyhlídku Rudolfův kámen, která se nachází na pískovcovém vrchu. Labský kaňon lze pozorovat nejlépe z vyhlídky Belvedér, o které se říká, že patří mezi ty nejhezčí.

NP České Švýcarsko
Pravčická brána v národním parku České Švýcarsko je opravdovým unikátem. | Zdroj: Pixabay.com

NP České Švýcarsko, co lze ještě vidět?

Dalšími místy v NP České Švýcarsko, které byste neměli opomenout, jsou např. Růžovský vrch neboli Děčínská Fudžijama, cesta údolím Suché Kamenice, nebo Černá brána, která vznikla zřícením pískovcového masivu nad Červeným potokem.

Ti, kdo mají rádi technické památky, by se měli podívat do okolí Srbské Kamenice, kde se nachází linie lehkého opevnění, celkem 27 objektů.

A nejen děti budou nadšené z Trpasličí skály u Jetřichovic, kde v 19. Století lidový umělec Eduard Vater a jeho syn Ernst vytesali do skály trpaslíky a Sněhurku.

Národní parky ČR: Podyjí

Ve střední Evropě se nachází jen hrstka takto zachovalých říčních údolí. Většina vodních toků byla pozměněna lidskou činností – výstavba přehrad, vodních elektráren, silnic nebo rekreačních středisek.

Středem národního parku Podyjí se vlní řeka Dyje, jedná se o úsek toku mezi Vranovem nad Dyjí a Znojmem. Vodní tok zde má hluboce zaříznuté meandry, nacházejí se zde skalní stěny nebo kamenná moře.

Chráněný druh NP Podyjí
Národní parky ČR jsou plné chráněných živočichů a rostlin, v NP Podyjí tomu není jinak. Na obrázku je zachycena ještěrka zelená. | Zdroj: Pixabay.com

Národní park Podyjí: Výlety

I když NP Podyjí nepatří mezi nejnavštěvovanější národní parky ČR, neměli byste na to brát ohled. A co navštívit v NP Podyjí? Přírodních úkazů a skvostů, které lze v NP Podyjí vidět je mnoho.

Od roku 2018 byla na dvou lokalitách – Havranické vřesoviště a Mašovická střelnice zavedena pastva dvou skupin exmoorských koní. Jsou to oblasti suchých trávníků a vřesovišť, které díky pasení divokých koní nezarůstají náletovými dřevinami a vznikají tak skvělé přírodní podmínky pro chráněné živočichy a rostliny.

Popická naučná stezka se nachází u obce Popice nedaleko Znojma. NP Podyjí i přes svou malou rozlohu je unikátní druhovou rozmanitostí rostlin a živočichů – je zde vysoká bioderzita. Díky NS Popice můžete poznat nejrozšířenější druhy dřevin v NP Podyjí.

Ti, kdo vyhledávají geologické zajímavosti, by měli zavítat k Hamerským vrásám, což je skalní stěna s úžasným vrásněním a jednotlivé vrásy mohou dosahovat délky až 30 m. A samozřejmě tu jsou zase k vidění chránění živočichové či rostlinná společenstva.

Zámek Vranov nad Dyjí
Zámek Vranov nad Dyjí. | Zdroj: Tomáš Kozák

Pokud zamíříte do Podyjí s dětmi, vyzkoušejte Podyjskou prožitkovou hledačku. Cílem hry je splnit osm úkolů, začíná se v návštěvnickém středisku v Čížově a končí u Hardeggské vyhlídky. Hru můžete získat v návštěvnickém středisku nebo je dostupná online.

Ledové sluje v Podyjí jsou dalším zajímavým místem k zastavení. Jedná se o jeskyně, které vznikly zřícením skály. Ale specifikem je mikroklima podzemních prostor, díky kterému se zde vytváří ledová výzdoba, která vydrží až do pozdního léta.

Za zmínku dále stojí Býčí hora, která je nejvyšším vrcholem NP Podyjí. V lokalitách Fladnitzké vřesoviště, Červený rybníček, Čížovský rybník nebo Cínová hora můžete nalézt mnoho chráněných druhů.

A pro milovníky historických památek doporučuji navštívit zámek Vranov nad Dyjí, zříceninu hradu Nový hrádek nedaleko Znojma, hrad Hardegg, hrad Kaja nebo klášter Louka.

Národní park Podyjí: Vyhlídky

Vyhlídkových míst je zde nepočítaně, nacházejí se podél celého toku, který dosahuje v národním parku Podyjí délky 40 km. Díky Vyhlídkám se můžete kochat překrásným okolím, ale také si odpočinout a sníst nějakou tu domácí tyčinku, abyste nabrali novou sílu a energii.

Vyhlídka Králův stolec v NP Podyjí patří mezi ty nejkrásnější a nejvyhledávanější. Oiciálních vyhlídkových míst je celkem přes dvacet, vyjmenuji zde jen některé:

  • Hardeggská vyhlídka – z 90 m vysoké skály můžete pozorovat krásy okolí z pohodlí dřevěného altánku a vidět můžete i rakouské město Hardegg.
  • Sealsfieldův kámen – místo bylo oblíbeným zastavením spisovatele Charlese Sealsfielda z Popovic.
  • Vyhlídkové místo Šobes
  • Devět mlýnů
  • Seznam všech vyhlídek v NP Podyjí.
NP Podyjí
Pohled na Dyji z vyhlídkového místa Šobes. | Zdroj: Tomáš Kozák

Pokud jste se pročetli až nakonec, tak Vám gratuluji. Vím, že článek byl dlouhý, ale i tak se sem mnoho krásných míst nedostalo. Národní parky ČR jsou bohaté na přírodní i jiné památky, i když nezabírají velkou plochu vzhledem k rozloze našeho státu.

Máte pocit, že jsem na něco zásadního zapomněla nebo nám chcete sdělit své pocity a dojmy z výletů po národních parcích? Prosím, napište nám o tom. Rádi uslyšíme Váš názor a objevíme nová místa k poznávání.

Přečtěte si další zajímavé články:

Od Jana Kavalírová Tipy na výlety 0 komentářů

0 komentářů

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *