Cestování stopem

Rady a tipy: Jak na cestování stopem?

Cestování stopem vám otevře zcela nové obzory. Potkáte nové lidi, zažijete dobrodružství a vyzkoušíte si, jaké to je cestovat trochu jinak. Pokud byste ho rádi vyzkoušeli i y, pak jste na správném místě. V našem článku najdete vše, co byste o stopování měli vědět ještě předtím, než poprvé u silnice zvednete palec. Seznámíme vás se zásadami bezpečného stopování. Povíme vám, jak na to. A na závěr přidáme pár tipů, které můžete sami vyzkoušet.

Jízda stopem není pro každého, ale každý by si ji měl vyzkoušet

Stopování je zkrátka zážitek. To, jak se postavíte na kraj vozovky a čekáte. Ano, je to především o čekání. To se bohužel obejít nedá. Nejdůležitější je neztrácet úsměv a naději. Dříve nebo později se někdo objeví! A co teprve ten pocit, když vám někdo opravdu zastaví a vy se společně vydáte na jízdu, na kterou jen tak nezapomenete.

Stopování je také někdy jedinou alternativou, kterou právě máte. Moje první cesta stopem byla vlastně z nutnosti. Při cestě z horské vesničky jsme nenašli zastávku minibusů. Ten navíc jezdil jen jednou za den, a tak nám brzy došlo, že to máme marné. Sprostě nám ujel.

Den předtím jsme překonávali horské sedlo a já se opravdu necítila na to, jít pěšky desítky kilometrů do nejbližšího města. Ačkoliv jsme se já i můj kamarád oba především hrozně styděli, vidina několikahodinové kalvárie nás přemohla a my jsme začali mávat na projíždějící auta. Netrvalo to dlouho a zastavilo nám oprýskané auto, ze kterého vylezla parta Gruzínců v letech, kteří nás bez smlouvání naložili.

To, co následovalo, nikdy nezapomenu. Cesta do hlavního města byla dlouhá a naši noví spolucestující ji proložili dvěma opulentními hostinami. Ač byla naše ruština opravdu mizerná (spíš jsme na ně mluvili pomalu česky), užili jsme si to. Od té doby na jízdu stopem nedám dopustit.

Cestování stopem vás bude bavit. Je ale potřeba se na něj dobře připravit. Zdroj: Pixabay.com

Je jízda stopem bezpečná?

Některé země jsou na stopování lepší než jiné. Tak například na Kavkaze lidé často sami zastavují a ptají se vás, kam máte namířeno a jestli nepotřebujete pomoct. V Evropě je malinko těžší někoho sehnat, ale bez problémů se můžete dostat stopem až k moři. V některých zemích je zase potřeba dávat pozor na to, jak stopujete. Tak například v Íránu zdvižený palec znamená něco velmi neslušného. Raději ho neukazujte ani když chcete dát najevo, že je něco super.

Za celou mojí stopařskou kariéru jsem nikdy neměla problém. Čím lépe budete připravení, tím spíš minimalizujete jakékoliv nepříjemnosti, které vás na cestě mohou potkat. Právě proto jsem sepsala tento článek. Abych vás seznámila s tím, jak na to. A třeba i inspirovala k tomu, abyste to příští dovolenou zkusili vy sami.

Zásady cestování stopem

Nepodceňujte přípravu. Pokud se chystáte na delší cestu, nikdy si nemůžete 100 % jistí, kde na noc zastavíte. Je proto lepší mít se sebou stan, karimatku a spacák. Nezapomeňte také na jídlo a vodu. Asi vám nemusím říkat, že krosna nebo i obyčejný větší batoh je mnohem lepší než kufr na kolečkách. Snažte se nebrat zbytečnosti. Cestujte na lehko.

Doporučuji vám mít batohy u sebe na viditelném místě. Neschovávejte ho někde v chroští. Může se vám stát, že vám nakonec řidič po delším rozhovoru řekne, že by vás vzal, ale s batohem se bohužel nevejdete.

Vyplatí se vám mít po ruce mapu země, kterou právě cestujete. Nedoporučuji se spoléhat jen na telefony. Papírová mapa vás nezradí. Signál ale klidně může. Především v odlehlých oblastech – nejednou jsem si nesmyslně zašla, když jsem se spoléhala na navigaci.

Mapy seženete na každé čerpací stanici nebo ve specializovaných obchodech ve větších městech. Pokud nejste fanda papírových map, zkuste offline mapy, např. ty od mapy.cz. Doporučuji toto srovnání nejlepších navigací do telefonu. Najdete tam i ty pro režim offline.

Nejdůležitější rada – nepospíchejte. Pokud pospícháte, nestopujte. Cestování stopem je hodně nejisté a nelze se spoléhat na to, že za hodinu budete někde jinde. Uvědomte si, že vás povezou cizí lidé z vlastní dobré vůle. Chovejte se k nim podle toho. Není jejich povinnost jet rychle, abyste stihli vlak. Občas to může být náročné, především pokud chtějí neustále někde zastavovat, ale o tom to je.

Jak začít stopovat

Je dobré začít vždy trochu za městem, co nejblíž dálnici nebo nějaké větší tepně. Tam máte šanci natrefit na někoho, kdo jede na delší vzdálenost. A také na víc aut. Pokud budete příliš blízko centra, v lidnatějších oblastech se akorát dostanete do zácpy, a to nikdo nechce. Dávejte si také pozor na to, abyste byli na dobré straně města a měli po ruce mapu. Řidiči tak budete moci jednoduše ukázat, kam přesně potřebujete, především pokud jde o delší vzdálenost.

Nezapomeňte udělat dobrý první dojem. Na základě toho se totiž bude řidič rozhodovat, jestli vás opravdu vezme, nebo ne. Pokud neuspějete, žádnou další šanci nedostanete. Budete mít jen pár sekund na to, abyste získali jeho důvěru. Jak na to?

Už během stopování se snažte navázat oční kontakt s řidičem. Usmějte se a snažte se vypadat přívětivě. Představte si, že vy sami někomu zastavíte. Jak by měl vypadat, abyste ho vzali se sebou? Tak, zkuste se podle toho zařídit. Určitě byste nechtěli někoho špinavého, kdo se už týden nekoupal a je na vás nepříjemný.

Pokud vám řidič nabídne, že vás odveze pouze do dalšího nejbližšího města, zvažte následující. Když dorazíte ještě někdy dopoledne, budete mít dost času na to stopnout někoho dalšího. Opět vyjeďte hromadnou dopravou někam za město a zkoušejte štěstí.

V případě, že vám nezadaří, nebo jste dorazili příliš pozdě, je lepší hledat místo pro přenocování. Já vždy spoléhám na booking.com. Ne všude ale funguje. A tak můžete zkusit také Couchsurfing, Airbnb nebo staré dobré vyhledávání na Google. Ráda bych v téhle souvislosti zmínila ještě jednu věc. Vždy si pořizujte místní sim kartu s internetovým daty. Celé cestování si tak výrazně ulehčíte.

Cestování stopem je zážitek, na který nikdy nezapomenete. Zdroj: Pixabay.com

Kde začít stopovat

Jak už jsem zmiňovala výše, za městem je to vždy nejlepší. Jsou ale určitá místa, kde máte větší šanci na někoho natrefit. Která to jsou?

  • čerpací stanice
  • nájezdy na dálnice
  • mýtné brány

Na čerpacích stanicích všichni v klidu stojí. Využijte toho a zeptejte se, jestli by vás někdo nevzal. A pokud se zrovna nacházíte v zemi, kde je stopování na dálnicích zakázané, je to dle mé zkušenosti nejlepší místo pro hledání řidiče. Na benzínce navíc najdete teplé nápoje a něco k zakousnutí. Proč si čekání nezpříjemnit?

Nájezdy na dálnici jsou také dobrým místem, které můžete vyzkoušet. Dejte si ale pozor, jak se postavíte. Je důležité, aby vás řidiči viděli už zdaleka a zároveň u vás mohli zastavit. Rozhodně nestůjte přímo u vjezdu nebo někde v zatáčce. Ohrožujete tak nejen sebe, ale i řidiče.

Mýtné brány jsou podobně jako benzínky místem, kde lidé zastavují. Je lepší se postavit před ní, na místo, kde řidiči brzdí a většinou i čekají ve frontě. Pokud se budou nudit, máte větší šanci, že se vámi někdo zapovídá. Obecně doporučuji stopovat na místech, kde auta musejí přibržďovat, nebo kde zastavují.

Cestování stopem po Evropě

Pokud přemýšlíte nad stopem, doporučuji začít v Evropě. Zde máte velmi vysokou šanci, že se domluvíte. Navíc je cestování stopem všude legální. Někdy se setkáte s tím, že řidiči očekávají, že jim něco zaplatíte – přispějete na benzín apod. Například v Rumunsku nebo Řecku. Doporučuji se na tom hned předem domluvit. Předejdete tak zbytečným nepříjemnostem.

Pro stopování je super například Slovinsko, kde můžete objevovat překrásná místa nebo zkusit lezení na skalách. Nebo také Chorvatsko. To můžete zažít i jinak, než jste zvyklí! Doporučuji vyzkoušet freediving, vše se dozvíte zde.

Další výhodou cestování po EU je, že si nemusíte dělat starost s hranicemi. Od té doby, co máme schengenský prostor, je všude otevřeno. Takže žádná víza, žádné fronty na hranicích.

Připravte se na to, že si s vámi místní budou chtít povídat – proto vás také nabrali. Snažte se být příjemní, i když jste unavení. Můžete se od nich dozvědět spoustu zajímavých věcí.

Chystáte se na cestování stopem? A jakou zemi jste si vybrali? Podělte se s námi o vaše zážitky a zkušenosti.

0 komentářů

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *