Kudy na Sněžku řeší všichni nadšenci hor nejen po České republice. Jakou trasu je nejlepší zvolit?

Kudy na Sněžku 1603 m n. m.: Jakou trasu zvolit na nejvyšší horu ČR?

Sněžka je nejvyšší horou České republiky. Pyšní se výškou 1603 m. n. m. Dostat se až úplně k vrcholu této královny můžete hned několika trasami. Kudy na Sněžku a jakou trasu na nejvyšší horu ČR zvolit? V tomto článku si jednotlivé možnosti přiblížíme.

Kudy na Sněžku pěšky

Nejprve si řekneme, kudy na Sněžku můžete vyrazit, jestliže se rozhodnete pro pěší chůzi. Na výlet se můžete vydat hned několika směry. Vždy ale počítejte s tím, že se jedná o delší výlet.

Trasa vedoucí na Sněžku z Pomezních bud

Stanoviště této trasy začíná v Horní Malé Úpé a patří mezi nejlehčí možnosti, jak se můžete pěšky na nejvyšší horu České republiky dostat. Do Pomezních bud se na Sněžku pohodlně dostanete autem, autobusem nebo stopem. Následně vás čeká výšlap po červené turistické trase, který měří zhruba 4 km. Po této trase se dostanete i do restaurace Jelenka, kde se můžete pohodlně občerstvit. Po posilnění vás čeká cesta přes Obří Hřeben až nahoru, na Sněžku, kam vám zbývají přibližně 4 km.

Zpátky do Horní Malé Úpy je možné se vrátit po žluté trase na Růžovou horu. A z tohoto bodu pokračujete po zeleném značení.

Trasa vedoucí na Sněžku z Pece přes Růžovou horu

Další z možných dostupných variant je trasa, která se klikatí z Pece pod Sněžkou. Z té se po zelené turistické trase dostanete na Růžovou horu. Délka trasy je cca 3 km a dostane vás k chatě na Růžohorkách. I zde máte možnost se dobře a kvalitně najíst. Z Růžohorek pokračujte po žluté turistické trase na samotný vrchol Sněžky, což je asi 3,5 km.

Na zpáteční cestě do Pece se můžete vydat přes Luční boudu, Výrovku, dále potom na Rychterovy boudy dolů, zase až do Pece.

Trasa vedoucí na Sněžku přes Obří důl

Nejobtížnější, ale zároveň nejhezčí výstup na Sněžku. Na Obří důl se dostanete po modré turistické trase, která vede z Pece pod Sněžkou. Jedná se o vzdálenost 7 km na stanovisko Obří důl. Poté se asi 1,5 km vydáte po červené nahoru, až na Sněžku. Výhled z tohoto bodu je vskutku fenomenální. Vidíte Obří důl, Studniční horu, i samotnou vysoko se tyčící Sněžku. Na vlastní oči máte možnost pozorovat krajinu na nad sebou a zvědomíte, kolik Sněžka měří. V létě máte příležitost prohlédnout si důl Kovárna, který připomíná zašlou slávu a vzpomínku na padlé horníky.

Trasa vedoucí na Sněžku přes Špindlerův Mlýn

Na této trase se ze Špindlerova Mlýna dostanete buď pěšky nebo autobus na Špindlerovku. Odtud pokračujete přes Obří sedla až nahoru, na nejvyšší vrchol ČR. Celková trasa měří 15 km.

Na zpáteční cestě si můžete dopřávat výhled na panorama, které nabízí vodopády na Bílém Labi.

Kudy na Sněžku lanovkou

V případě, že se rozhodnete pro komfortnější a časově méně náročnou variantu, využijte lanovku, která vás dostane až na samotný vrchol Sněžky. Jedná se o novou kabinovou lanovku, ze které máte možnost výhledu skrz okna na krajinu pod vámi.

Kdy je nejvhodnější doba na Sněžku vyrazit

Z nejvyšší hory České republiky je impozantní výhled v případě, že vám vyjde počasí. Nezapomeňte se přes mobilní aplikaci podívat, na aktuální počasí na Sněžce, ať potom nejste zklamaní. Průměrná roční teplota se zde pohybuje okolo 0,2 ℃, tak se nezapomeňte teple obléct. Nejvyšší naměřená rychlost větru na Sněžce činila 216 km/hod. Za zvážení stojí vidět východ slunce ze Sněžky, nebo naopak noční Sněžku, kdy vycházející hvězdy nad vámi vytvoří romantickou atmosféru. Nejvyšší horu Krkonoš můžete navštívit v zimě i v létě. Zasněžená Sněžka v zimě vás přenese do pohádky o Mrazíkovi, kde je vše zahaleno do bíla. Krkonoše a Sněžka v létě vám zase dopřeje výhled na zeleň, která příjemně uklidňuje. Prodlužte si túru

Dostaňte se na správné stanoviště

V případě, že na nejvyšší horu Krkonoš chystáte autem, jeďte po silnici číslo 296, která vás zavede až na parkoviště. K dispozici máte parkoviště placená i místa s parkovacími hodinami. zde i místa, kde platí zákaz vjezdu. Pro případ, že chcete zaparkovat zrovna sem, musíte mít nejprve zakoupenou povolenku, která je k dostání v Infocentru nebo na Městském úřadě.

Ke Sněžce se můžete dostat i autobusem. Jezdí sem přímé linky z Prahy, Ostravy, Hradce Králové, Brna, Trutnova, Semily, Vrchlabí a jiných. V případě vlakového spojení je nejbližší stanice ve Svobodě nad Úpou. Tam se dostanete přímým spojením z Pardubic, Hradce Králové a z Prahy.

Kudy na Sněžku a na další výlety v okolí

S výšlapem na Sněžku můžete spojit i další výlety v okolí. Za zmínku stojí Rotunda sv. Vavřince nebo nejvýše položená Poštovna v České republice. Její historie sahá až do 19. století a jmenuje se Anežka. Ze vrcholu Sněžky máte dech beroucí výhled nejen na Českou republiku, ale i na sousední Polsko.

Kudy na Sněžku se vydáváte vy? Jaká trasa patří mezi vaše nejoblíbenější?

Od Kristýna Komárková Tipy na výlety 0 komentářů

0 komentářů

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *