hory a fauna

GR 54 – trek v Dauphinských Alpách

Text: Lenka Lánská Foto: Tomáš Wagner

Zkratka GR pochází ze slovního spojení Grande Randonnée, což se dá volně přeložit jako „skvělá cesta/ túra/trek“. Toto označení pro dálkové pochody dominuje hlavně v oblastech Španělska a Francie. GR 54 se za své označení rozhodně nemusí stydět, protože na 180 km dlouhé trase potěší každého horala.

Jeden z nejtěžších treků v Evropě

Říká se o něm, že je to jeden z nejtěžších treků v Evropě. Nejkrásnějším a nejtěžším trekem v Evropě se často i nazývá i GR 20 na Korsice. Tyto tvrzení jsou asi hodně subjektivní a měl by je každý jedinec vyhodnotit sám. Ale zpátky k GR 54 – věřte, že i když jsou některé dny dlouhé a náročné, výhledy a zážitky za to opravdu stojí (je to úžasný trek). Navíc většinu lidí spolkne mnohem známější trek kolem masivu Mont Blanc, díky čemuž je tato trasa o poznání klidnější.

Ve stínu slavné Tour de France

Celý okruh se dá zvládnout za 10 dní. Výchozím bodem je městečko Bourg d’Oisans. Cyklistickým nadšencům určitě bude tento název známý. Právě skrz toto místo vede jedna etapa ze slavné Tour de France. Člověk si sám pro sebe říká, kdo je větší blázen. Jestli osoba s 20 kg batohem na zádech škrábající se do kopce, nebo ti co v neskutečném tempu stoupají po silnici úzkými serpentinami vzhůru směrem k jednomu z moderních lyžařských středisek  L’Alpe-d’Huez. Ať tak či onak, obdiv si zaslouží obě tyto skupiny, které neodradí spalující slunce a žár od úžasných výhledů do údolí.

Domy, typické pro tento trek
Typický ráz vesniček pro tuto oblast. │ Zdroj: Tomáš Wagner

Naštěstí se na celé trase nachází zdroje pitné vody. V této oblasti najdete téměř v každé vesnici nějakou fontánku, ze které teče čistá a krásně studená voda. Což je v tomto případě velmi potřeba. Mobilní aplikaci na zdroje pitné vody se ale i přesto hodí mít. Celý trek se nachází na jihu Francie, kde jsou léta opravdu horká. Dokonce se tu tyčí nejjižněji položená 4 000covka v Alpách – Barre des Ecrins.

Trek v Alpách. Bačův domek.
Bačův domek. Část vyhrazená pro turisty. │ Zdroj: Tomáš Wagner

Ale zpět k vodě. Přes den ji budete potřebovat určitě velké množství. Filtr můžete klidně nechat doma, voda je vždy pitná. V případě, že byste na fontánky nenarazili, každý den potkáte nějakou vesnici, kde se dá vždy koupit. V nejzazším případě jsou tu místní. Kupodivu, když se budete alespoň trochu snažit komunikovat v rodné řeči, ochotně Vám pomůžou. To je osobní zkušenost.

Trasa cesty

Jednou z velkých výhod tohoto výletu je fakt, že začíná a končí na stejném místě. Na Mapy.cz se dá celý trek hezky najít podle červeně značené trasy. Červenobílé pruhy najdete i po celé délce trasy, která Vám zajistí, že se neztratíte. Pokud se rozhodnete jet autem, přímo v Bourg d’Oisans je možnost parkování auta na malém a neplaceném parkovišti. Naše auto tam vydrželo celou dobu bez úhony, i přesto, že jsme nechali pootevřené jedno okénko.

Mapa okrugu GR 54
Vyznačený okruh trasy na Mapy.cz. │ Zdroj: Tomáš Wagner

Další varianta je zvolit autobus do Grenoblu a odtud místní linkou na start trasy. Je to cca 50 km. Pro vyznavače vlakových souprav, i tato varianta je možná. Ale je potřeba počítat s tím, že časově i finančně to bude náročnější. Při dopravě autem je nejlogičtější doprava přes Švýcarsko, kde budete muset investovat do roční dálniční známky. Ale ta se dá vždy někomu přeprodat a Vám to ušetří hodně času. V Čechách lze známku koupit za 1 000 Kč.

Etapy

Když už se dostanete na začátek treku, čeká Vás první etapa, a to Bourg d’Oisans – Besse.

Trek v Alpách
Cesta do Besse. │ Zdroj: Tomáš Wagner

Následující dny jsou pak vedeny přes tato místa:

  • 2. den: Besse – La Grave
  • 3. den: La Grave – Monetier les Bains
  • 4. den: Monetier les Bains – Vallouise
  • 5. den: Vallouise – Chaumette
  • 6. den: Chaumette – Valgaudemar
  • 7. den: Valgaudemar – Désert
  • 8. den: Désert – Valsenestre
  • 9. den: Valsenestre – Muzelle
  • 10. den: Muzelle – Bourg d’Oisans
Trek v Alpách. Kostel v La Grave.
Kostel v La Grave. │ Zdroj: Tomáš Wagner

Ve vesnici La Grave je možnost spát v kempu. Více informací o kempu, cenách atd., lze najít na těchto stránkách. V okolí jsou i hotely a apartmány. V místních obchodech lze dokoupit zásoby na další dny, či si případně zajít na večeři.

Trek v Dauphinskych Alpách. Sestup.
Sestup k La Grave. │ Zdroj: Tomáš Wagner

Stejnou možnost budete mít další den. Monetier les Bains, je v zimě centrem lyžování, tudíž je to i více turistické místo a možností k nákupu je opravdu hodně.

Hory, krávy a cesta. Proste trek.
Cesta do Monetier les Bains. │ Zdroj: Tomáš Wagner

Následující den se dostanete do vesnice jménem Vallouise. I tady najdete kemp. Pokud budete mít štěstí, budou se zde pořádat farmářské trhy a byl by hřích neokusit místní sýry a proslulé Saucisson. Večerní atmosféra tohoto místa vyloženě nabízí k posezení na jedné z mnoha zahrádek místních restaurací a vychutnat si sklenku červeného vína.

Sedlo
Obávané sedlo Col de l’Aup Martin. │ Zdroj: Tomáš Wagner

Cabane du Jas Lacroix

Další etapa Vás zavede do krásného údolí, které je nekonečně dlouhé. Ale to člověku vůbec nevadí, protože zdejší krajina je naprosto úchvatná. Řeka proudící shora vyloženě láka k vykoupání. Pokud máte čas, rozdělte si tuto etapu na dva dny. Má to dva opodstatněné důvody. Za prvé, budete mít čas vychutnat si dosyta atmosféru tohoto místa. Za druhé, ušetříte své tělo. Tato etapa je relativně dlouhá a fyzicky náročná. Naštěstí se zde nachází domek bači, Cabane du Jas Lacroix, kde za nějaké to Euro, tu můžete přespat. A když bude hlídač ovcí v dobrém rozmaru, ukáže Vám i práci se psy. Takže záleží jen na Vás, kdy dojdete do Chaumette.

Bačův domek.
Cabane du Jas Lacroix – Bačův domek. │ Zdroj: Tomáš Wagner

K tomuto dni jen malé upozornění. Než se dostanete k výše popsanému údolí, musíte nejprve zdolat 8 km asfaltu. Není to zrovna velká zábava, ale jezdí tudy relativně hodně turistů auty, takže zkuste stop, nebo se domluvit již dole ve vesnici, zda by Vás někdo nevzal nahoru.

Výhled ze sedla
Výhled ze sedla Col de l’Aup Martin. │ Zdroj: Tomáš Wagner

Etapa Chaumette – Valgaudemar je také celkem náročná. Čeká Vás ten den překonání několika sedel, vystoupat a sestoupat spoustu výškových metrů. Ale po cestě se můžete osvěžit na Refuge de Vallonpierre. Samozřejmě počítejte s tím, že jste v horách a ke všemu v jižní Francii. Takže cenovky odpovídají jak nadmořské výšce, tak i zeměpisnému umístění.

Trek v Alpách
Sestup k Refuge de Vallonpierre. │ Zdroj: Tomáš Wagner

Croissant a Désert

Sedmý den Vašeho putování povede městečkem, kde se můžete stavit na ranní kávu a čerstvý croissant, pokud Vám již došli zásoby domácích tyčinek. Určitě to stojí za to, před stoupáním, které Vás čeká. Kdo má zlobivá kolena, ať se připraví, že tento den se bude klesat téměř 1 000 m dolů a ne zrovna pozvolným terénem. Co Vás ale může těšit je fakt, že Vás na konci dne čeká vesnice Désert, kde si můžete za odměnu dát skutečně vynikající deserty.

Jezero u Refuge
Jezero u Refuge de Vallonpierre. │ Zdroj: Tomáš Wagner

Další dny již tak náročné nejsou. I přesto počítejte s tím, že každá etapa Vám zabere v podstatě celý den. Je dobré vyrážet ráno, protože v létě tu odpoledne hrozí bouřky. A potkat v sedle bouřku asi nikdo nechce .

Hory, nebe a místní obyvatel
Sestup do vesnice Désert. │ Zdroj: Tomáš Wagner

Nemusíte mít strach, že byste nenarazili na něco k jídlu, či neměli kde spát. Na místech, kde nejsou kempy, můžete od 19:00 do 9:00 stanovat, aniž by Vás někdo vyhazoval. Záleží pak na každém, jaký si zvolí rozpočet. Je tu možnost stravovat se v restauracích či na chatách, které jsou na trase a dokupovat zásoby, nebo si nést vše na zádech. Obecně pak počítejte, že ceny za kempy jsou relativně vysoké (18€), někde méně, někde více.

Hory a nebe
Poslední stoupání na trase. Trochu náročnější trek. │ Zdroj: Tomáš Wagner

Pokud byste po cestě chtěli využít ubytování na chatách, je dobré zjistit si jejich obsazenost a případně dopředu udělat rezervaci. Ubytování je řešeno společnými noclehárnami. Je i možnost objednat si svačinový balíček. Počítejte s tím, že v létě je tu opravdu horko, nepodceňujte pokrývky hlavy, dostatek tekutin a opalovací krém (hodně opalovacího krému). Vše podstatné již o tomto treku, a jak se na trek připravit, víte. Tak už jen stačí počkat na léto, zabalit krosnu a vyrazit!

2 komentářů

  • 535886

    Thank you for registering - it was incredible and plesant all the best and all the best http://daily-adventures.cz ksdfsaffsdfdsds 7055779,
  • Dobrý den, moc hezký popis.
    Chtěla bych se zeptat jestli by nešlo sdílet mapu z mapy.cz?

    Díky moc

    Monika,
  • Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *