Alpenverein pojištění

Alpenverein: Ideální pojištění do hor

Pro horskou turistiku, sport i náročnější lezení byste měli být krytí spolehlivým pojištěním. Na trhu je hned několik pojišťoven a společností, na které se můžete obrátit. V následující recenzi se zaměříme na členství v rakouském alpském svazu Alpenverein, jehož součástí je i pojištění, které jsme vyhodnotili jako jedno z nejlepších nejen pro aktivity v horách. Seznamte se s tím, jak funguje a jaké jsou jeho výhody.

Co je to Alpenverein

Alpenverein je alpský svaz se základnou v Rakousku. Setkáte se i s německou sekcí, v naší recenzi se ale zabýváme pouze tou rakouskou. Svaz byl založen před více než 150 lety a v současnosti má okolo 600 000 členů. Pečuje o přírodu, horské cesty a chaty, zázemí pro turisty a osvětu. Již 140 let vydává mapy (populární Alpenverein maps), na které se můžete spolehnout i mimo značené cesty, odborná periodika a spravuje informační web.

Jak sami vidíte, pole působnosti je velmi široké a z jejich činnosti těží nejen členové, ale i široká veřejnost. Pojištění, které nabízí má ale i variantu, která se vztahuje na celý svět. Nemusíte se tedy bát, že by vám mimo Evropu bylo vlastně k ničemu.

Alpenverein členství
Členství v Alpenverein má v sobě zahrnuto pojištění.

Alpenverein cena pojištění v rámci členství

Pokud chcete získat pojištění, je nutné, abyste se stali členy klubu. Stačí vyplnit přihlášku online a řádně hradit členské příspěvky. Ty se platí jednou ročně a jsou následující

CenaKategorie členství
1750KčADospělí od 28 do 64 let
1350KčBManžel/ka, partner/ka, senioři, junioři do 27 let
730KčCDěti a mládež do 18 let; Invalidé (od 50 %)
1750KčA+CSamoživitelé s jedním nebo více nezaopatřenými dětmi
3100KčA+B+CVýhodné rodinné členství

Jakmile se stanete členy, automaticky získáte také nárok na pojištění (můžete si vybrat z kategorií Evropa či svět). Členové Českého horolezeckého svazu mohou zvolit kombinované členství v Alpenverein i ČHS, kdy opět získají přístup k úrazovému pojištění a dalším výhodám, a to za výhodnější ceny.

Rodiče, kteří platí za stejnou kategorii členství, mají nárok na výhodu pro dítě. Pokud je mu méně než 27 let a nemá vlastní příjmy, obdrží pojištění zdarma.  

Alpenverein pojištění se dá zařídit i online
Alpenverein pojištění se dá zařídit i online.

Jak postupovat v případě nehody?

  • Pokud dojde k nehodě, je nutné se hlásit u horské služby, na nejbližší chatě nebo na lince 112
  • Autoritám sdělte základní informace o nehodě: popis události, jména postižených a také to, že jste členi ÖAV (uveďte čísla průkazu ÖAV)
  • Vyčkejte na příjezd záchranářů a dodržujte jejich pokyny
  • Při příjezdu jim předejte průkaz ÖAV
  • Při transportu do nemocnice je dobré, aby převáženého někdo doprovázel – nejlépe jeden ze skupiny, který byl u nehody (nemusí být člen ÖAV)
  • Nemůžete se domluvit během hlášení úrazu či nemoci na Europ Assistence? Kontaktujte asistenci na tel 725 442 942 a oni za vás událost nahlásí.
  • Veškerá důležitá čísla vám přijdou společně s členskou kartičkou do emailu.

Co získáte v pojištění

Alpenverein pojištění kryje náklady na zásah záchranářů do výše 25 000 EUR, náklady na dopravu zpět domů ze zahraničí bez omezení a náklady na pobyt v nemocnici v zahraničí až do výše 10 000 EUR při úrazu nebo onemocnění.

U škody na zdraví nebo majetku jiných osob pomáhá krytím odpovědnosti do 3 milionů EUR. Dále poskytuje právní ochranu s krytím do 35 000 EUR v případě soudního řešení sporu.

Pojištění na vaši cestu se začíná počítat vždy od vycestování ze země trvalého pobytu. Je platné po dobu 8 týdnů. Pokud v zahraničí trávíte delší dobu, je nutné, abyste si pojištění obnovili individuálně.

Pokud se chystáte na delší nebo náročnější cesty, doporučujeme variantu Alpenverein Premium. To již není zahrnuto v členském poplatku. Pro představu 5 dní po Evropě vás vyjde na 12 EUR, ve světě 20 EUR. Získáte v něm:

Možné je zajistit také připojištění trvalé invalidity. To pro členy Alpenverein zajišťuje za výhodnou cenu pojišťovna Generali Versicherung AG. Výhodou je, že je platné od následujícího dne po úhradě až do konce kalendářního roku. Vztahuje se na finanční zabezpečení pro případ úrazu s následkem trvalé invalidity od 50 %.

Alpenverein je spolehlivé
Alpenverein je spolehlivé pojištění v vysokým krytím a kvalitními službami

Výhody členství v Alpenverein

Kromě již řečeného pojištění máte nárok také na slevy pro partnerské horské chaty. Jde o ubytovací objekty, které tento alpský svaz spravuje. Alpenverein slevy se vztahují na chaty v Rakousku, Německu a jižním Tyrolsku (prohlédněte si jejich seznam na stránkách Alpenverein), kde budete nocovat za téměř poloviční ceny!

Dále také na objekty ve Švýcarsku (Švýcarský alpský klub = SAC a Alpenverein jsou rovněž partnery), Francii, Lichtenštejnsku, Španělsku, Slovinsku, Belgii, Lucembursku, Dánsku, Nizozemí a Itálii. Výhody se tedy rozhodně neomezují pouze na hranice Rakouska.

Na chatách svazu máte nárok na:

  • slevy na jídlo a pití
  • možnost rezervace míst předem
  • přednostní přidělení míst na spaní před nečleny
  • přístup do samoobslužných prostor (winterraumů)

Výhody s kanceláří OEAV.cz

Kancelář OEAV.cz zastupuje vídeňskou sekci rakouského svazu Alpenverein více než 20 let. Pokud se u OEAV.cz registrujete, získáte přístup k dalším slevám a výhodám (až 20 %) u partnerů v Čechách a na Slovensku. K tomu získáte také zvýhodněné předplatné časopisů o horách a turistice (např. Montana či Koktejl), či možnost zapůjčení univerzálního klíče do samoobslužných prostor (winterraumů) v rakouských horách.

Přes kancelář OEAV.cz lze také sjednat pojištění Alpenverein expresně, pokud ho potřebujete například na nenadálou cestu. Registrujete se na webových stránkách kanceláře a zvolíte úhradu platební kartou nebo přes internetové bankovnictví. Na email vám zašlou provizorní průkaz a členství včetně pojištění začne platit od následující půlnoci.

Pojištění Alpenverein zkušenosti

Pojištění má velmi kladné hodnocení. Lidé se na něj spoléhají zejména v Alpách a po Evropě. Jeho silnou stránkou je pojištění odpovědnosti za škodu. Co se týče hrazení léčebných výloh, tak s tím jsou klienti také spokojení – uvádí například, že nemuseli řešit účet za vrtulník či nemocnici. Dávejte si jen pozor na to, v jaké výšce se budete pohybovat a případně zakupte variantu s krytím na vyšší polohy. Pojišťovnu vždy zajímá, kde se vám úraz stal, ne kde jste se léčili.  

A jaké pojištění využíváte vy na svých cestách? Podělte se s námi o vaše zkušenosti.

Od Anna Macurová Recenze 1 komentář

1 komentář

  • S Österreichischer Alpenverein spolupracuji již pátým rokem a doposud jsem byl s úrovní služeb, i přístupem společnosti a jejich komunikací, velmi spokojen. Za sebe mohu jen doporučit.

    Jakub Kovář,
  • Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *