Jak konzervovat potraviny na výlet.

6 tipů: Konzervace potravin nejen na výlety

Chcete mít skvělou svačinu a jídlo během Vašich cest a dobrodružství? Ptáte se, jak na konzervace potravin? Poradíme Vám, jak si připravit a uchovat ovoce, zeleninu, maso a další potraviny tak, aby se Vám nezkazily ani při parném létu a vydržely až do zimy.

Konzervace potravin

Existuje mnoho způsobů, jak si uchovat ovoce a zeleninu. Představíme Vám zde ty nejpoužívanější a nejvhodnější na cesty.

Díky sušenému ovoci a zelenině budete mít dostatek vitamínů vždy po ruce. Kandované ovoce je ideální pro mlsné jazýčky. Fermentová zelenina se hodí k teplému jídlu nebo ji můžete jíst samotnou. A názvu se neděste, je to velká pochoutka.

Nedokážete se obejít bez masa? Zavařené maso a jiné potraviny Vám vydrží mimo lednici velmi dlouho a navíc si ušetříte práci s vařením v přírodě nebo během dovolené.

Našli jste v lese houby, nevíte co s nimi a na sušení rozhodně nemáte čas? Maximálně 20 minut dušení a houby můžete podávat na stůl, či je schovat do mrazáku na později.

Konzervace potravin sušením

Sušit můžete ovoce, zeleninu, maso, houby, bylinky a koření. Pro domácí účely se velmi běžně suší ovoce a zelenina. Sušené plody si v sobě uchovají mnoho vitamínů a prospěšných látek a zároveň jsou chutné. Ze sušené zeleniny si můžete vytvořit i domácí chipsy.

Jak sušit ovoce a zeleninu? Každý druh se suší jinak, ale platí několik pravidel. Záleží, jestli budete sušit potraviny při pokojové teplotě, v troubě nebo v sušičce.

V sušičce je většinou ideální teplota okolo 55 °C, někdy i méně. Když zvolíte nižší teplotu, nic nezkazíte, jen celý proces prodloužíte a zaplatíte více za energie. Při vyšší teplotě by mohlo u nějakých druhů dojít ke spálení a zničení ovoce a zeleniny. Než se sušením započtěte, najděte si raději přesný návod.

Délka sušení se samozřejmě odvíjí od teploty. Dále významnou roli na dobu sušení hraje i množství vody v ovoci a zelenině a jejich velikost. Čím vodnatější plody jsou, tím se suší déle a naopak. A čím menší kousky ovoce a zeleniny sušíte, tím rychleji sušený produkt získáte.

Bylinky a koření můžete sušit za pokojové teploty po dobu několika dní nebo mnohem rychleji v sušičce nebo v pootevřené troubě.

Všechny usušené potraviny mají pro cestovatele jednu velkou výhodu – jsou lehké, skladné a nasytí Vás mnohem více, než byste čekali.

Už jste si zkoušeli vyrobit domácí müsli tyčinky z oříšků, sušeného ovoce, datlí, medu a jiných surovin? Vyrobte si přesně takovou tyčinku, jakou chcete. Při vytváření se pravděpodobně zapatláte, ale v horách tu dobrotu oceníte.

konzervace potravin susenim
Sušené ovoce může obohatit nejen barevně Vaši snídani. Navíc sušené ovoce je velmi lehké, což oceníte hlavně při horských túrách. | Zdroj: Pixabay.com

Kandované ovoce

Konzervace potravin kandováním je založeno na principu nahrazení šťávy v ovoci cukrem. Připravte se na delší přípravu, ale výsledek stojí za to.

Kandovat se dají meruňky, švestky, broskve, hrušky, jablka, višně, jahody atd. Dokážu si představit, že pro mnoho lidí je kandované ovoce moc sladké a lepí se na zuby. Ale pro někoho to může být ta správná svačina, která nakopne třeba při lezení ve stěně.

Před kandováním ovoce umyjte a zbavte ho pecek nebo jadřinců. Ovoce můžete kandovat po malých kostičkách, které pak lze přidávat do dalších teplých i studených pokrmů, anebo po plátcích širokých 1 až 1,5 cm, maximálně 6 cm. Širší plátky propíchejte špejlí, aby se cukr mohl dostat do vnitřku ovoce.

Připravte si cukerný roztok, 1 kg ovoce dejte do 1 litru vody a přisypte 2 kg cukru. Ovoce je dobré si rozdělit na tvrdé a měkké. Začneme tím měkkým, jako jsou jahody, maliny atd.

Cukerný nálev převařte a na 24 hodin při pokojové teplotě do něj vložte ono měkké ovoce. Druhý den ovoce opatrně vyndejte, nálev převařte a ovoce do něj znova vložte a nechte je na 24 h proslazovat. Další den to samé. Celkem byste to měli opakovat po dobu 7 dní.

Tvrdé ovoce se připravuje podobně. Ovoce vložte do cukerného nálevu a nechte vše přijít k varu. Vařte 2 minuty a poté na 24 h ovoce v sirupu proslazujte při pokojové teplotě. Na nálevu se často vytváří pěna, kterou je dobré pravidelně odebírat. Druhý den ovoce vyndejte a sirup nechte přejít varem. Na velmi malém plamenu vařte cukerný nálev i s ovocem 3 až 4 hodiny.

Takto připravené měkké i tvrdé ovoce po vyndání ze sladkého sirupu obalte v cukru a nechte sušit v sušičce na ovoce nebo v pootevřené troubě. Ovoce má trvanlivost okolo 3 měsíců.

Fermentování zeleniny

Proč je tento způsob konzervace potravin skvělý? Vznikne totiž zeleninový probiotický salát, který má velmi jednoduchou přípravu a v lednici vydrží velmi dlouho. Fermentovaná zelenina je velmi univerzální a hodí s k velkému množství jídel. Též ji můžete jíst samostatně třeba k odpolední svačině.

Zeleninu nakrájejte na požadované kousky, natlačte ji do čisté nádoby, tak aby pustila šťávu. Šťáva chrání zeleninu před kyslíkem. Nakrájená zelenina by měla překrývat povrch nádoby. Nádobu přikryjte něčím těžkým a nechte zeleninu fermentovat 1 až 3 týdny.

Doba kvašení závisí na použité zelenině, přidaných surovinách a teplotě v místnosti. Fermentovaná zelenina vydrží i několik měsíců v závislosti na teplotě skladování a na koncentraci mléčné kyseliny, která vznikla kvašením.

Fermentování zeleniny lze provádět i bez použití soli, nebo jen s minimálním množstvím. Umytou zeleninu nahrubo nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké nudličky. Část zeleniny rozmixujte s vodou bez chlóru.

Dvě lžíce medu nechte rozpustit v půl litru vlažné vody a poté tam přidejte 1 až 2 tablety probiotik (zakoupíte v lékárně). Probiotika nechte působit ve vodě o maximální teplotě 40 °C cca 15 minut.

Nakrájenou zeleninu smíchejte se směsí, kterou jste připravili před chvílí – zelenina s vodou medem a probiotiky. Vše dejte do čisté nádoby tak, aby zelenina byla zalitá tekutinou a na vrch položte celé zelené listy. Nádobu je potřeba zatížit. Aby nedošlo ke vniknutí vzduchu k zelenině, je dobré na povrch tekutiny nalít trochu olivového oleje.

Fermentování zeleniny podle tohoto postupu při pokojové teplotě a za tmy trvá cca 7 dní. Pokud k zelenině přidáte ještě další ochucovadlo (křen, česnek, pálivá paprika atd.) doba kvašení se protáhne na dvojnásobnou dobu.

Jaké jsou nejlepší kombinace zeleniny a koření?

  • Cuketa, ředkev, mrkev, cibule, jablko, kmín.
  • Růžičková kapusta, červená řepa, bobkový list, nové koření.
  • Pórek, cuketa, jablko, medvědí česnek.
  • Pórek, řepa, mrkev, kopr, fenykl.
  • Černá řepa, vodnice, tuřín, fenykl, hřebíček, koriandr, česnek či křen.

Konzervace potravin zavařováním

Zavařovat můžete maso, paštiky, ovoce, zeleninu, ořechy atd. Konzervace potravin zavařováním, především masa Vám ušetří čas během dovolených. Zavařené zeleninové směsi jsou vhodné k teplému jídlu. Kompoty, marmelády nebo džemy představovat asi ani nemusím.

Pokud dovolenou trávíte na jednom místě nebo tam jedete autem a nevadí Vám kila navíc, zavařované potraviny si určitě připravte. Ale co v horách? Určitě se najde někdo, kdo si na přechody hor do krosny zabalí těžkou sklenici se zavařeným masem nebo zeleninou. Já osobně bych do toho asi nešla, protože vždycky počítám každý gram.

Konzervace potravin ve sklenicích
Kompoty a marmelády jsou velmi dobrý druh konzervace ovoce. | Zdroj: Pixabay.com

Zavařované maso

Zavařování masa je velmi jednoduché. Hovězí, vepřové, kuřecí či jiné syrové maso uvařte v osolené vodě nejlépe v papiňáku nebo v normálním hrnci. Cibuli ani jinou zeleninu nepřidávejte, celá várka by mohla zplesnivět.

Horké maso i s uvařenou vodou nalijte do čistých, nejlépe sterilizovaných sklenic a zašroubujte je. Sklenice vložte do čistého hrnce naplněného vodou. Víčka by neměla být ponořena. Nechte přijít k varu a pak vařte minimálně 20 minut na velmi mírném ohni. Pokud máte velkou sklenici, tak vařte déle.

Na dno hrnce je dobré dát rošt, aby při vaření sklenice nepraskly. Jestli se Vám sklenice správně zavařily, poznáte i podle poklepání na víčko.

Zavařené maso se mi velmi osvědčilo v kempech a i jinde. Stačí si uvařit už jen přílohu a zavařené maso ohřejte na pánvi se zeleninou, kořením nebo rajčatovým protlakem. A je hotovo. Rozhodně u plotny či vařiče nestrávíte půlku dne.

Zavařování ovoce a zeleniny

Je to jeden z nejpoužívanějších způsobů konzervace ovoce a zeleniny. Co máte nejraději? Dáváte si marmeládu do snídaňových müsli? Ujídáte kompoty jen tak ke svačině? Nebo nakládané okurky a papriky jíte jako doplněk k hlavnímu jídlu? Každý si určitě vybere to své.

U zavařování je velmi důležité, abyste zpracovávali jen čerstvé a zdravé ovoce a zeleninu bez známek hniloby a plísně. Jeden špatný plod by mohl zničit celou zavařovanou várku. Též je vhodné si hlídat čistotu zavařovacích sklenic a víček.

Uvařené ovoce a zeleninu nalijte do suchých sklenic a pořádně je zavřete. Aby se sklenice se zavařenými plody chytly, obraťte je dnem vzhůru.

Některé domácí pekárny na chleba mají program na vaření marmelády a džemů. Jestli ji máte doma, proč to nezkusit? Ušetříte tak svůj čas, neboť pekárna nepotřebuje Vaši asistenci a míchá marmeládu sama. Pekárny též dokáží ohlídat ideální teplotu vařeného ovoce.

Na zavařování zeleniny je lepší používat kyselý nálev, než slaný. Slaný nálev totiž při poprvé nezahubí všechny mikroorganismy, a tak je nutná i druhá sterilizace. Dvě sterilizace jsou samozřejmě časově náročnější a zelenina ztrácí o to víc svoji konzistenci, chuť a vitamíny.

Konzervace potravin se hodí do přírody.
Konzervované potraviny lze velmi dobře využít při vaření v přírodě, kde na přípravu teplých jídel nemáte po ruce vybavenou kuchyň. | Zdroj: Pixabay.com

Dušení hub před zmrazením

Konzervovat houby lze dvojím způsobem, sušením nebo zmrazením. Pokud houby chcete dát do mrazáku, musíte je před tím podusit.

Houby před dušením očistěte a nakrájejte na stejně malé kousky. Ty pak propláchněte ve studené vodě. Houby dejte do hrnce s trochou čisté vody a přidejte kmín. Za stálého míchání houby přivedete k varu.

Houby by se měly vařit 10 až 20 minut. Doba je závislá na tvrdosti hub a velikosti jednotlivých kousků. Houby jsou hotové, když jsou měkké. Pokud si nejste jisti délkou vaření, v tomto případě je nejlepší variantou – čím déle, tím lépe.

Houby lze dusit i na pánvi s cibulí a špetkou soli. Místo oleje raději použijte máslo, které houbám dodá jemnou chuť. Houby v sobě obsahují hodně vody, a proto je zbytečné k nim přidávat nějakou další, pustí ji samy.

Konzervace potravin zmrazováním

Bohužel tato metoda není moc ideální pro cestování. Ano můžu se plést, pokud s sebou vozíte mrazák, ale předpokládám, že ve většině případů tomu tak není.

Konzervace potravin mražením je jeden z nejjednodušších způsobů, jak si uchovat maso, ovoce, zeleninu a další potraviny. Nízká teplota v mrazáku zastaví veškeré procesy v potravinách a zabrání se tím jejich zkažení.

Proč se zabývat konzervací potravin?

Nechcete se každý den stravovat v restauracích a na prášková předem připravená jídla nemáte vždycky chuť? Nebo máte speciální bezlepkovou dietu nebo intoleranci na laktózu a jídlo si musíte vozit všude s sebou, jinak se nenajíte? Jezte svoje jídlo, doma připravené, venku s chutí snědené.

2 komentářů

  • Parádní článek, hezky všechno shrnuto. Zkoušeli jsme doma maso sušit, na cesty lehoučké a přesto zasytí. Zavařené asi vyzkouším na dovču. Nezkoušela jsi hotová jídla? Třeba omáčku, jak dlouho by se to dalo ve skle uchovat? Návod na kandování super, to jsem nezkoušela a zní to jednoduše.

    Hanka Vanclovä,
    • Ahoj Hanko,
      jsem moc ráda, že se Ti článek líbil. Hotová jídla jsem zkoušela a spíše bych to bohužel nedoporučovala. Cibule, mouka nebo koření v omáčce rychle začnou kvasit. Je pravda, že se mi to nestalo pokaždé, ale jídlo vyhazuji velmi nerada, a proto to již nezkouším. Osvědčilo se mi doma zavařit pouze maso a přílohu s omáčkou uvařit až na místě. Pokud se nechceš vařit s omáčkou a nevadí Ti instantní jídlo, tak si můžeš koupit omáčky v pytlíku (svíčková, rajská, gulášová atd.), ke kterým lze přidat jen vodu nebo mléko, chvilku povařit a je hotovo.
      Snad jsem Ti aspoň trochu pomohla a jestli máš nějaké další nejasnosti, klidně se ptej.
      Přeji Ti hodně zdaru při vaření, sušení a kandování! 🙂

      Jana Kozáková,
  • Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *