Jak si vyrobit müsli tyčinky.

Rady a tipy: Jak si vyrobit domácí müsli tyčinky?

Nechutnají Vám müsli tyčinky z obchodů? Nechcete jíst palmový olej, kakaovou náhražku nebo fruktózo-glukózový sirup? Nebo jsou zdravé tyčinky moc drahé? Vyrobte si müsli tyčinky sami doma.

Domácí müsli tyčinky se báječně hodí na horské túry a ferraty, výlety do přírody i za kulturou. Uvidíte, že Vaše děti si je zamilují stejně jako Vy. Udělejte si vlastní zdravou svačinu ze sušeného ovoce, oříšků, datlí, semínek, kokosu, skořice, medu…. Použijte přesně ty suroviny, jaké máte rádi. Vytvořte si své vlastní nepečené i pečené domácí tyčinky.

Nepečené domácí müsli tyčinky s oříšky, ovocem a datlemi

Nejdříve se zamyslete, co máte nejraději za ořechy a ovoce. Protože tento recept je univerzální a záleží čistě na Vás, z čeho bude sušenka vyrobená.

Mandle, kešu ořechy, arašídy, lískové oříšky či para ořechy? Nebo raději preferujete ovesné vločky, slunečnicová či jiná semínka? A co sušené ovoce? Jsou libo třešně, višně, jahody, ostružiny, borůvky, banán či hrušky? Sušené ovoce si lze lehce vyrobit doma.

domácí müsli tyčinky lze vyrobit z ořechů
Ořechy jsou skvělé do müsli tyčinek | Zdroj: Pixabay.com

Co ale nesmí chybět v žádné nepečené tyčince, jsou datle. Sušené datle nebo datlová hmota totiž spojí všechny ingredience dohromady. Müsli tyčinky se díky datlím nerozpadají. Kdo chutnal datle, tak ví, že jsou velmi sladké. A proto je recept na domácí tyčinky bez přidaného cukru.

Do tyčinek samozřejmě můžete přidat strouhaný kokos, kakaový prášek nebo koření – skořici, hřebíček, vanilku, kardamon a citrónovou kůru pro dokreslení chuti.

  • Čas přípravy: cca 60 minut
  • Ingredience:
    • 1 hrnek ořechů
    • 1 hrnek sušeného ovoce
    • 1 hrnek datlí

Stručný postup pro netrpělivé

Pro intenzivnější chuť ořechů, je dejte do vyhřáté trouby na 180 °C na 11 minut nebo je lze opražit na pánvi.

Všechny ingredience smíchejte a rozmixujte je. Vzniklá hmota se dobře tvaruje a drží při sobě.

Hmotu rozprostřete na pečící papír do tvaru placky vysoké cca 1 cm. Překryjte ji potravinářskou fólii a na hodinu dejte do lednice, ideálně přes noc.

Vychladlou hmotu rozkrájejte na menší kousky, které zabalte do pečícího papíru nebo potravinářské fólie.

Postup: Nepečené müsli tyčinky pro detailisty

  • První bod

Pražené a pečené ořechy se rozvoní a zvýrazní se jejich chuť, a tím pádem i chuť tyčinek. Ořechy dejte na 10 až 12 minut na plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Jakmile začnou ořechy vonět, můžete je vyndat z trouby. Též je lze opražit na pánvi. V obou případech nechte ořechy vychladnout.

Pokud do tyčinek dáváte semínka nebo ovesné vločky, též je opražte nebo opečte. Jejich chuť se zvýrazní. Ale provádějte to raději zvlášť, semínka, ořechy i vločky potřebují k opečení rozdílný čas. Nemáte-li rádi slupky u mandlí nebo jiných ořechů můžete je před pražením spařit ve vroucí vodě a slupku z nich stáhnout.

  • Druhý bod

Teď přijde na řadu rozmixování ingrediencí. Nejprve ale datle zbavte semínek. Pokud si nejste jisti výkoností svého mixéru je vhodné ořechy nakrájet na menší kousky. Pro méně trpělivé je tu má oblíbená destruktivní metoda s paličkou. Ořechy zabalte do utěrky nebo nasypejte do igelitového pytlíku a rozmlaťte je paličkou na maso. Díky utěrce a igelitovému pytlíku nebudete rozmlácené ořechy hledat po celé kuchyni.

Všechny ingredience smíchejte a v mixéru rozmixujte. Vznikne hladká hmota, která jde dobře tvarovat a drží pohromadě.

  • Třetí bod

Tuto hmotu rozprostřete na pečící papír do tvaru čtverce asi 1 cm vysokého. Hmotu přikryjte potravinářskou fólií a dejte nejlépe přes noc do lednice. Pokud velmi pospícháte, stačí i jedna hodina.

  • Čtvrtý bod

Vychladlou hmotu nakrájejte na menší díly. Velikost tyčinek závisí pouze na Vás, z tohoto množství jich můžete mít okolo 12. Každou tyčinku zabalte zvlášť do potravinové fólie nebo pečícího papíru. A hle müsli tyčinky jsou na světě.

Jak dlouho vydrží domácí tyčinky? V lednici je můžete uchovávat po dobu několika týdnů a v mrazáku až tři měsíce. Tyčinky se při pokojové teplotě mohou stát lepivými, a proto je mějte raději dobře zabalené, aby nevytekly.

Pečené domácí müsli tyčinky se sušeným ovocem, semínky a medem

Recept je velmi podobný nepečené verzi. Do tyčinek můžete dát téměř všechno – ořechy, semínka, ovesné vločky, libovolné sušené ovoce, ale nesmí chybět sladidlo. Přidané sladidlo je zároveň i pojidlo, po upečení ztvrdne a díky tomu se tyčinka nerozpadá.

Sladidlo je tekuté, nejčastěji jím je med. Také můžete použít sladký sirup vyrobený z agáve či kukuřice. Vše bude dobře držet pohromadě, když sladidlo ohřejete, aby bylo tekutější.

Pokud směs bude moc suchá a rozpadavá, přidejte více medu a sirupu. Ovesné vločky a sušené ovoce do sebe mohou natáhnout více tekutin, než byste řekli.

Müsli tyčinky z ovesných vloček
Ovesné vločky se perfektně hodí do müsli tyčinek | Zdroj: Unsplash.com

Úprava sušeného ovoce do pečených tyčinek

Použití sušeného ovoce do pečených tyčinek má jedno úskalí. Ovoce musí být dostatečně obaleno vlhkým těstem, jinak cukr v ovoci zkaramelizuje a poté zhořkne. Sušené ovoce v troubě tvrdne, a proto dochází k rozpadání hotových müsli tyčinek.

Abyste tomu zabránili, použijte šťavnaté ovoce (např. švestky, meruňky) nebo sušené ovoce přes noc namočte do vody či džusu. Tím do sebe ovoce natáhne vlhkost a nabobtná. Cukr poté nezkaramelizuje a tyčinky se nebudou rozpadat. Pokud si nejste jisti, zda je sušené ovoce dost šťavnaté, vždy ho raději namočte, posléze sceďte, vyždímejte a můžete popřípadě i nakrájet na menší kousky.

  • Ingredience
    • 200 g ovesných vloček
    • 200 g oříšků či semínek
    • 200 g sušeného ovoce
    • 35 g hladké mouky nebo rozmixovaných vloček
    • 115 g tekutého medu
    • špetka soli

Stručný postup: Jak připravit pečené müsli tyčinky?

  • První bod

Sušené ovoce nakrájejte na menší kousky. Pokud nepoužijete šťavnaté ovoce, namočte ho (jednoduchý postup uveden v odstavci výše).

  • Druhý bod

Na pánvi opečte ořechy či semínka. Pražení je vhodné provádět zvlášť pro jednotlivé plody, aby nedošlo k jejich spálení. Semínka a ořechy mají totiž různou dobu opékání. Pražení je hotové, jakmile ucítíte vůni plodů. Poté je nechte vychladnout a nakrájejte či rozdrťte paličkou na menší kousky. Na pánvi též do zlatova opečte ovesné vločky. Pravidelně s nimi míchejte, aby nedošlo k jejich připálení.

  • Třetí bod

Sušené ovoce nakrájejte na menší kousky, a pokud jste jej namáčeli, tak ho pořádně vyždímejte. Sušené ovoce, opečené ořechy, semínka, a vločky smíchejte dohromady spolu s moukou a solí. Nakonec ke směsi přidejte med.

Vše dobře promíchejte. Vznikne hodně lepivé těsto, které nedrží pohromadě. Při manipulaci s lepivým těstem je dobré si ruce potřít olejem, abyste neměli více těsta na nich než na vále.

  • Čtvrtý bod

Těsto rozprostřete na pečící papír a pořádně ho upěchujte. Dobře poslouží dno zavařovací sklenice potřené olejem, aby se těsto neodlepilo od plechu.

  • Pátý bod

Troubu si předehřejte na 180 °C a pečte 20 až 25 minut. Jakmile je těsto upečeno, vyndejte ho z trouby, upěchujte a nechte vychladnout. Teprve pak bude správně ztuhlé a pevné, ideálně připravené na rozkrájení.

Tipy a rady na závěr

Pokud si nechcete vytvořit tu nejzdravější svačinku a nevadí Vám více tuku, doporučuji ovesné vločky, semínka nebo ořechy před upečením a pražením smíchat s olejem či máslem. Dodá to tyčinkám velmi dobrou chuť.

Pečené müsli tyčinky mají uvnitř často drobné mezery. Ty samozřejmě ničemu nevadí, ale pokud byste je chtěli zaplnit, řešení tu je. Mezery lze vyplnit moukou nebo rozmixovanými ovesnými vločkami.

Pečení müsli tyčinek je nejlepší při teplotě 180 °C. A doba? Ta se odvíjí od použitých ingrediencí. Jestli máte rádi křupavější tyčinky, pečte delší dobu a pokud si pochutnáte více na měkčích müsli tyčinkách, z trouby je vyndejte dřív.

Někdy se stane, že se pečené müsli tyčinky drolí. Velmi často to způsobují vločky, které jsou větší a křehčí než vločky ovesné. Každopádně nesmutněte, z odpadlých drobků si můžete vyrobit skvělou müsli snídani.

Doufám, že jsem některé z Vás inspirovala a zkusíte si vyrobit vlastní müsli tyčinky. Opravdu to není nic těžkého. Na skály a ferraty se mi osvědčily tyčinky s meruňkami, hruškami, kešu ořechy a datlemi. Nebo máte raději ovesné vločky, jablka, skořice a med? Je jen na Vás, jak moc dobrou svačinu budete mít.

Znáte další recepty na domácí müsli tyčinky? Určitě se s nimi pochlubte v komentářích, moc rádi je vyzkoušíme.

0 komentářů

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *