Island dovolená

Objevte Island: Ostrov s divokou severskou přírodou

Island. Země úžasné přírody. Víte, která jsou nejkrásnější místa Islandu? Nechte se inspirovat naším výletem. V terénním autě jsme objeli celý ostrov, viděli hory, sopky, jezera, vodopády, ledovce, koupali se v termálních pramenech a spali ve stanu.

Island: cestovatelské tipy

Na Island většina lidí zavítá díky jeho překrásné přírodě. Nudit se rozhodně nebudete, protože druhů přírodních krás tu naleznete opravdu mnoho. Odpočinout si můžete v termálních jezírkách. A v městech si lze dopřát skvělou místní kuchyni.

Levné letenky na Island jsme si koupili na začátek září. Museli jsme si s sebou sice vzít teplejší oblečení, ale vyhnuli jsme se díky tomu letnímu davovému šílenství. A navíc jsme zažili ten překrásný kontrast černé země a barevné podzimní flóry.

Na Islandu jsme si půjčili terénní auto (Dacia Duster – pro tři až čtyři lidi ideální), díky kterému jsme se mohli dostat i do vnitrozemí na F-roads. Plánovali jsme během 14 dní objet celý ostrov. Dovolená na Islandu se povedla na jedničku, viděli jsme ty nejhezčí místa, které tento ostrov nabízí.

Islandské ovečky
Na huňaté ovečky budete na Islandu narážet neustále. | Zdroj: Jana Kavalírová

Gejzír jménem Geysír

Asi 1,5 hodiny jízdy směrem na východ od hlavního města Islandu Reykjavík se nachází oblast gejzírů. Naleznete tu gejzír jménem Geysir, který dal jméno tomuto jevu. Bohužel již není aktivní, na jeho místě naleznete jen malé klidné jezero vody, z kterého se kouří.

Naštěstí se hned vedle nachází gejzír Strokkur, který je stále činný. Nenechá Vás dlouho čekat, frekvence výbuchů je okolo několika minut.

Termální koupání na Islandu

Určitě navštivte na islandu termální prameny, bazény jezera či koupaliště. Na ostrově jich je mnoho. Některé jsou drahé, ale nabízejí veškerý komfort, dále tu jsou levné termální bazénky, kde naleznete pouze sprchu a převlékárnu a třetí variantou jsou bezplatné přírodní termální prameny, kde na předešlé výhody nenarazíte.

Nám se povedlo vyzkoušet pouze první dvě varianty, počasí totiž nebylo vždy na naší straně. Buď silně foukal vítr, bylo pod nulou nebo pršelo. Nejsme žádní otužilci a pouze představa převlékání do plavek v tomto počasí, bez mírně vyhřátých kabinek, nám stačila.

Termální přírodní lázně Mývatn patří do první kategorie. Pořádně jsme si zde odpočinuli. Naleznete zde několik bazénů s různě teplou vodou. Mezi některými proplavete a k dalším musíte vystoupit z vody a přejít v zimě po svých.

termalni koupani, Island
Termální jezírka, bazény a koupaliště na Islandu jsou skvělým místem pro relaxaci a odpočinek. Pohled na termální bazén Mývatn. | Zdroj: Tomáš Kozák

Jelikož pršelo, tak jsem si namáčela vlasy do teplé vody, aby mi nebyla zima na hlavu. Což jsem po delší době označila za chybu. Na Island jsem neustále vzpomínala i dva měsíce po příletu do Česka. Ne že bych chtěla, ale moje dlouhé vlasy mi smrděly sírou. Vyzkoušela jsem různé šampóny a nic. Vůni Islandu jsem si nosila stále s sebou.

Během přejíždění ze severu na jih po vnitrozemské cestě jsme se zastavili u termálního jezírka Hveravellir. Bylo to krásné, slunce nám svítilo o sto šest. Jen tedy byly 4 °C a sprchy s převlékárnou byly asi 200 m daleko. V těch mokrých plavkách jsme se do umýváren určitě dostali v místním rekordním čase.

Island: tipy na cestu po vodopádech

Během naší cesty jsme viděli mnoho vodopádů. Každý z nich byl jedinečný a ohromil nás vždy jiným způsobem. Ty nejkrásnější vodopády na Islandu jsou popsány níže.

Gullfoss je nejmohutnější vodopád v Evropě. Skládá se z několika stupňů a kaskád. Doporučuji si přivstat, abyste minuli velké množství lidí, které každý den k vodopádu míří. Měli jsme nepromokavé oblečení, díky kterému jsme se mohli kochat pohledem na vodopád, aniž by nám vadily kapky vody, které unášel vítr z Gullfossu.

Vodopády na islandu
Gullfoss je nejmohutnější vodopádu v Evropě. | Zdroj: Jana Kavalírová

Poté jsme se přemístili k dalším vodopádům. Navštívili jsme i největší vodopád v Evropě Dettifoss a musím uznat, že byl opravdu velký.  Nikdy jsem neviděla takovou masu vody protékat a padat dolů v jednom korytě. Připadalo mi to neuvěřitelné. O kus dál proti proudu se nachází další úžasný vodopád, respektive vodopády, Selfoss.

Netradiční vodopády

Hledáte-li trocha dobrodružství, navštivte vodopád Seljalandsfoss, který můžete obejít zezadu. Naskytne se Vám netradiční pohled. Pokud si nechcete dát sprchu, vezměte si raději dlouhou pláštěnku.

Jen několik minut pěšky od Seljalandsfoss se nachází další vodopády. Jeden mě velmi zaujal. Abychom si ho mohli prohlédnout, museli jsme projít skalním tunelem a přeskákat přes potok po kamenech. Voda padala mezi úzkým prostorem ve skále. Nedaleko těchto vodopádů se nachází další – Skógafoss, který můžete obdivovat ze zdola i ze shora, díky ocelovým schodům, které Vás dostanou nad vodopád.

Velmi vysoký je vodopád Litlanesfoss, ale neprotéká v něm mnoho vody. Nevím, jestli je to běžné, ale tyto dvě vlastnosti způsobily, že vítr si s vodopádem pohrával, voda měnila ve výšce směr a nepadala kolmo dolů. Působilo to velmi pěkně a netradičně. Cestou k Litlanesfoss potkáte ještě jeden vodopád, který určitě stojí za zmínku, protékal vulkanickými horninami.

Dále doporučuji navštívit vodopád Gluggafoss, Goðafoss, Hjálparfoss, který se skládá ze dvou vodopádů, které se stékají k sobě nebo vodopád Svartifoss, který protéká krásným vulkanickým podložím.

vodopády Island
Dettifoss je největší vodopád v Evropě. Takový řev vody jsem ještě neslyšela. | Zdroj: Jana Kavalírová

Island: Kemp Landmannalaugar a termální pramen

Pohoří Landmannalaugar tzv. Duhové je snad nejkrásnější na Islandu. Chodí se tu často vícedenní trek, který my jsme bohužel nestíhali a tak nám musel stačit jenom jeden den. Ani jsme s sebou neměli vybavení na vícedenní trek. Díky víceméně jasné obloze jsme měli překrásné výhledy. Slunce nám již svítilo několik dní, což je na místní poměry celkem zázrak.

Na Islandu jsou kempy většinou velmi jednoduché, ale dostačující. Záleží samozřejmě i na ceně. Sprchy si většinou platíte extra. Kemp Landmannalaugar nese stejný název jako pohoří a nachází se v podhůří. Jezdí sem i autobusová linka.

Abyste se dostali do kempu, musíte autem přebrodit řeku. My jsme byli na začátku našeho výletu a řeka byla celkem rozvodněná a tak jsme si to netroufli. Využili jsme parkoviště před brodem a věci si do kempu odnesli na zádech.

Landmannalaugar
Pohoří Landmannalaugar patří mezi nejkrásnější na Islandu. | Zdroj: Jana Kavalírová

Termální koupání na Islandu určitě musíte vyzkoušet. Jeden horký pramen se nachází hned za kempem, jmenuje se Brennisteinsalda. Nevím, jestli to bylo jezírko nebo řeka, koupat jsme se šli totiž až za tmy. Kolem nás seděli či leželi lidé z různých koutů světa a užívali si teplou vodu, hvězdy nad sebou a také flašku Vodky. Musím konstatovat, že především my stydlivé ženy, jsme tmu při převlékání velmi ocenili, kabinky tu nebyly.

Island: trek v pohoří Landmannalaugar

Po velmi studené noci, teplota byla okolo nuly, jsme ráno vyrazili na jednodenní trek v pohoří Landmannalaugar. Hned po prvních minutách jsme konečně prvně mohli z blízka obdivovat místní ovečky, které nám pak dělaly společnost až do konce výletu.

První část výletu jsme procházeli skrz černé kamení. Až když jsme vystoupali výše a pořádně se rozhlédli, pochopili jsme. Procházeli jsme se obřím lávovým polem. Celý den jsme obdivovali krásně barevné hory, které vystupovaly z naprosté plošiny.

Procházení po rovině skončilo, vyškrábali jsme se velmi prudkou cestou nahoru. Z výšky bylo ještě lépe vidět, proč se pohoří jmenuje duhové a znovu jsme patřili velké lávové pole, které se rozprostíralo prostě všude. Na vrcholcích hor byly vidět zbytky sněhu z předešlé zimy a také jsme konečně viděli pořádnou horkou páru a plyny proudící z útrob země.

Island treky
Lávové pole v pohoří Landmannalaugar. | Zdroj: Jana Kavalírová

Pohoří Kerlingarfjöll

Řekla bych, že výlet do pohoří Kerlingarfjöll byl plný neočekávaných překvapení. Počasí se zkazilo, začalo nám sněžit i pršet a hodně foukat vítr. Pak jsme museli přejít přes sněhové pole a cesta se nám málem ztratila.

Vítr nám metal zmrzlý déšť do očí a my se stěží mohli dívat pod nohy. Tušili jsme, že kolem nás jsou překrásné výhledy, ale my téměř nic neviděli. Bylo to k pláči.

Po chvíli se počasí začalo trochu uklidňovat a nám se naskytl úžasný výhled na unikající horkou páru, kterou vítr hnal nad horizontem přes naši pěšinu. Jen jsem se obávala, abychom nevybouchli. Z otvoru, odkud horký a smradlavý vzduch unikal, se ozývaly strašidelné a hlasité rány. Nakonec jsme přežili (viz úvodní foto).

Pohoří Kerlingarfjöll
Pohled na pohoří Kerlingarfjöll. | Zdroj: Jana Kavalírová

Nesmím opomenout bahnitou a mazlavou cestu. Z pohorek jsme si každou chvíli museli sundávat velké bačkory bahna, jinak se nedalo jít. Sranda byla, když se z cesty stala úzká pěšina po hřebeni. Vlevo sráz, vpravo sráz. Jít se nedalo, jen jsme se klouzali a modlili, ať neskončíme někde v nenávratnu. Když jsme tento úsek zvládli, sestoupili jsme dolů k termální řece.

V termální řece se dá za hezkého počasí koupat. Teplota 1 °C nám nevadila, na zimu už jsme si na Islandu zvykli, ale ten hnusný vítr a zmrzlý déšť nám koupání rozmluvil. A tak jsme to odpískali. Asi po hodině se počasí vylepšilo a my se mohli pokochat okolím. Barevné kopce a unikající pára nám připomínaly Duhové pohoří.

Čekal nás ještě asi hodinový sestup k autu. My jsme si netroufli autem vyjet až sem nahoru a udělali jsme dobře, naše Ducia Duster by to pravděpodobně nezvládla. Erozní rýhy od tekoucí vody byly velmi hluboké. Naštěstí pro nás jsme cestou dolů potkali hodné Portugalce, které jsme si stopli a my nezmokli, protože se spustil strašně silný déšť.

Tajuplné postvulkanické jevy, sopečné pohoří a sopky na Islandu

Sopečná neboli vulkanická oblast Hljodaklettar se pyšní všemožnými skalními útvary a patvary. Hornina je utvářená z pravidelných pruhů skály. Černočerná hornina s barevnou podzimní vegetací byla velmi fotogenická.

Celou oblast si můžete po značených cestách projít. Asi v polovině výletu jsme míjeli naprosto červenu horu. Bohužel vyšlapat se na ní nedalo. U zákazu bylo napsáno, že hora je složena ze sypkého materiálu, který by se po vstupu odkutálel pryč. A tak jsme se jen kochali.  

Na Islandu jsou sopky všude, ale k sopce Hverfjall rozhodně vyrazte. Pěší cesta k ní vede překrásnou krajinou. Okolí sopky Hverfjall na mě velmi zapůsobilo, všude samá černá – skály, půda, kopce a do toho břízy se žluto-oranžovo-červeným podzimním listím. Neopakovatelná scenérie.

Island sopky
Podzimní scenérie pod sopkou Hverfjall.| Zdroj: Jana Kavalírová

Výstup na sopku vedl kolmo vzhůru. Bylo to celkem náročné. Sopka měla uprostřed obří kráter a nic víc. Do barevného okolí byl krásný výhled.

Geotermální oblast Hverir

Kdybych si z návštěvy geotermální oblasti Hverir měla vzít nějaké ponaučení, tak si vezmu fusaky na boty. Ale nebudu předbíhat. Jelikož už od rána pršelo do Hveriru dorazilo méně turistů, což nám vylepšilo náladu. Nasadili jsme si pláštěnky a vyrazili jsme.

Nejdříve jsme přišli na plošinu, z které vyčuhovaly postavené mohyly z kamene. Neměli více než 1,5 na výšku. Nejen z nich se kouřila horká pára, vlastně všude ze všech otvorů v zemi.

Poté jsme se vydali vzhůru na horu, což se stalo celkem složité. Půda byla šíleně mazlavá a uklouzaná. Pěšina nebyla vůbec rovná, téměř žádná prakticky a celkem rychle stoupala nahoru. Docela jsem se bála, že mi to uklouzne a já to celé sjedu dolů. Naštěstí se tak nestalo.

Na vrcholu byl krásný výhled na okolní “kuřáky”. Cesta dolu se stala zábavnější než ta nahoru, protože tu byla vysoká vrstva mazlavého bahna a všichni jsme se propadali a klouzali zároveň. Jako když jdete v hlubokém sněhu. Na výstup nedoporučuji jiné boty než vysoké pohorky. Takže proto ty fusaky na boty, bahna jsme se po několik dní nemohli zbavit.

Co ukrývá Diamantová pláž a kde narazit na tuleně?

Během jednoho dne jsme stihli navštívit dvě ledovcová jezera i s ledovci, viděli jsme mnoho ker a pláž s ledovcovými krami. Není to nic časově náročného, oblasti se totiž nachází kousek od sebe.

Island, ledovcové kry
Ledovcové kry v jezeře Jökulsárlón. | Zdroj: Jana Kavalírová

Nejdříve jsme navštívili ledovcové jezero Fjallsárlón i s ledovcem a odlomenými krami. Několik desítek metrů od jezera bylo vidět, kam až dříve sahal ledovec, vystupovala tam čelní moréna – hromada balvanů a materiálu, co před sebou ledovec tlačil.

Ledovec Jökulsárlón jsme kvůli velké mlze ani nespatřili, ale mohli jsme si prohlédnout velké kry plující na hladině jezera, které hráli barvami. Mezi krami jsme obdivovali i tuleně.

Jezero Jökulsárlón ústilo do oceánu, který se nacházel pár desítek metrů daleko. Díky tomu se kry z jezera vyplavovaly do oceánu a posléze i na pláž. Kombinace křišťálového ledu a černého písku dala pláži název Diamont beach.

Island, pláž
Kousky vyplaveného ledovce na Diamantové pláži. | Zdroj: Jana Kavalírová

A to je z našeho 14 denního putování po Islandu vše. Snad jsem Vás aspoň trochu navnadila a ukázala Vám, jak je Islandská příroda zajímavá. A třeba se Vaše další dovolená bude odehrávat v zemi Vikingů a divoké přírody. Nebo jste již Island navštívili? A co se Vám nejvíce líbilo?

Přečtěte si další zajímavé články

Pokud byste si rádi přečetli poslední zajímavé články na našem webu Daily Adventures, zde je inspirace. Přejeme příjemné čtení.

0 komentářů

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *