Obytná dodávka

Obytná dodávka: Jak pracovat na cestách?

Chtěli byste pracovat a cestovat zároveň? Obytná dodávka je skvělou možností, jak to uskutečnit. Prozradíme Vám užitečné a zajímavé informace, které Vám tento sen pomohou splnit a zjednodušit. Protože i my jsme si vyzkoušeli jaké je to pracovat v obytné dodávce a zároveň cestovat. Během léta jsme procestovali velkou část naší republiky, Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko, Maďarsko, Itálii a Slovensko. I když původní plán byl přibližně 20 000 Km napříč Evropou, ale Covid rozhodl za nás.

Obytná dodávka: Proč jsme se rozhodli v ní cestovat a pracovat?

Odpověď je jednoduchá, rádi cestujeme a 5 týdnů dovolené se nám zdálo zatraceně málo. Již delší dobu nás lákalo cestování obytnou dodávkou za hranice naší republiky. Jelikož Ondra podniká, řídí si svůj čas sám a navíc může dělat odkudkoliv, kde je internet, bylo rozhodnuto. Zjistíme si, jak se dá pracovat z obytňáku a budeme cestovat. Ze mě se na nějaký čas stal copywriter.

Pokud patříte mezi lidi, kteří mají práci doma na PC, máte skvělou příležitost vycestovat a dál se živit, jak jste zvyklí. Podmínkou je neustálý home office bez občasného docházení do kanceláře, mít internetové připojení, elektřinu a další věci. A pak může cestování autem po Evropě či celém světě začít.

Obytná dodávka
Dlouhý stůl, pohodlné posezení s měkkou matrací a dvě střešní okna nám poskytly skvělé zázemí na práci. | Zdroj: Ondřej Kavalír

Jak jsme začali pracovat v obytné dodávce?

Nejdříve jsme si koupili dodávku, udělali základní úpravy a poté jsme ji začali přestavovat na obytný vůz. Obytná dodávka, respektive přestavba zahrnovala postavení postele, gauče, úložného prostoru, kuchyňského koutu se všemi náležitostmi, vyřezání oken, instalaci solárního systému atd. Po kliknutí na odkazy si můžete přečíst další články o naší dodávce.

Naše první cesta byla dlouhá jen několik dní, objevoali jsme skály na Vysočině. Tato první zátěžová zkouška nám ukázala, kde má naše obytná dodávka mouchy. Zjistili jsme, co nefunguje, co nám překáží nebo kde je potřeba nějaké vylepšení.

Uvědomili jsme si, že bychom ocenili více poliček v skříni na nádobí. Po čtvrtém přeskládání oblečení, sportovního vybavení a ostatních věcí jsme našli, kde by bylo jejich ideální umístění.

Největším objevem se staly průhledné plastové krabice s víkem všech velikostí, které se krásně vešly do skříní, do kterých můžete dát úplně všechno. Obytná dodávka sebou na nerovné silnici často hází, ale věci v krabicích zůstaly tam, kde měly.

Dát výpověď a cestovat je sen mnoha lidí. Pokud nad tím také uvažujete a vyjmenováváte si jen samé negativa, tak se zaměřte i na klady. A především se zamyslete, co ztratíte, když cestování obytnou dodávkou nevyzkoušíte.

Obytná dodávka, pracovní snídaně
Za hezkého počasí jsme pracovali venku již od rána. Jen doporučuji nešetřit a pořídit si kvalitní lehátka, z kterých Vás po celém dnu sezení nebudou bolet záda. | Zdroj: Ondřej Kavalír

Obytná dodávka: Jaký je ideální pracovní režim?

Jak pracovat z dodávky? Pokud cestujete z místa na místo a máte před sebou stále nové možnosti objevování krásných zákoutí, je zapotřebí si stanovit pravidla a návyky pevného denního režimu. Nesmíte zapomenout na jednu věc, i když cestujete, tak zároveň stále chodíte do práce.

Pamatujte si základní pravidlo, nejdříve práce poté zábava. Ze začátku se nám mnohokrát stávalo, že jsme vstali a venku bylo tak krásně, že jsme vyrazili na výlet a celý den utekl velmi rychle. K práci jsme se samozřejmě dostali až večer.

Následující dny jsme si výlety plně neužívali, protože se nám do hlavy vkrádal pocit, že pracovní činnosti zanedbáváme. Práce s cestováním jde skloubit, ale pro někoho to ze začátku může být obtížné. I my jsme si říkali, že nad sebou musíme mít pevnější ruku. O svoji práci a klienty jsme nechtěli přijít.

Jak začít pracovat online? Museli jsme přepnout v uvažování, nejsme na dovolené. Když jsme docházeli do kanceláře, na soukromé aktivity jsme si vyhradili čas až odpoledne po práci. Měli jsme ideální povolání, ale aby to byla práce snů, tak jsme si museli stanovit nějaký ten řád. A díky těmto drobným pravidlům jsme získali volnost a pohodu, zajímavé, že?

Jak se stát digitálním nomádem a neuhnat se?

Základem je nepřejíždět z místa na místo každý den. Ze začátku jsme se přesouvali téměř každý den, viděli jsme všechno a zároveň nic. Neužívali jsme si to, bylo to velmi vyčerpávající. Nakonec se nám velmi zalíbilo na jednom místě zůstat několik dní. Věděli jsme, že s poznáváním okolí nemusíme pospíchat a můžeme si to užít.

Abychom našli skvělé místo na spaní – obytná dodávka i my jsme nepřekáželi místnímu obyvatelstvu, oni naopak nevadili nám a aby se nám místo líbilo, využívali jsme aplikaci Park4Night. Nejsem úplně fanda do moderních technologií, ale proč si nezlehčit práci? Užitečných mobilních aplikací na cestování je celá řada.

Jak se stát digitálním nomádem?
Určitě se těšíte, až objevíte všechny krásné kouty světa, ale nezapomínejte odpočívat. Ať si všechny výlety a cesty užijete. | Zdroj: Jana Kavalírová

Bez čeho se digitální nomád v obytné dodávce neobejde

Než jsme vyjeli za hranice ČR, pořídili jsme si kvalitní cestovní pojištění. Nechtěli jsme řešit komplikace s pojišťovnou, kdyby se nám na naší cestě přihodilo něco neočekávaného.

Obytná dodávka nebo karavan poskytuje menší životní prostor. Pokud cestu podnikáte ve více lidech, tak ztratíte i soukromí a ostatní členy Vaší posádky vidíte neustále. Proto vše ostatní musí být nanejvýš komfortní.

Navíc pokud zrovna nevlastníte velký karavan se sprchou a záchodem, tak podmínky pro osobní hygienu jsou zhoršené. Nejste na dovolené, každý den pracujete a z těchto důvodů je důležité, abyste měli perfektní zázemí a nemuseli řešit zbytečnosti.

Internet v obytné dodávce

Většina povolání, která lze vykonávat z obytné dodávky a karavanu je vykonávána přes internet. Pokud nehodláte navštěvovat internetové kavárny, potřebujete datové připojení.

Jestli budete internet chytat přes mobilní data, velmi doporučuji si pořídit externí anténu s LTE modemem pro kvalitnější a silnější připojení. My ho neměli a celkem často se nám stávalo, že jsme nechytili žádné internetové připojení.

Našli jsme překrásné místo a museli jsme jet pryč, protože tam nebyl signál. Otrava. Dělo se nám to v hornatých oblastech či úzkých údolích a to i ve vyspělých evropských zemích.

Digitální nomád
Při delším přejezdu jeden řídil a druhý pracoval. Pokud patříte k těm šťastlivcům, kteří nemají klimatizaci a vlastní černý notebook, nezkoušejte to za sluných dní a velkého tepla. Váš notebook by to nemusel přežít. | Zdroj: Ondřej Kavalír

Obytná dodávka musí mít elektřinu

Práce na PC nebo notebooku, osvětlení, nabíjení mobilu a tabletu, vařič, lednice atd. vyžaduje elektřinu. Abyste tedy neměli každý den dobrodružnou práci, potřebujete tento zdroj. Naše obytná dodávka má trakční baterii spolu se solárním systémem.

Solární panel spolu s dalším příslušenstvím nás zásoboval neomezeným množstvím energie. Pokud svítilo slunce, nebo bylo lehce pod mrakem, mohli jsme na jednom místě zůstat i několik dní a elektřinu jsme stále měli. Nemuseli jsme se bát, že vybijeme startovací baterii a neodjedeme.

Kvalitní matrace a místo na práci

Bez kvalitního spánku nemůžete prožít skvělý den. Proto si udělejte velké postele a kupte si kvalitní matrace do dodávky. Doma přeci taky nespíte na karimatkách nebo nafukovacích matracích.

Za mě musím říct, že zjistit, jak by měl vypadat správný pracovní prostor, bylo docela náročné. My jsme to vychytávali postupně. Základem je kvalitní židle, ne levné venkovní lehátko (jak jsme to udělali my) a stůl s dostačujícím pracovním prostorem.

Pracovní prostor byste si měli vytvořit především uvnitř obytné dodávky, protože ne vždy je hezké počasí. Ale zároveň myslete i na venkovní sezení se stolem, které využijete, když je krásně. Pokud pracujete na notebooku, doporučuji si koupit nějaký slunečník nebo ideálně markýzu, jinak na obrazovce za slunečného počasí nic neuvidíte.

Práce na cestách
Vytvořte si dostatečný pracovní prostor, abyste se nemačkali a měli pohodlí. | Zdroj: Ondřej Kavalír

Obytná dodávka by měla mít pořádnou kuchyň

Posledním bodem je zdravé stravování a kuchyňský kout. Nezapomínejte, že zdraví a skvělá nálada pramení i z dobrého jídla plného vitamínů a prospěšných látek. Když na nás šla mlsná, tak jsme si s chutí dali domácí müsli tyčinky, do kterých si vždy dáváme naše nejoblíbenější ovoce a oříšky.

Pořiďte si kvalitní elektrický či plynový vařič a kuchyň si uzpůsobte, jak nejlíp můžete. Již po několika dnech cestování, jsme naši kuchyň velmi ocenili. A bezpochyby investujte více peněž do lednice, která vám i v největších vedrech udrží klasickou teplotu 8 °C.

V takové lednici můžete skladovat jídlo více dní a nezkazí se Vám. Lze si tak navařit větší množství jídla. Nemusíte vařit každý den, ušetříte tím mnoho času, který pak můžete investovat do výletu. Také jsme si doma zvykli zakonzervovat potraviny, jejichž rychlou přípravu jsme na cestách vždy ocenili.

Pár slov na závěr

Na konec bych zmínila jednu podstatnou věc, vymyslete si, co budete dělat, když bude venku špatné počasí. Může se stát, že i po několik dní nevylezete z obytné dodávky kvůli nepřízni počasí. My s sebou měli ukulele (kytara zabírala moc místa), knihy o cestování, nějaké dobrodružné filmy a já jsem pletla čepice a šály. Nenudili jsme se.

Pokud Vás obytná dodávka zaujala, přemýšlíte o cestování a práci zároveň a i po přečtení článku máte nějaké pochybnosti, napište nám. Rádi Vám poradíme.

Další články o přestavbě dodávky:

5 TIPŮ, KDE ZAČÍT: PŘESTAVBA DODÁVKY NA OBYTNÉ AUTO

ŽIVOT V DODÁVCE: PŘESTAVBA DODÁVKY NA OBYTNÝ VŮZ

PROČ SI POŘÍDIT OKNA A SOLÁRNÍ PANEL NA DODÁVKU?

OBYTNÁ DODÁVKA: 8 TIPŮ, JAK VYTVOŘIT DOKONALOU KUCHYŇ

1 komentář

  • Ráda bych více fotek Vaší dodávky, celkovou cenu přestavby. Moc dík!

    Helena Svobodová,
  • Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *