Kam cestovat s dodávkou?

Proč si pořídit okna a solární panel na dodávku?

Řešíte přestavbu dodávky a přemýšlíte, jestli má cenu kupovat solární panel na dodávku? Ptáte se, potřebuji ho? Pro jednodušší rozhodování si můžete přečíst jeho výhody i nevýhody v našem článku. A co okna v dodávce, nechybí Vám? A víte, jaké vychytávky musí rozhodně mít? Že ne? Tak čtěte dál. V článku též najdete doprovodné fotografie z přestavby dodávky.

Solární panel na dodávku a celý systém stojí několik tisíc a mnoho lidí si ho z toho důvodu nekoupí. Solární systém do auta je ale velmi skvělým pomocníkem, šetřičem peněz, času a Vašich nervů. Již se nemusíte bát, že Vám dojde startovací baterie. Sluneční paprsky se o všechno postarají a Vy kromě počáteční investice, již nebudete muset utrácet za elektřinu.

Mnoho dodávek kupovaných z druhé ruky sloužily prvnímu majiteli jako nákladní, a proto je tam většinou málo oken. Proč taky? Pokud je to Vaše vysněná dodávka a cena je velmi dobrá, neváhejte s koupí. Střešní i boční okna si můžete vyříznout u sebe v dílně, nebo to nechat na specializovaném autoservisu. Prozradíme Vám, co by okna do dodávky určitě měla obsahovat.

Pokud jste dodávku ještě nekoupili, přečtěte si náš článek s názvem – Kde začít: Přestavba dodávky na obytné auto, kde radíme, jaké auto si pořídit. A co všechno musíte udělat, než se pustíte do samotné přestavby dodávky. V dalším našem článku jsme se věnovali tématu, jak se pracuje na cestách v dodávce.

Solární panel na dodávku jsou mezi cestovateli oblíbené.
Solární panely a střešní okna ze země většinou nejsou vidět, pokud se zrovna nekoukáte z útesu. | Zdroj: Unsplash.com

Solární panel na dodávku

Solární panel na karavan či dodávku umístěný na střeše je skvělá věc. Díky němu jsme se stali energeticky soběstační a vůbec se nemusíme obávat, že se startovací baterka v autě vybije a nenastartujeme.

Solární systém do auta obsahuje solární panel, trakční baterii, jističe, měnič napětí a elektrické rozvody. Možná si pokládáte otázku, potřebuji vůbec solární systém? Přestavba dodávky bude i bez toho finančně nákladná. Věnuji se především lezení ve skalách a v autě budu většinou jen přespávat. Má odpověď zní: S velkou pravděpodobností ano. Posuďte sami:

  • Budete si nabíjet mobily, notebooky, tablety, fotoaparáty a další drobnou elektroniku?
  • Jídlo budete mít uskladněné v ledničce?
  • Kuchyň v dodávce bude obsahovat vodovodní baterii, čerpadlo a elektrický vařič, nebo plynový vařič s elektrickou jiskrou?
  • Poběží Vám v létě klimatizace či větrák?
Okno a solární panel na dodávku.
Na střechu dodávku jsme si nechali instalovat solární panel. Na fotce jsou vidět i dvě střešní okna.

Trakční baterie do dodávky

Pokud nebudete přejíždět každý den, startovací baterie se nedobíjí. Při čerpání energie z této baterie se Vám může stát, že ji po několika hodinách vybijete a auto nenastartujete. Se solárním panelem umístěným na slunci se ani po týdnu bát nemusíte. Jedinou nevýhodou jsou vyšší počáteční náklady solárního systému na dodávku.

K solárnímu panelu na dodávku potřebujete i digitální panel.
Část solárního systému po instalaci v autoservisu. | Zdroj: Ondřej Kavalír

Solární panel přivádí energii do trakční baterie i za oblačných dnů. Musíte samozřejmě počítat s nižší rychlostí nabíjení. Pokud stojíte ve stínu, baterie se nemusí nabíjet vůbec.

Během málo slunečních dní je občas potřeba kontrolovat procenta nabytí trakční baterie na digitálním panelu. Pokud procentuální hodnota nabytí baterie klesne pod velmi nízkou hodnotu, měnič napětí se automaticky vypne (je to jeho ochrana před rozbitím) a elektřina Vám přestane fungovat.

Energie v trakční baterii se též za jízdy může doplňovat ze startovací baterie. Instalace solárního panelu na auto a celého systému na nás byla moc složitá, a proto jsme s tím jeli do autoservisu. Nechali jsme si tam zaslat i koupená střešní okna. Díky tomu jsme vyřešili dvě věci najednou.

Solární panel na dodávku potřebuje i další přístroje.
Již zprovozněný solární systém. V popředí leží trakční baterie, vlevo nahoře můžete vidět rozvodnou skříňku s jističemi a napravo digitální panel. Měnič napětí není dobře vidět, protože je schovaný za baterií. | Zdroj: Ondřej Kavalír

Okna do dodávky

Abyste bydlení v obytném autě měli hezké a mohli v něm normálně fungovat, potřebujete střešní či boční okna na dodávku. Občas se může stát, že kvůli nepříznivému počasí zůstanete celý den v dodávce a bez oken při umělém osvětlení, je to nic moc.

Nákladní dodávky se většinou dělají bez bočních oken, někdy i bez zadních, o střešních ani nemluvím. Nebojte se, není nic ztraceno, okna si můžete nechat vyříznout v autoservisu, jak boční tak střešní.

Střešní okno na dodávku

Vyklápěcí střešní okno na dodávku se dělá vypouklé se síťkou proti hmyzu a se zatemňovací roletou. Již po několika dnech jsme tyto okna velmi ocenili.

I při otevřeném okně Vám díky vypouklému tvaru do obytného auta nenaprší. To je skvělé za teplých nocí, kdy byste v autě s normálními okýnky padli vedry. Střešní okno do dodávky má více poloh otevírání, když neprší a není venku uragán lze ho otevřít na maximum.

Dalším pozitivem jsou síťky. Rozsvícenými světly a otevřenými okny zvete všechen okolní hmyz k Vám na návštěvu. Pokud si pořídíte okna s vestavěnou síťkou, nezvané hosty řešit nemusíte.

Další parádní vymožeností jsou i papírové rolety, které mají ze shora hliníkovou vrstvu. Přes den slouží jako tepelný izolant, protože odrážejí sluneční paprsky a v noci fungují jako zatemňovací prvek. Bohužel přes ně proudí méně vzduchu, a tak během velmi teplých nocí doporučuji používat maximálně síťku.

Střešní okno na dodávku
Střešní okna v dodávce jsme na větrání využívali již při přestavbě. | Zdroj: Ondřej Kavalír

Boční okno na dodávku

Nejčastější jsou tři typy bočních oken do dodávky. Prvním typem jsou neotvírající se okna, která se velmi často nacházejí na zadních dveřích dodávky. Další dva druhy jsou již otevírací, buď výsuvné, nebo výklopné.

Pomocí výklopného bočního okna do dodávky můžete větrat i při velmi lehkém dešti. Díky teleskopickým ramenům okna zůstávají v otevřené poloze. Také obsahují i bezpečnostní západku, která brání jejich otevření zvenčí. Je též dobré si pořídit okna, které obsahují i síť nebo roletu.

Boční okno do dodávky
Bočními okny můžete z dodávky sledovat okolní krásy světa. | Zdroj: Unsplash.com

Doufám, že Vám tento článek pomohl v rozhodování, zda si pořídit solární panel na dodávku, či ne. A víte, co by všechno mělo obsahovat okno na dodávku. Pokud nad něčím stále bloumáte a nemůžete se rozhodnout, napište nám, rádi Vám poradíme.

7 komentářů

  • A jak je to s legislativou?
    Musím mít solární panely zapsané v Tp?

    Milena,
    • Dobrý den,
      nám legislativu zařizoval pan Kahoun z Tomcar (viz https://www.tom-car.cz/), takže to nemám nastudované. Ale myslím si, že pokud se dodávka přepíše na obytný vůz, není potřeba tam solární panely zapisovat. Ale raději doporučuji kontaktovat výše zmíněného pana Kahouna, mohu se plést 🙂

      Jana Kavalírová,
  • Rád bych se s vámi pobavil o vašich zkušenostech.

    Jiří,
  • Plánujeme přestavbu VW Crafter a narazil jsem na vaše stránky. Inspiraci – střešní a boční okna včetně střešního panelu určitě použiji.
    Michal

    Michal Vavrda,
    • Dobrý večer,
      to jsme velmi rádi, že jsme Vás inspirovali. Musím říct, že si naši obytnou dodávku bez střešních oken (boční okna nemáme) a solárního systému nedokážu vůbec představit. Opravdu doporučuji.
      V budoucnu určitě plánujeme napsat i článek o kuchyňském koutu v dodávce.

      Přeji hodně zdaru při přestavbě!

      Jana Kavalírová,
    • Dobrý den, jaké jsou vaše zkušenosti s přestavbou VW Crafter..? Budeme takovou přestavbu realizovat za krátko, tak bychom ocenili případné tipy.. zdraví J. Hlavatý

      Jiří Hlavatý,
      • Dobrý den, bohužel takové zkušenosti nemáme. Přeji hodně štěští!

        Jana Kavalírová,
  • Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *