Obytná dodávka - kuchyň

Obytná dodávka: 8 tipů, jak vytvořit dokonalou kuchyň

Láká Vás přestavba dodávky na obytné auto? Obytná dodávka není prostorná, a proto byste si vše měli naplánovat do největšího detailu. A přemýšleli jste již, jak bude vypadat Vaše kuchyň? Prozradíme Vám, co jsme si pořídili do kuchyně v obytné dodávce a bez čeho bychom se neobešli. Minulé léto jsme procestovali mnoho zemí Evropy.

Obytná dodávka: Jak to všechno začalo?

Nejdříve jsme si koupili dodávku a umyli ji – tolik černých kýblů od prachu a špíny jsem snad nikdy nevylévala. Udělali jsme základní úpravy, vyhodili zbytečné mříže a police. Pak už začala samotná přestavba dodávky na obytné auto.

Obytná dodávka, respektive přestavba zahrnovala postavení bočních stěn, postele, gauče, skříní a úložného prostoru, kuchyňského koutu se všemi náležitostmi, vyřezání oken, instalaci solárního systému atd.

Obytná dodávka - kuchyňská deska
Příprava kuchyňské linky. V klevém otvoru bude umístěn dřez a v pravém plynová plotýnka. | Zdroj: Ondřej Kavalír

Obytná dodávka by měla mít pořádnou kuchyň

Když někdo řekne vaření v autě, představím si ešus a plynovou bombu s vařičem. Jídla takto připravená bych nenazývala jako úžasná či dokonalá.

Pokud plánujete cestovat a pracovat s dodávkou na delší dobu, měli byste si udělat pořádnou kuchyň či kuchyňský kout, v kterém lze připravovat plnohodnotná jídla.

Plynová plotýnka do auta
Skříň na plynovou bombu prozatím bez dvířek. Skříň bude stát přímo pod plynovou plotýnkou. | Zdroj: Ondřej Kavalír

Přestavba dodávky na obytné auto: Proč věnovat kuchyni zvýšenou pozornost

Abyste byli zdraví a měli skvělou náladu, kvalitní a zdravá strava je velmi důležitá. Na její přípravu, potřebujete mít dobré zázemí v kuchyni. Samotná údržba a provoz by neměl být komplikovaný a časově náročný.

Když si pořídíte kvalitní lednici, která udrží nízkou teplotu i při letních vedrech, můžete si navařit na více dní dopředu. Ušetříte tak energii a díky tomu uspoříte i peníze, ale navíc také čas, který pak můžete investovat do výletu po nejkrásnějších skalách na Vysočině nebo národních parcích v ČR.

Pokud si vyberete plynovou plotýnku, musíte mít i plynovou bombu. Většinou se kupuje ta velká, aby se nemusela často měnit. Zprovoznění plynové bomby byste měli věnovat zvýšenou pozornost, protože únik plynu může způsobit výbuch nebo otravu.

Nerada chodím do restaurací, a proto si vždy vařím. Ale nikdy se nestanu vášnivým kuchařem, který miluje několika hodinové vaření. Proto jsem ráda, že jsme si dali záležet na rozmístění kuchyňských zařízení a pomůcek. Díky tomu se pro mě vaření v dodávce nestalo záležitostí, která mi znepříjemňuje život. Připadá mi, jako bych vařila u sebe doma.

Před cestou jsme si zvykli zakonzervovávat potraviny, jejichž rychlou přípravu jsme na cestách vždy ocenili. Když na nás šla mlsná, tak jsme si s chutí dali domácí müsli tyčinky, ve kterých vždy máme naše nejoblíbenější ovoce a oříšky.

Přestavba dodávky
Příprava kuchyňské linky s dřezem, vodovodní baterií a plynovým vařičem. | Zdroj: Ondřej Kavalír

Jak vypadá luxusní kuchyň v obytné dodávce?

Co by v kuchyni nemělo chybět? Dřez, vodovodní baterie, kuchyňská linka, elektrická nebo plynová plotýnka, kompresorová lednice do auta a úložný prostor na nádobí, potraviny, ale především na dva velké barely a plynovou bombu.

Jelikož jsme v naší obytné dodávce nejenom cestovali, ale i pracovali, velmi jsme ocenili tři věci: tekoucí voda, kompresorová lednice do auta a plynová plotýnka se staly nepostradatelnými. Díky tomu jsme si připadali jako v normální kuchyni, kterou máme doma.

Také se mi líbilo, že jsme měli velký dřez, který jsme při přípravě jídla částečně mohli zakrýt sundavací deskou. Díky tomu jsme získali více prostoru na přípravu jídla. A ještě jsem ráda, že přímo nad plynovým vařičem jsme si nechali udělat střešní okno. Díky němu mám nad kuchyňskou linkou během dne dostatek světla a při vaření výpary a vlhkost mohou otevřeným oknem unikat pryč.

Jak udělat tekoucí vodu v obytné dodávce?

Pod dřezem jsme si nechali prostor na dva 20 l kanistry. Jeden jsme měli na špinavou vodu, kam tekla špinavá voda ze dřezu a druhý na čistou. V kanistru s čistou vodou jsme měli umístěné čerpadlo. Aby se nám do kanistru přes uzávěr neprášilo, udělali jsme ve víčku díru, kterou jsme prostrčili hadici od čerpadla. Hadice vedla vodu až k vodovodní baterii přimontované ke dřezu. Tím jsme získali tekoucí vodu.

Jelikož jsme věděli, že nechceme doplňovat čistou vodu do velkého barelu každý den, vodu na pití jsme brali z jiného zdroje, který jsme doplňovali cca každý druhý den. V kempech jsme moc nespali a tak jsme špinavou vodu z barelu nemohli vylévat do záchodu nebo jiných vhodných míst. Proto jsme si pořídili ekologický přípravek na mytí nádobí, který je šetrný k přírodě.

Víte, co to je ekoturistika? Pokud ne a téma Vás zaujalo, přečtěte si náš článek.

Vaření v dodávce
Téměř hotová kuchyň, kde nechybí kompresorová lednice do auta, barely na vodu, skříň s upevněnou a izolovanou plynovou bombou a také plynová plotýnka. Již stačí jen přišroubovat dřez s vodovodní baterií, zapojit vodu a odpadní rouru do barelů a je hotovo. Samozřejmě úplně nakonec přiděláme dveře od skříně. | Zdroj: Ondřej Kavalír

Obytná dodávka s elektrickým nebo plynovým vařičem?

Pokud byste si rádi pořídili elektrickou plotýnku, myslete na to při koupi měniče napětí k trakční baterii a solárnímu panelu do auta. Elektrická plotýnka má vysoké nároky na požadované paramentry a mnoho měničů napětí je kvůli tomu nevyhovujích. My jsme si zvolili plynový vařič. Cestovatel, který se rozhodne jít stejnou cestou jako my, by měl znát pravidla pro umístění velké plynové bomby.

Plynovou bombu se musí pořádně upevnit, aby se za jízdy nehýbala. Skříňka, do které se plynová bomba položí, musí být kvalitně utěsněná. To samé platí i o hadičce, která vede k plynovému vařiči. Vývod ze skříně vede dírou skrz podlahu ven z auta. Kdyby došlo k úniku plynu v uzavřené a utěsněné skříni, neměli byste se otrávit. Propan-Butan je totiž těžší než vzduch a klesá dolů.

Zní to velmi dramaticky a nebezpečně, ale není, jen si musíte dát pozor. Pokud si opravdu nejste jistí, požádejte o radu, nějakého odborníka.

Obytná dodávka - hotová kuchyň
A to je naše kuchyň v obytné dodávce, v které si připadám pomalu jako u sebe doma. Tekoucí voda, fungující plynový vařič, lednice a taky úložný prostor na nádobí a potraviny, který mám hned po ruce za zády. | Zdroj: Ondřej Kavalír

Snad se mi podařilo Vás přesvědčit, že čas, který investujete do plánování, přípravy a konstrukce kuchyně v dodávce je důležitý. Nám se to vyplatilo.

Doufám, že jste v článku našli zajímavé a užitečné informace, které se Vám budou hodit. Pokud máte jakékoliv dotazy, neváhejte nám napsat. Rádi Vám pomůžeme.

Další články o obytné dodávce:

5 TIPŮ, KDE ZAČÍT: PŘESTAVBA DODÁVKY NA OBYTNÉ AUTO

ŽIVOT V DODÁVCE: PŘESTAVBA DODÁVKY NA OBYTNÝ VŮZ

PROČ SI POŘÍDIT OKNA A SOLÁRNÍ PANEL NA DODÁVKU?

OBYTNÁ DODÁVKA: JAK PRACOVAT NA CESTÁCH?

4 komentářů

  • Dobrý den, jak je izolovaná plynová bomba a jak je k ní zajištěn přístup pro výměnu a k uzávěru?
    Děkuji, Honza.

    Jan Greňo,
    • Dobrý den, dobře je to vidět už na úvodní fotce v článku, kde se plynová bomba nachází ve skříňce napravo. Skříň je vyrobena z OSB desek a na utěsněný spojů jsme použili silikon. Dvířka s gumovým těsněním lze otevřít až po odemčení západky.
      Přeju hodně štěstí, Janča.

      Jana Kavalírová,
  • Dobrý den, vše super jen opravte info o plynu. V plynové bombě je směs Propan-Butan , který je těžší než vzduch, zemní plyn máte doma a je lehčí než vzduch. Standa

    Standa,
    • Dobrý den, Stando děkuji za Váš postřeh. 🙂

      Jana Kavalírová,
  • Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *