přestavba dodávky

Život v dodávce: Přestavba dodávky na obytný vůz

Chystáte se přestavovat dodávku a netušíte jak? Víme, že přestavba dodávky je náročná, a tak jsme pro Vás shrnuli všechny důležité informace. Nechte se inspirovat naší přestavěnou dodávkou. 

Zajímá Vás, jak přestavba dodávky vypadá, a co všechno obnáší. Sami jsme si celým procesem prošli a víme, že to není nic lehkého. Zabralo nám mnoho času, než jsme našli nejvhodnější řešení a metodické postupy, jak celou vestavbu do dávky zrealizovat. Doufáme, že Vám naše zkušenosti pomůžou a ulehčí práci. Staňte se i Vy digitálními nomády.

Přestavěná obytná dodávka.

Prostor v dodávce není nafukovací, a proto si pečlivě promyslete, co kam umístíte. Přemýšlejte, co budete dělat v dodávce po celý den, za hezkého i špatného počasí.

Kde má přestavba dodávky začátek?

Koho zajímá jak vyřezat okna nebo proč si instalovat solární systém do dodávky, přečtěte si náš článek – Proč si pořídit střešní okna a solární panel na dodávku? Téma, jak pracovat na cestách v dodávce jsme již také zpracovali. A úplnému začátku přestavby dodávky se zde nebudeme věnovat, jelikož jsme to již popsali v předchozím článku – 5 tipů, kde začít: Přestavba dodávky na obytné auto. Najdete v něm:

  • Víte, jaká dodávka je pro Vás vhodná?
  • Proč koupenou dodávku dávat do autoservisu?
  • Že nevadí, když si koupíte dodávku bez oken a jaká okna v dodávce jsou nejlepší?
  • Opravdu potřebuji solární panel, a jak celý solární systém v dodávce funguje?
  • A co za hrubé opravy vnitřní části vozu musím před přestavbou dodávky udělat?

Co musí mít každá přestavba dodávky?

Co Vám nesmí chybět? Je to postel, stůl, místo na sezení, skříňky a skříně nebo větší úložný prostor na objemnější předměty, kuchyňský kout a osvětlení. Do větších dodávek si klidně zabudujte i chemický záchod a sprchový kout.

Určitě je dobré si obytnou část dodávky, rozložení nábytku a veškerých zařízení nakreslit, ať už na papír nebo nejlépe v nějakém programu na 3D modelování. Jestli plánujete v dodávce pracovat, vytvořte si velmi pohodlné pracovní místo.

Kuchyň v obytné dodávce
Pohled do dodávky předními posuvnými dveřmi. | Zdroj: Ondřej Kavalír

Než začnete něco řezat, vrtat, zkracovat a já nevím, co ještě, musíte mít jasnou představu, co kam umístit. Raději nezkoušejte variantu, ono se to nějak poddá. Ono se to taky poddat nemusí a budete pak v pytli.

Můžete se inspirovat nebo přímo okopírovat naší vestavbu dodávky. Za mě musím říct, že tato přestavba dodávky se mi velmi líbí a jsem s ní nanejvýš spokojená, ale já nejsem Vy a tak přemýšlejte, jaká máte očekávání a kde jsou Vaše priority.

Jakmile máte plánek obytné části vozu, přestavba dodávky může začít. Ale ptáte se, s čím mám tedy začít?

První se dělají rozvody elektřiny a pak se zatepluje a izoluje (záleží na úhlu pohledu) obytný prostor dodávky. A co dál? Teď začíná fáze stavění nábytku a kuchyně. To je podle mě ta nejhezčí fáze přestavby dodávky, protože se již všechno začíná rýsovat.

Následně musíte koupit potřebné vybavení (dřez, plotýnka na vaření, matrace). A na závěr nesmíte zapomenout na přepis technického průkazu. Proč je to důležité se dozvíte na konci článku. Ale nepředbíhejme, všechno má svůj čas.

Rozvod elektřiny

Protože již víte, kde budete mít skříně, kde sezení či kuchyňský kout, můžete si naplánovat rozmístění kabelů, světel, vypínačů a zásuvek.

Kabely je dobré protáhnout plechovým žebrovím, které vede po stěnách a na stropě dodávky. Dráty Vám během práce nebudou nikde překážet ani viset. Pokud žebroví nemáte nebo jím to nejde, kabely si připevněte lepicí páskou.

Pokud nejste zdatní elektrikáři nebo jednoho nemáte po ruce, zkuste si Váš elektrický systém vyzkoušet, ještě před pokládáním izolace. Představte si, že po stěnách a stropu upevníte zateplení, na to krásné nové desky a pak Vám elektřina nebude fungovat. Bylo by to ke vzteku.

Osvětlení v dodávce je dobré mít nad kuchyňskou linkou a nad stolem, který pravděpodobně bude sloužit jako pracovní a jídelní zároveň. Poté je fajn umístit světla nad postel, pak si můžete číst nebo studovat materiály, i v noci. Počet světel se odvíjí od velikosti dodávky. V těch menších může být i jen jedno osvětlení.

Vypínače je dobré umístit k hlavnímu vchodu. Jestliže budete používat oba vchody stejně, klidně dejte vypínače i nad druhý vchod a propojte je.

Zásuvek můžete mít méně, než ve skutečnosti budete potřebovat. Dobře lze navýšit počet pomocí rozdvojek či psů. Umístěte si je tam, kde budete pracovat s notebookem, nabíjet si mobil přes den i noc, připojovat kuchyňské elektrické spotřebiče, anebo za jízdy nabíjet mobil.

Izolace do dodávky

Izolace je důležitá, neboť auto se na slunci dokáže velmi rozehřát. Během letních večerů slunce zapadá pozdě a tak v plechovém autě dokáže být teplo velmi dlouho.

Jestli Vaše dodávka není tak stará a má klimatizaci možná izolaci tak úplně nepotřebujete. Chce to vše promyslet. Budete-li mít pouze jednu baterii, tak k zapnutí klimatizace musíte nastartovat auto.

Pokud plánujete často spát na tajňačku na místech, kde na sebe nechcete upozorňovat, hluk auta není žádoucí. A navíc klimatizace spotřebovává palivo.

Skelná vata nebo polystyrén?

Pro ty, kteří se rozhodnou pro zateplení, existují dvě možnosti, polystyrén s pěnou nebo skelná vata. Obě možnosti mají své zápory i plusy. Jestliže zvolíte skelnou vatu, kupte si ji minimálně 10 cm širokou.

Nevýhody skelné vaty jsou jasné, máte ji pak úplně všude na těle i řeže Vás. Ale skelná vata nehoří a můžete izolaci z ní milionkrát předělávat, protože se připevňuje pouze drátkem. Skelnou vatu, je vhodné před pokládání stěn, utěsnit parotěsnou folií.

zateplení dodávky skelnou vatou.
Dodávka je zateplená 15 cm širokou skelnou vatou, kterou jsme nasoukali do plechového žebroví nebo jsme ji přidělali drátkem. Na podlaze jsou podél celé dodávky hranoly, mezi nimi je skelná vata a na všem parotěsná folie. | Zdroj: Ondřej Kavalír

S polystyrenem se velmi dobře manipuluje. Ale je hořlavý, pokud si nepořídíte dražší nehořlavou verzi. A jeho další nevýhodou je, že jakmile k vyplnění děr a mezer použijete montážní pěnu, již to nemůžete předělat. Zde chce dodržovat pravidlo, dvakrát měř, jednou řež.

Izolaci pokládanou na podlahu prokládejte dřevěnými hranoly. Díky nim si izolační materiál i po letech zajistí svoji tloušťku, nerozšlapete si ho. A dále do těchto hranolů můžete přivrtat konstrukce skříní, postele a dalšího nábytku.

My máme skelnou vatu šíře 15 cm a nemůžeme si na ní stěžovat. V létě je cítit, jak izolace dobře funguje. Nejvíce tepla nám přichází čelním oknem. Proto jsme si pořídili hliníkovou folii. Doporučuji do ní investovat více peněž a koupit folii, která zasahuje i na přední boční okénka.

Aby teplo přicházející skrz okna nešlo dále do obytného prostoru dodávky, pořiďte si závěs, který končí za kabinou řidiče. Navíc Vám díky němu nikdo nebude koukat do ložnice.

Obložení stěn a instalace osvětlení

Ať již máte jakoukoliv izolaci, přijde na ni obložení. Nejčastěji se používají klasické palubky, OSB nebo sololitové desky. U všech materiálů doporučuji zvolit světlou barvu, která obytný prostor opticky zvětší.

Zprvu jsme snili o palubkách, ale bojovali jsme s váhou a proto jsme se rozhodli pro bílé sololitové desky do dodávky. Obytný prostor se zdá být mnohem větší než na začátku, ale musíme si dávat pozor, abychom je nezašpinili. K plechu jsme je přinýtovali.

Otevřená obytná dodávka
Obkladové desky stěn | foto: Ondřej Kavalír

Do dodávky nyní můžete položit podlážku. Použijte povrch, který se bude dobře udržovat, nejlépe voděodolný. My jsme si v dodávce nechali původní podlážku a na ni položili lino.

Před upevňováním obkladu si do něho nezapomeňte udělat díry na elektrické kabely. Když jsou palubky či desky položené a připevněné, můžete začít s instalací zásuvek, vypínačů a světel. My máme dvě LED trubice se žlutým světlem, jednu nad kuchyní a druhou nad stolem a postelí.

Jak rozmístit všechen nábytek do dodávky?

Určitě existuje mnoho způsobů, jak vtěsnat na tak malý prostor dodávky postel, pohovku, stůl, celou kuchyň a já nevím, co ještě. Popíšu Vám zde jen jeden, ten který jsme použili my. Rozestavění nábytku můžete vidět na fotografiích.

Asi nejzásadnější je vysouvací deska, která v horní poloze slouží jako stůl a kolem něho jsou dvě dlouhé pohovky na sezení (denní varianta). V dolní poloze deska ony dvě pohovky spojuje a vytváří se postel na spaní v dodávce (noční varianta).

Matrace jsme si nechali udělat na míru v Teplicích nad Metují, kde byli velmi ochotní a schopní matrace nařezat podle našeho přání. Původní dvě matrace 80×200 cm jsou přeříznuté na délku, čímž vznikly čtyři matrace s rozměrem 40×200 cm. Při sezení máme jednu úzkou matraci pod zadkem a druhá slouží jako opěrka za zády.

Aby se zvětšila kuchyňská linka a měli jste dostatek místa na přípravu jídla, zakryjte si dřez deskou. Nechejte si část dřezu u vodní baterie volnou na oplachování rukou, zeleniny a dalšího jídla. Nebo deskou zakryjte celý dřez, ale vytvořte ji posuvnou či sklápěcí.

Skříně a úložný prostor v dodávce

Největší úložný prostor se nachází pod sezením či postelí. Sem dáváme náhradní pneumatiku, oblečení, lezecké vybavení nebo barely s vodou. Troje dvířka se nacházejí u zadních dveří dodávky. Jelikož je tento úložný prostor velmi hluboký, lze se dovnitř dostat i zeshora.

Pod kuchyňskou linkou se nachází skříň, kde máme kompresorovou ledničku, pořádně utěsněnou plynovou bombu a dva 20 litrové barely na vodu (jeden na čistou a druhý na špinavou). Okolo lednice máme uloženy ještě další drobnosti, které jsou potřeba na vaření, a tak je mám vždy po ruce.

Konstrukce nábytku v obytné dodávce
Konstrukce nábytku je již hotová. Použili jsme dřevěné hranoly. Na dvířka jsme použili truhlářské desky.

Nad kabinou řidiče se nachází další úložný prostor, který je velmi dobře přístupný, a proto si tam dáváme oblečení, které nejčastěji nosíme, knihy a další věci každodenního používání. A samozřejmě nesmím zapomenout na kapsáře. Ty jsou nepostradatelné na drobnosti a maličkosti.

Nejvyšší skříň je se nachází u bočních posuvných dveří. V dolní části máme botník se dvěma dvířky. Jedny se otevírají uvnitř dodávky a druhé zvenku otevřenými dveřmi dodávky. Záleží jestli si pro boty saháte zevnitř nebo zvenku dodávky. V horní části skříně máme jídlo a nádobí.

Jak postavit nábytek do dodávky?

My jsme si konstrukce nábytku vytvořili z dřevěných hranolů a desky jsou z truhlářské překližky. Konstrukci jsme na spodní straně přišroubovali k dřevěným hranolům pod podlážkou a na bocích k nosníkům.

Na pohovku a postel jsme použili bytelnější OSB desky, které snesou větší zatížení. To že nevypadají dvakrát hezky, vůbec nevadí, protože na nich máme celou dobu matrace. Akorát jsou hrubé, a když po nich posouváme matrace, musíme dávat pozor, abychom si je zbytečně neponičili.

Nábytek v přestavěné dodávce
Dodávka je přestavěná na obytnou. Vysouvací deska, nacházející se uprostřed, je v dolní poloze, čímž vzniká velký prostor na spaní. | Zdroj: Ondřej Kavalír

Jak přepsat dodávku na obytný vůz?

Možná se setkáte s názorem, že přepis vozidla není potřeba. Nikdy bohužel nevíte, co se může stát, s kým se nabiouráte nebo kdo Vás a jaký policista to bude vyšetřovat.

Technický průkaz pozbývá platnosti již při sundání přepážky mezi kabinou řidiče a nákladním prostorem. A to ani nemluvím o solárním panelu, vyřezaných oknech a o nábytku v dodávce.

Přepis technického průkazu dodávky si můžete udělat sami a velmi složitě, anebo si ho nechat vytvořit na zakázku. Zaplatíte sice více peněz, ale nepřijdete o čas a o svoje zdraví, protože to není nic jednoduchého.

Pokud zvolíte variantu číslo jedna, vydejte se k Benešovu, kde sídlí jediná firma v ČR, která se přepisem dodávek a karavanů zabývá. U pana Kahouna se obrňte trpělivostí, pravděpodobně si počkáte delší dobu, mají toho totiž hodně. Aby taky ne, když jen za ty 2 hodiny, co jsme tam čekali, tam přišel kromě Čechů také Angličan a dva Němci.

V článku jsme pro Vás popsali všechny zajímavosti a důležité informace, bez kterých se přestavba dodávky neobejde. Doufáme, že Vám pomohli a usnadnily cestu za novým dobrodružstvím, třeba i do Alp. Nebojte se zeptat na cokoliv, rádi zodpovíme veškeré Vaše dotazy.

Nenašli jste zde vše, co jste se chtěli dozvědět? Podívejte se na náš blog, kde naleznete více článků, které se zabývají nejen přestavbou dodávky.

18 komentářů

  • Dobry den,
    mohu se zeptat jakou tloustku sololitove desky jste zvolili?

    Hana Hodanová,
    • Dobrý den, deska měla 4 mm.
      Přeji hezký den, Janča.

      Jana Kavalírová,
  • Dobrý den,

    zaujaly mne vaše komentáře ohledně izolace. Podívejte se na stránky tepelné izolace SuperFOIL.
    http://www.superfoil.cz

    Radim Sýkora,
  • Dobrý den,
    zajímá mě, jestli ta minerální vata časem nedělá neplechu. Jak je to s vznikající vlhkostí? A co na to karosérie. Nereziví. Mám v úmyslu zateplování taky tak, ale bojům se právě vznikající vlhkostí a následné koroze vozu.
    Přeji Vám krásný den

    Pavel Machala,
    • Dobrý den,
      přestavbu dodávky jsme dokončili před jedním rokem a zatím nepozorujeme žádnou korozi karosérie. Mezi vnitřní stěnu a skelnou vatu jsme připevnili parotěsnou fólii, která jistě zabrání nebo sníží vlhkost pronikající ke karosérii. Navíc parotěsná fólii chrání i nás před ostrými částmi vaty.
      Snad jsem Vám aspoň trochu pomohla.
      Mějte se krásně.

      Jana Kavalírová,
    • Vata jako izolace je hodně špatně…..

      Franta Řezáč,
      • A co je na ní špatně,rád se poučím.

        Miroslav Sedláček,
  • Koukám, že máme vyreseny stejne vyvýšené posezení kvůli uloznemu prostoru. Pod podlahou stolu mam úložný prostor + naftové topení a bojler 🙂
    Pěkná přestavba. Také mám hranoly+preklizku a k tomu teda i palubky jako obložení.
    Zateplování jsem vyresil především mirelonem v různých tloušťkach. Máme ale L1H1 mastera a požadovat jsem v tp nechat ze 6ti misnetnrho na 5ti místne kdyby se rodinka rozrostla. Přestavbu v TP jsem v roce 2019 řešil také u pana kahouna.

    Vzhledem k tomu, ze nabízím úpravy nebo vestavby obytek, můžete se ozvat kdyby jste něco chtěli i do vybavení. Rad poradím a dodám. Baterie, solary měniče atd.

    Mějte se 🙂

    Marek Bukač,
    • Dobrý den, chtěli bychom využít vaší nabídku. Plánujeme koupit a přestavět dodávku. Máme speciální požadavky a rady od někoho, kdo se v problematice vyzná a případně by nám mohl s přestavbou pomoci, bychom velice ocenili.

      Mirka,
      • Omlouvám se za pozdní odpověď. Pokud máte stále zájem, prosím zavolejte na 737679830. Děkuji

        Marek Bukač,
    • Dobrý den,
      jsme velmi rádi, že někdo zvolil stejnou nebo podobnou cestu jako my. Tak ať obytný vůz slouží skvěle.
      Děkujeme za nabídku, kdybychom něco potřebovali, víme na koho se obrátit. 🙂
      Mějte se krásně.

      Jana Kavalírová,
  • Dobry vecer, nevite prosim, jak je to s dovozem auta ze zahranici? Mohu ho mit po celou dobu prestavby bez cisel a teprve po prestavbe ho nahlasit, vyzvednout SPZ a nechat prepsat technicak?
    Nebo ho predelat v zahranici a pak uz hotovy privezt do CR a tady ho prihlasit?
    Pokud mate info, jak postupovat v tomto pripade, budu rada.
    Dekuji
    M. Ocelli

    Monica Ocelli,
    • Dobrý den,
      v tomto případě Vám doporučím kontaktovat pana Kahouna, u kterého jsme si přepisovali naši dodávku na obytný vůz. Určitě Vám ve všem poradí. Na jeho webových stránkách na něj naleznete kontakt: https://www.tom-car.cz/kontakt

      Přeji hodně štěstí!

      Jana Kavalírová,
  • Dobrý den. Připravuji se na přestavbu iveco daily max, mohou si sám instalovat boční okna? Též bych rád věděl jestli mohu odstranit příčku za sedačkama.Je možné vice informací o legalizace přestavby konkrétně u pana Kahouna?Jak se jmenuje ta firma?Dekuji za odpověď.

    Jaroslav Šrámek,
    • Dobrý den,
      okna si můžete instalovat sám a příčku odstranit také. Určitě je dobré to konzultovat s nějakým odborníkem a popřípadě i s panem Kahounem, pokud se rozhodnete pro přepis dodávky na obytný vůz. Na firmu pana Kahouna jsem odkazovala ve článku. Toto jsou ty stránky: https://www.tom-car.cz/. Po zavolání se od něho dozvíte veškeré informace.
      Přeji hodně štěstí s přestavbou. 🙂

      Jana Kavalírová,
  • Pokud to je to co si myslím na zateplování tak to je kamenná vlna(vata) ne skelná ale to laik neví. A když se použijí ochranné pomůcky tak žádné mínusy nemá, ano kouše ale s rukavicemi ne, popřípadě zasažena místa umýt studenou vodou, a je mnohem lepší než polystyren. Vlna nehoří!!! A i dost izoluje hluk. Takže za mě správně zvolená izolace.

    Jiří B.,
    • Děkujeme za Váš komentář a za nové poznatky. Ano, máte pravdu, hluk též dobře izoluje.

      Jana Kavalírová,
    • Jako izolaci jsem použil K flex kaučukovou samolepicí izolaci 2cm na strop ,na boky jsem lepil 2 vrstvy takže 4 cm, neskutečný utlum to má a tepelný odpor výborný , jen cena je určitě jinde než u klasicke vaty.

      Jaroslav Kusnierz,
  • Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *