Nejlepší aplikace na cestování

Top 5: Objevte nejlepší aplikace na cestování

Chcete si usnadnit cestování a ušetřit mnoho času? Prozradíme Vám, které aplikace na cestování byste před výletem měli mít.

K čemu jsou dobré aplikace na cestování?

Ať již cestujete pěšky, vlakem, letadlem nebo autem webové a mobilní aplikace na cestování Vám v mnohém usnadní život. Dříve jsem se bez nich obešla, ale strávila jsem mnoho zbytečného času plánováním výletů, hledáním informací a domlouváním s přáteli.

Díky našim mobilům a aplikacím máme přístup k mnohem většímu množství informací, s kterými můžeme pracovat. Našli jsme pro Vás 5 aplikací na cestování, které byste měli znát a umět používat. O některých jste už slyšeli a máte je i nainstalované, ale umíte je správně používat? A víte, co všechno s nimi můžete zjistit a jak si, co nejvíce ušetřit čas a nervy?

Park4night aplikace

Jak již název napovídá, tato cestovatelská aplikace je vhodná při hledání místa na spaní v autě i ve stanu. Park4night nabízí uživatelům hledání pomocí mapy, aktuální polohy nebo názvu místa.

Dříve jsem se bez problému obešla bez Park4night. Nejlepší místa na stanování v ČR, ale jinde po Evropě jsem hledala pouze pomocí mapy a mé znalosti přírody. Vyhovovalo mi to. Ale někdy se stávalo, že jsem dobré místo na spaní nacházela až po hodině či delším čase.

Park4night aplikace
Park4night je aplikace na hledání vhodného místa na spaní v autě či ve stanu. | Zdroj: Unsplash.com

Tato aplikace na cestování je velmi jednoduchá. Při vyhledávání určitě využijte i filtr. Zde si nastavíte vhodné parametry, které musí dané místo splňovat.

Volitelných faktorů je v nabídce opravdu mnoho. Mezi základní patří výška vozidla, bezplatné místo či s poplatkem, nebo pokud spíte ve stanu, tak prostor pro stanování. Přes aplikaci můžete hledat i místo s elektřinou, pitnou vodou, sprchami nebo veřejnými záchody.

Díky Park4night naleznete tipy na stanování v přírodě mnohem snadněji než kdy dříve a spaní v osobním autě již nebude tak velký problém. Také zjistíte, kde parkovat s obytným vozem.

Výhodou aplikace Park4nigt jsou bezesporu fotografie, popis a komentáře, které lze nalézt u každého místa. My si díky fotografiím vždy udělali základní představu, jak dané místo vypadá. Podle komentářů jsme zjistili, jak se daná lokalita všem líbila, a co zde číhá za záludnosti.

Když si vyberete Vašeho favorita a nevíte, jak se k místu dostat, pomůže Vám tlačítko „itinerary“. Naleznete ho po kliknutí na ikonu místa. Poté je už na Vás jakou navigaci zvolíte, máte čtyři možnosti.

The Crag

Sice to není mobilní aplikace, jen webová, ale to vůbec nevadí. Jestli vyhledáváte boulder projekty nebo skalní oblasti, aplikace the Crag je pro Vás jako stvořená.

The Crag je web o lezení, kde se nachází mapa skalních oblastí. Nejenže tu naleznete lezecké oblasti Evropy, ale i celého světa a především veškeré důležité informace. Databáze dále obsahuje i horolezecké umělé stěny. Danou lokalitu lze nalézt pomocí mapy, názvu místa nebo podle států a regionů.

Když si vzpomenu na naši poslední lezeckou výpravu do Itálie, díky the Crag jsme našli nejlepší lezecké oblasti. Jiné internetové zdroje nám zdaleka neukazovali tak velký výběr. 

The Crag je aplikace pro lezce
Díky webové aplikace the Crag již nemáme problém s hledáním skal. Vždycky si parádně zalezeme. | Zdroj: Ondřej Kavalír

O každé skalní oblasti a o jednotlivých cestách se můžete v detailech dozvědět mnoho důležitých informací. O některém místě lze zjistit více podrobností než u jiného, záleží to na uživatelích, kteří o dané lokalitě píší.

Z popisů lze vyčíst, kde se daná lokalita přesně nachází. Popis trasy Vám prozradí jak dlouho a kudy ke skále půjdete, poloha v souřadnicích Vám to usnadní ještě více. U jednotlivých cest je většinou uvedena obtížnost, délka, oblíbenost a jestli se jedná o bouldering, sportovní či tradiční lezení.

Samozřejmě zde naleznete mnoho dalšího. Kdo hledá, najde. Na webu je k dispozici i mnoho zajímavých článků ze světa horolezeckého lezení.

Jaká je nejlepší aplikace na cestování s přáteli? Settle Up – dlužníček

Tato mobilní aplikace Vám pomůže s vyúčtováním nejen na Vašich cestách, ale i ve sdílené domácnosti nebo kdekoliv jinde. Díky propracovanému systému již nikdy nebudete muset řešit, kdo komu má zaplatit a kolik. Vztahy mezi blízkými se mají rozvíjet, nesmíte dovolit penězům, aby vše pokazily. Je to nejlepší aplikace pro správu financí mezi přáteli.

Dlužníček funguje velmi jednoduše. Vytvořte si skupinu a přidejte do ní Vaše spolucestovatele. Vždy když někdo zaplatí, připíšete k němu částku, měnu, v které platil a za koho platil. Aplikace vše pak spočítá sama a průběžně ukazuje dluh mezi přáteli.

dluh mezi přáteli
Aplikace Settle up – dlužníček je nejrychlejší a nejsnadnější způsob, jak vyúčtovat peníze mezi přáteli na cestách. | Zdroj: Pixabay.com

Platby se zálohují a všichni členové mohou vidět dlužníček online. Aby aplikace Settle Up – dlužníček fungovala, stačí, když ji bude mít nainstalovaný pouze jeden člověk. Ostatní se jednoduše mohou na vše podívat přes odkaz nebo lze platby a vyúčtování exportovat do emailu či CSV.

Aplikace funguje offline a při zaplacení ji máte bez reklam a s dalšími výhodami. Už víte jak si hlídat finance na cestách?

Nejpřesnější předpověď počasí za každé situace

Z pohledu cestovatele musím říct, že znát počasí, které nastane, je velký komfort. V dnešní době se pouze podíváme do chytrého telefonu a vše víme. Samozřejmě pravděpodobnost úspěchu předpovědí je věcí druhou.

Jaká předpověď počasí je nejlepší? Přeci ta, která se vyplní. Ale teď vážně. Na českém území bych rozhodně doporučovala mobilní aplikaci ČHMÚ od Českého hydrometeorologického ústavu.

Předpověď počasí v mobilu
Stalo se Vám někdy, že jste uprostřed výletu zmokli? Stáhněte si předpověď počasí do mobilu a věřte, že už se to nebude dít tak často. | Zdroj: Unsplash.com

Aplikace ČHMÚ (verze 1.7) obsahuje předpovědi po hodinách na celkem tři dny. Kromě základních meteorologických charakteristik zobrazených v meteogramech a „tabulkách“ jako je teplota vzduchu, souhrn dešťových a sněhových srážek, oblačnost, intenzita a směr větru ukazuje aplikace mnohem více.

Aplikace obsahuje radar, který plošně znázorňuje na mapě ČR množství srážek a jejich postup na zobrazovaném území. Je zde i plošná předpověď dešťových a sněhových srážek na tři dny.

Na mapě Česka či menším vybraném území je velmi dobře vidět postup oblačnosti a intenzita srážek. To je dobré při plánování výletů. Víte, jakých míst byste se měli vyvarovat. V obou případech při zapnutí polohy v mobilu můžete jednoduše zjistit místo Vašeho pobytu.

V levém horním rohu máte „nastavení“, v kterém si můžete sami zvolit lokality, na kterých Vás počasí zajímá. Je zde i předpověď na šest dní, biopředpověď nebo také aktivita klíšťat

Nejlepší aplikace na předpověď počasí v zahraničí

Aplikací je mnoho a vždy je dobré si zjistit, co používají místní obyvatelé v dané zemi. Zjistíte to jednoduše, do internetového vyhledávače napíšete předpověď počasí v jazyku země, kde se právě nacházíte.

Já pak mám ještě svoje oblíbence, které používám téměř pokaždé. Předpovědi pak porovnávám mezi s sebou. Více zdrojů, víc ví. Mezi nejvíce používané předpovědi počasí do mobilu a počítače patří AccuWeather, Meteoblue, Yr z Norska a Windy.

Aplikace Accuweather má pro některé země ve svém seznamu pouze větší města. Vesnice nebo malé obce zde nenaleznete. I relativně významná města jsem nebyla schopná v aplikace najít a tak mi musela stačit předpověď pro velká a vzdálenější města.

Po dlouhou dobu byla předpověď počasí z Yr.no brána za jednu z nejlepších. Věta: „Co říkají Norové?“ jsem nejednou položila svým spolucestovatelům. Ale tomu je již konec. Před nějakým časem se pravděpodobnost vyplnění předpovědí počasí razantně zhoršila. Možná jste si toho také všimli.

Nejlepší mapová aplikace na cestování

Nejpoužívanější internetové mapy, pro české cestovatele jsou Mapy.cz a Google mapy. Jaké jsou jejich klady a zápory? A na co je, která mapa lepší?

Za mě jsou Mapy.cz nejlepší internetové turistické mapy pro ČR, ale i pro svět. Ve vzdálenějších státech mohou být mapy neúplné, ale za mě musím říct, že jsem s nimi zatím neměla větší problémy. Dokonce je lze stáhnout a mít z nich offline mapy.

Aplikace Mapy.cz jsou velmi podrobné a obsahují všechny kartografické náležitosti, což je jejich velká výhoda. Je na nich vyznačeno mnoho cest a prvků, které na Google mapách nenajdete.

Mapy.cz: Co o aplikaci možná nevíte?

Při přiblížení map jsou na nich vidět ikony významných přírodních, turistických či historických prvků. Takže pokud se při cestování snažíte najít pitný zdroj vody, pramen či studánku přes Mapy.cz se Vám to hravě podaří. Při posledním výletě s obytnou dodávkou jsme díky těmto mapám neměli nedostatek pitné vody ani jednou.

Aplikace na cestování pomáhají nalézt pitnou vodu
Když cestujeme dodávkou a dochází nám pitná voda, vždy se spoléháme na aplikaci Mapy.cz v mobilu. Turistické mapy obsahují informace o pramenech či místech s pitnou vodou. | Zdroj: Unsplash.com

Mapy.cz mají též plánování turistické trasy pro pěší výlet, horská či silniční kola nebo dokonce i pro běžky. Trasu lze složit z několika bodů, které se vyhledávají pomocí jmen, souřadnic nebo jen bodů v mapě. Je zde ještě mnoho faktorů, které výslednou trasu ovlivňují. Ke každému výletu Vám vyjedou užitečné informace.

Navigace do auta trochu zaostává za Google mapami, i když se v poslední době v mnohém zlepšila. Ale v jedné věci mají seznamovské mapy velkou výhodu, jsou to totiž offline mapy v mobilu. Navigace Vám tak bude fungovat i bez přístupu na internet.

Někdy se při plánování výletů nebo i ke zjišťování různých informací hodí měření vzdálenosti a plochy. Anebo vytvoření vlastního bodu na mapě. Vše najdete pod záložkou “nástroje” v pravém dolním rohu obrazovky. V mobilní verzi nástroje bohužel nenaleznete.

Pokud si vytvoříte účet přes email na Seznamu, můžete si mnoho věcí ukládat na později.

Google mapy a jejich skvělá navigace do auta

Google mapy jsou dobré jako navigace do auta. Vždy se snaží nalézt u delších přejezdů více tras, většinou se liší v počtu najetých kilometrů, v času, nebo jestli je trasa s mýtným či bez něj. V možnostech lze nastavit podle Vašich potřeb i další faktory a tak upřesnit výslednou trasu.

Google mapy ukazují údaje o aktuální dopravě (to již nově umí i Mapy.cz). Pokud se na Vaší trase objeví dopravní komplikace a existuje rychlejší varianta, navigace Vám ji sama nabídne.

Mnohokrát jsme již využili vyhledávání objektů po trase. Můžete najít čerpací stanici, potraviny, restauraci atd. Ty samé obchody lze vyhledat i ve Vašem blízkém okolí, když zrovna nikam nejedete. Zde je potřeba poznamenat, že ne všechny obchody, čerpací stanice a další objekty jsou v mapě zaznamenány.

aplikace na cestování
Google mapy a navigace. Určitě je znáte. Ale umíte využívat všechny vymoženosti, které nabízejí? | Zdroj: Unsplash.com

A co ostatní aplikace na cestování?

Je jich opravdu mnoho a na ostatní už nezbylo místo. Ale zajímá nás Váš názor. Používáte některou z popsaných aplikací a jak jste s nimi spokojeni? A bez které aplikace na cestování se neobejdete?

0 komentářů

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *