kam na vysočině

Vysočina: 8 tipů, kam vyrazit na výlet do skal

Kam na Vysočině za přírodou? Nechte se očarovat 8 přírodními skalními skvosty a objevte jejich kouzlo. Skalní oblasti na Vysočině jsou skvělým tipem na výlet s přáteli i rodinnou.

Skalní oblasti na Vysočině jsou úžasným místem nejen pro lezce, ale také pro turisty, kteří mají rádi krásnou přírodu. Vybrali jsme pro Vás nejlepší tipy na výlety na Vysočině. Téměř všechny skály se nacházejí v srdci Žďárských vrchů a kousek od sebe.

Drátenická skála. Devět skal. Bílá skála. Čtyři Palice. Zkamenělý zámek. Milovské Perničky. Pasecká skála. Rozštípěná skála… Jaká tedy bude Vaše odpověď, když se Vás doma zeptají: Kam na výlet na Vysočině?

Kam na Vysočině za Drátenickou skálou

Drátenická skála nebo také Drátník se nachází nedaleko obce Sněžné, mezi obcí Blatiny a Samotín. Drátník schovaný na kraji lesa patří mezi nejmohutnější skály Žďárských vrchů.

Drátenická skála je složená z ruly a má tvar mrazového srubu, který vznikl procesem mrazového zvětrávání. Skalní oblast je dlouhá asi 200 m a tvoří ji mnoho věží, které v jižní části dosahují výšky až 35 m, severní část je nižší.

Pokud přijedete autem, nejbližší parkoviště se nachází pod Blatinami nedaleko restaurace U Kosků. Dál byste se ani nedostali, za parkovištěm už je zákaz vjezdu. K Drátníku se můžete dostat po červené turistické značce, anebo po silnici zacházkou přes Blatiny.

Pokud zvolíte druhou variantu, určitě budete okouzleni malebností a krásou obce Blatiny a jejich usedlostí, domů a chalup. Pokud hledáte romantická místa Vysočiny, neměli byste opomenout vyhlídku u kamenného monumentu Radka Jaroše. Radek Jaroš patří mezi naše nejlepší horolezce a na monumentu jsou vytesány všechny osmitisícovky, které vylezl.

Drátenickou skálu od jara po podzimu často navštěvují skalní lezci, kteří se snaží dostat až na vrchol. Lezeckých cest je zde opravdu mnoho a často se zde konají i lezecké kurzy. Pokud Vás úžasný výhled také láká, ale horolezecké vybavení nevlastníte, můžete se dostat na vršek Drátenické skály i pěšky. Dávejte ale velký pozor, abyste neuklouzli, cesta nepatří mezi nejbezpečnější.

Ti, kdo dávají přednost delším výletům, nebudou zklamáni, blízko Drátenické skály se totiž nachází ještě další skalní oblasti, konkrétně Malinská skála, Lisovská skála a Devět skal. Nejdříve se vydejte po červené turistické značce a u rozcestí s nazvaném Devět skal se vydejte po žluté, která Vás zavede právě k oněm Devíti skalám.

Devět skal

Skály na Vysočině nejsou tak proslulé a známé, ale název Devět skal jste možná již slyšeli. Devět skal (836 m n. m.) je totiž nejvyšší vrchol Žďárských vrchů a druhý nejvyšší bod Českomoravské vrchoviny. Tato skalní oblast se nachází nedaleko obcí Křižánky a Herálec.

Devět skal se skládá ze tří dlouhých hřebenů. A jak již název napovídá tato skalní oblast je tvořena z devíti skal, respektive věží a dále ještě ze tří malých věžiček.

Pokud byste rádi viděli Devět skal a okolí z výšky, vyšlapejte si přímo na vršek hlavního bloku skalního masivu. Cesta je prudká a pro někoho možná náročná, ale nebezpečná není, jen nesmíte zakopnout.

Na vyhlídku se vejde pouze několik lidí, a proto možná počítejte, že si několik minut počkáte. Skály na Vysočině nejsou velmi navštěvované, ale řekla bych, že to neplatí pro Devět skal, zde je turistů vždy více.

Na Devět skal se můžete dostat po modré turistické značce z Herálce i z Křižánek. Druhá varianta je zajímavější jelikož hned za vesnicí se nachází naučná stezka Naše stromy a pak se Vám naskytne pohled i na Bílou skálu.

Další pěkná trasa začíná v Blatinách, odtud se vydejte po červené a pak po žluté. Cestou totiž uvidíte hned tři skalní oblasti – Drátník, Malinská skála a Lisovská skála.

Bílá skála

Bílá skála se nachází kousek od obce Křižánky a od skalní oblasti Devět skal je vzdálená pouhý 1 km. Dostanete se k ní po modrém turistickém značení.

Oproti ostatním skalním oblastem ve Žďárských vrších je Bílá skála málo narušený skalní rulový útvar. Hnízdí zde vzácné ptactvo, a proto se snažte být v jarním období ohleduplní.

Jak vznikl název Čtyři palice?

Další tip na výlet na Vysočině je skalní oblast Čtyři palice. Čtyři palice jsou tvořeny z ruly a vznikly procesem mrazového zvětrávání. Skalní oblast se skládá ze tří hlavních skalních útvarů a jednoho nízkého skalnatého hřebene, dohromady tedy čtyři skalní útvary, a proto Čtyři palice.

Na Čtyři palice se můžete dostat od obce Milovy, Březiny, Křižánky nebo od loveckého zámečku Karlštejn. Doporučuji si zvolit poslední variantu, protože na modré turistické značce leží dvě další skalní oblasti – Zkamenělý zámek a Milovské Perničky.

Čtyři palice jsou oblíbeným místem horolezců a také se zde pořádají lezecké skalní kurzy. Ale nemusíte být horolezec a vlastnit nebo mít půjčené horolezecké vybavení, abyste se dostali na vrchol palic. Pokud se ptáte, kam na Vysočině za krásným výhledem? Tak rozhodně vyrazte na Čtyři palice.

Při pohledu na skálu ji stačí akorát zleva obejít a pěšky vyjít až nahoru. Otevře se před Vámi hezký výhled na okolní přírodu. Pouze na podzim či z jara si dávejte pozor, abyste při výstupu neuklouzli po zmrzlé půdě.

Kam na Vysočině za Zkamenělým zámkem?

Další Váš výlet na Vysočině může směřovat ke Zkamenělému zámku, kde kromě krásných skal můžete najít i zbytky středověkého osídlení. Zkamenělý zámek je tvořen z několika skal na skalisku Zámecká věž.

Zkamenělý zámek se nachází u obce Svratka kousek od loveckého zámečku Karlštejn. Vedou k němu ještě dvě další cesty a to od obce Pustá Rybná, po červené turistické značce potkáte i Skalní oblast Rybenské perníčky anebo od Křižánek přes skalní oblasti Čtyři palice a Milovské Perníčky, které jsou na modré značce. Všechny zmíněné skály se nacházejí v lese.

Zajímavostí je, že v raném středověku se zde nacházelo slovanské hradiště a později ve vrcholném středověku dřevěný hrádek nebo tvrz. Příkopy a valy dokazují zbytky středověkého osídlení.

Ochutnejte Milovské Perničky, ale pozor na zuby

Na první pohled by se mohlo zdát, že název Perničky, je odvozen od perníčků, které se pečou o Vánocích, ale není tomu tak. Perničky je zdrobnělina lidového slova pernice, které vyjadřuje mísu se zdrsněným vnitřním povrchem, v níž se třel uvařený mák.

A na vrcholcích šesti skal můžete spatřit mísy, které svým tvarem připomínají popsané pernice. Na skalách se nachází osm mís, ta největší je až 87 cm široká a 30 cm hluboká.

Milovské Perničky najdete u obce Křižánky, dojdete k nim po modrém turistickém značení a najdete je mezi dvěma skalními oblastmi – Čtyři palice a Zkamenělý zámek.

Pasecká skála

Skalní oblast se skládá ze tří skalních útvarů. A proč navštívit Paseckou skálu? Na dvou ze tří skal se dá lehce dostat pěšky a je z nich úžasný výhled. Za pěkného počasí a vhodných podmínek je prý vidět i Praděd. Jedna vyhlídka je upravená a oplocená, jedná se o skálu s příhodným názvem Vyhlídka.

Paseckou skálu naleznete u obce Studnice a Paseky na JZ od Sněžného. Ke skalní oblasti se dostanete po modré a zelené a ze Studnice vede naučná stezka Po stopách posledního vlka.

Kam na Vysočině za Rozštípěnou skálou

Výše zmíněné skalní oblasti jsou kousek od sebe. Rozštípěná skála se nachází trochu dál, přesněji řečeno západně od Žďáru nad Sázavou, na břehu řeky Sázavy. Vede k ní červená a žlutá turistická značka a kousek opodál i Hamerský vycházkový okruh.

Výlet k Rozštípěné skále můžete skloubit s návštěvou technického muzea v Brně Šlakhamr, které se nachází jen několik desítek metrů daleko. Muzeum se věnuje hamernictví.

Další zajímavostí je blízký lom, kde je ohniště – jediné místo ve Žďárských vrších, kde si oficiálně můžete udělat táborák. Nebo se pokochejte sochou mamuta, respektive pouze jeho hlavy, kterou naleznete naproti Rozštípěné skále na druhém břehu Sázavy.

Doufám, že se Vám článek líbil a našli jste v něm zajímavé tipy na výlety na Vysočině, protože inspirace není nikdy dost. Do skal můžete jet na výlety s dětmi i přáteli. Kdybyste měli jakékoliv dotazy, neváhejte nám napsat. Rádi Vám poradíme.

Přečtěte si další zajímavé články z rubriky Tipy na výlety:

Země, co má vše: Objevte nejkrásnější místa Slovinska

5 tipů: Objevte nejzajímavější via ferraty v Česku

5 tipů na nejkrásnější skalní útvary v Česku

Tipy na jarní prázdniny 2020

Adršpach Highline Meeting

Od Jana Kavalírová Tipy na výlety 0 komentářů

0 komentářů

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *