Ekoturistika učí nás učí etice a úctě k přírodě.

Ekoturistika: Co to je a kde ji vyzkoušet?

Ekoturistika by se dala volně vysvětlit jako turistika, která dbá a respektuje přírodu a životní prostředí. Co to konkrétně je a kde ji můžete vyzkoušet? Pojďme si společně v tomto článku toto hnutí, které má své kořeny již v osmdesátých letech minulého století, objasnit.

Co ekoturistika je?

Nejvýstižnější definice ekoturistiky je udržitelný cestovní ruch, který je ekologicky a eticky zodpovědný k přírodě. Jedná se o pomalé vědomé cestování, které si vychutnáváte plnými doušky. Příznivci v tomto učení vidí daleko větší skrytý filozofický význam, protože všichni jsme součástí přírody. Mezi ekoturisty najdete ochránce životního prostředí, kulturního dědictví, dále podporovatele místních kultur a vegetariány.

Ekoturistika podněcuje se zastavit a být alespoň na okamžik součástí přírody.
Ekoturistika podněcuje se zastavit a být alespoň na okamžik součástí přírody. Zdroj: Pixabay.com.

Ekoturistika ve světě

Ptáte se, jak jsou na tom lidé s ekoturistikou napříč zeměkoule? I přesto, že se ekoturistika poprvé objevila již koncem minulého století, celosvětově se jako společnost neustále učíme. Nejvědomější Evropané jsou obyvatelé Skandinávských zemí, kteří toto hnutí zařadili do každodenního života. Jezdí na kole, sází stromy a radují se z maličkostí. Skoro na každém rohu naleznete kontejnery na třídění odpadu, který podněcuje k ekologickému myšlení nejen místní obyvatele, ale i turisty. I západní Evropa na ekoturistice pracuje. Příkladem můžeme uvést bezobalové obchody anebo nahrazení plastového nádobí za dřevěné využívané třeba u stravování v lese a v horách. Udržitelný cestovní ruch příznivě ovlivňuje ekologické myšlení obyvatel a zabraňuje nadměrné kácení lesů, ze kterých nejen při túře v přírodě získáváme energii. Ekoturistika ve světě se těší oblibě i v Americe. Její kouzlo můžete objevit v Kalifornii, Montaně nebo Oregonu.

Ekoturistika v ČR

Česká populace si v případě ekoturistiky vede o něco hůře než naši zahraniční sousedé. Vzdělávání v této oblasti patří neustále mezi nejzásadnější faktory, které je neustále třeba vyzdvihávat. Český národ je zvyklí na určitý komfort, který ne vždy s ekologickým myšlením koresponduje. V praxi je to pohazování odpadků v lese a kouření. Na druhou stranu se stále učíme a současná generaci se snaží si přírody vážit daleko více, než tomu bylo u generaci našich rodičů a prarodičů.

Kde ekoturistiku vyzkoušet?

Vydejte se na Aljašku, která vás svým enviromentálním prostředím naprosto pohltí. Vřele doporučit můžeme i lezení po skalách na Slovinsku nebo v Tatrách. Dalším skvělým tipem jsou Himaláje. V České republice stojí za zmínku Vysočina v okolí Devíti Skal.

Nasaďte na záda outdoorový batoh a vyrazte načerpat energii do hor.
Nasaďte na záda outdoorový batoh a vyrazte načerpat energii do hor. Zdroj: Pixabay.com.

Jak se k přírodě chovat eco-friendly?

Definici ekoturistiky jsme si už objasnili. I přesto vás stále zajímá, co pro udržitelný cestovní ruch můžete udělat vy sami? Tady je 7 rad:

  1. Cestujte pouze s příručními zavazadly
  2. Snižte množství odpadu, který při cestách vyprodukujete
  3. Neznečišťujte přírodu odpadky
  4. Kupujte produkty od domácích výrobců
  5. Investujte do kvalitních a udržitelných produktů
  6. Dbejte na místní kulturu a tradice
  7. Cestuje vědomě a prožívejte zážitky srdcem

Poselství závěrem

Stát se lepším turistou je to nejmenší, co pro přírodu můžete udělat. Pokud se zaměříte na tohle poselství, pomůžete tím nejen životnímu prostředí, ale podpoříte i rozvojové země a globální ekonomiku jako celek.

A jak jste na tom s ekoturistikou vy?

Od Kristýna Komárková Turistika 0 komentářů

0 komentářů

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *