wim hof metoda

Jak začít s otužováním nejen podle Wima Hofa?

Otužování studenou vodou má léčivé účinky pro naše tělo, zlepšuje i psychickou odolnost a vytrvalost. Zajímá Vás, jak se otužovat doma i v přírodě? Kdy je nejlepší s otužováním začít a jaká jsou pravidla? Nebo se chcete dozvědět, co to je Wim Hofova metoda? Odpovědi, nejen na tyto otázky, naleznete v našem článku.

Většina lidí se na podzim a v zimě ráda schoulí u kamen s teplým čajem či grogem. Otužování ve studené vodě se stále bere za velmi odvážné, ale poslední roky tato aktivita získává větší popularitu díky svým pozitivním účinkům.

Otužování: Proč začít?

Otužování zlepší Váš imunitní systém, schopnost snášet nepohodu a vytrvalost. Tělo se Vám bude lépe prokrvovat a posílíte kardiovaskulární systém.

Navíc je dokázáno, že Vaše tělo se mnohem lépe popere s nemocemi. Buď budete mít lehčí průběh nebo neonemocníte vůbec. A po otužování se budeme cítit lépe i po psychické stránce. Jen musíte dodržet několik pravidel:

  • Nezapomínejte na svůj věk, zda jste starší generace nebo učíte otužovat své ratolesti.
  • Berte ohled na svůj zdravotní stav. Se svým lékařem otužování konzultujte, pokud máte vážné zdravotní problémy.
  • Otužujte se postupně, soustavně a dlouhodobě.
Otužování, studená voda
Nikdy jste nezačali s otužováním, protože v mysli máte podobný obrázek? Chyba. Otužovat se musíte tak, aby Vám to bylo příjemné. Především postupně a pomalu. | Zdroj: Unsplash.com

Jak často a dlouho se otužovat?

Otužovat se musíte pravidelně a postupně si zvyšovat dávky. Tím myslím, postupně snižovat teplotu studené vody a zvyšovat dobu pobytu ve studené vodě či sprše. Musíte být vytrvalí, otužování je dlouhodobý proces.

Ale zpátky k původní otázce: Jak často? Nejlepší je každý den. Ale pokud to z časových důvodů nestíháte, neotužujte se za každou cenu, postačí několikrát za týden. Otužovat se ve stresu, totiž není dobré pro psychiku. Otužování musíte provádět rádi a s nadšením, ne z donucení a pod tlakem.

Mezi zásady otužování patří pravidelnost. Tělo totiž na vybudovanou odolnost vůči chladu rychle zapomíná. Pokud se otužujete velmi nepravidelně a s delšími odmlkami, můžete na posun v otužování zapomenout. Po týdnech či měsících vydobytou odolnost vůči chladu ztratíte. Také přetápěné místnosti a nadměrné oblékání snižují získanou schopnost.

Kde se otužovat?

Otužovat se můžete doma i v přírodě. V přírodě je nejlepší začít na konci léta a postupně s otužováním pokračovat až do zimy. Jak se voda pomalu ochlazuje, vy si postupně zvykáte. Otužování tak bude pozvolné. Je doporučováno plavat 5 až 20 minut.

S otužováním doma můžete začít kdykoliv. Každý den ráno se osprchujte studenou vodou. Nestůjte na místě, ale trochu se u toho hýbejte. Otužovat se vsedě či leže ve vaně napuštěné studenou vodou není vhodné.

Jak dlouho se sprchovat studenou vodou? Je to velmi individuální. Záleží na délce Vašeho otužování a také teplotě vody. Obecně je doporučováno 1 až 3 minuty v zimě a v létě 3 až 5 minut.

Otužování
Ve sprše se můžete otužovat každý den. Postupně si ubírejte na teplotě a přidávejte na čase. Vše provádějte s ohledem na Váš věk a zdravotní stav. | Zdroj: Unsplash.com

Studená sprcha: Večer či ráno?

Otužování studenou vodou by se mělo provádět nejlépe ráno. Večer můžete svůj rituál též provádět, ale není to tak vhodné. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že otužování vodou se má provádět zásadně ráno.

Pokud někdy zvolíte večerní otužování, pobyt ve vodě si prodlužte na dvojnásobnou dobu. Ranní sprcha je totiž mnohem efektivnější, než ta večerní.

Wim Hofova metoda otužování

Wim Hof pochází z Nizozemí a celý svůj život se věnuje otužování ve studeném prostředí. Svými výkony zaujal celý svět a dokázal se několikrát zapsat do Guinnessovy knihy rekordů.

Wim Hofova metoda je položena na třech pilířích: Terapie chladem, dýchání a odhodlání, jak se můžete dočíst na jeho oficiálních stránkách. Též napsal zajímavou knihu s názvem Ledový muž. Otužování chladem jsme si již popsali, ale co zbylá dvě pravidla?

Wim Hof po léta vymýšlel speciální dechovou techniku, která by jeho tělo udržela v optimálním stavu. Díky této metodice zvládne mít „vše pod kontrolou“ i ve velmi nepříznivých podmínkách.

„Způsob, jakým dýcháte, ve skutečnosti silně ovlivňuje chemické a fyziologické aktivity ve vašem těle.“ Wim Hof

Otužování klasické či podle Wim Hofa nemůže začít bez počátečního a dlouhodobého odhodlání, vytrvalosti a vůle. A díky otužování tento poslední pilíř zároveň trénujete a zlepšujete. K čemu mi to bude? V životě se stanete spokojenější. Podaří se Vám splnit si sny, po kterých jste dříve toužili, ale neměli jste právě onu odvahu za nimi jít.

otužování v jezeře
Vzpomínka na skalní kurz u Lago di Garda, po kterém jsme se šli vykoupat do již studeného jezera. | Zdroj: Jana Kavalírová

Otužování krok po kroku:

Níže popsané body shrnují celý děj otužování. Podrobnější informace jste se mohli dozvědět v našem článku nebo můžete navštívit webovou stránku Otužilci, kde je popsáno opravdu vše.

  • Otužování provádějte postupně, pravidelně, bez stresu a v dobré náladě.
  • Začněte s vlažnou vodou a každý další den teplotu postupně ubírejte.
  • Otužování provádějte pouze několik minut. Ve vodě buďte jen do té doby, co je Vám to příjemné.
  • Ve studené vodě nestůjte na místě, hýbejte se.
  • Hlavu si nenamáčejte, došlo by k velkému snížení tělesné teploty. Pokud se bojíte, že si hlavu omylem namočíte, použijte koupací čepici. Po otužování si tělo utřete do suchého ručníku.

Doufáme, že se Vám článek líbil a dozvěděli jste se nové a užitečné informace.

Přečtěte si další zajímavé články

Pokud byste si rádi přečetli poslední zajímavé články na našem webu Daily Adventures, zde je inspirace. Přejeme příjemné čtení.

2 komentářů

  • Otužování můžu z vlastní zkušenosti jen doporučit. Ostatně začal jsem s ním ještě než bylo in 🙂 zároveň jsem rád chodíval do kryokomory, kterou jsem ale postupně přestal navštěvovat. Dnes se snažím věnovam Wim Hof metodě, kterou můžu vážně všem doporuit. Jen bych doplnil článek, že už dnes existují kurzy, kde začátečníky Wim Hof metodou provede certifikovaný lektor. Zatím vím jen o Jakubovi Chomátovi – http://www.jakubchomat.cz a jeho kurzu http://kryo-terapie.cz/wimhofmetodakurz.html. Tož tak, přeji hodně chladu protože jak všichni víme, chlad léčí! 🙂

    Miki,
    • Dobrý den,
      děkujeme Vám za milý komentář. 🙂
      Otužování zdar!

      Jana Kavalírová,
  • Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *