Ústecký kraj je to pravé místo, kam můžete vyrazit s celou rodinou na výlet.

Kam na výlet: Ústecký kraj aneb objevte krásy severu

Kam na výlet v Ústeckém kraji patří mezi nejčastější otázku výletníků toužících po dobrodružství. Krajina kolem města Ústí nad Labem skýtá spoustu atrakcí ke strávení víkendu s rodinou, a to za každého počasí. Pojďme si pár tipů na výlet, ve kterých krásy severu hrají hlavní roli, představit.

Při hledání, kam na výlet v Ústeckém kraji, si ujasněte priority

V první řadě je třeba si uvědomit, co od cesty očekáváte. Plánujete pouze sobotní výlet, nebo si chcete nabití nových zážitků na pár dní prodloužit? Další důležité vyjasnění je kolik členů rodiny s vámi pojede. Přemýšlíte nad tím, kam na výlet v Ústeckém kraji s dětmi? V tomto případě hledejte výlety, kde se dostanete snadno i s kočárkem. Pejskaři zase ocení volný výběh pro svého čtyřnohého miláčka. Zamyslete se i nad počasím a ročním obdobím, kdy na rodinný výlet zavítáte. Alternativu, kam na výlet, když prší v Ústeckém kraji, je dobré mít vždy v záloze. Se stejným principem počítejte i u výletů v zimě nebo v chladném podzimu.

Tipy kam na výlet v Ústeckém kraji pro milovníky přírodních památek

Vyznavači hor a skalnatých útvarů jistě ocení pohled na přírodní památky, kterých je v Ústeckém kraji hned několik. Pojďme si představit 5 tipů, kde načerpáte svěží a čerstvý vzduch obklopující zelení.

Pravčická brána

Pravčická brána patří do národního komplexu České Švýcarsko. Jedná se o mohutnou skalní bránu vzniklou z kvádrových pískovců. Národní skvost se nachází zhruba 3 km od obce Hřensko. Pravčická brána má rozpětí 26,5 km s výškou 16 m a pyšní se tak přízviskem „největší pískovcová brána v Evropě.“ Tato přírodní památka patří mezi tipy na sobotní výlet, kam může vyrazit celá rodina. V komplexu Pravčické brány máte možnost si odpočinout a doplnit tekutiny občerstvením v restauraci. Pro ty z vás, kteří milují pěší turistiku, je zde možnost jít po značené naučné stezce. K Pravčické bráně se dostanete z obce Hřensko nebo Mezní Louky, kde je delší trasa dlouhá zhruba 6,5 km.

Soutěsky Kamenice

Zůstaneme u obce Hřensko, protože se právě v její blízkosti nacházejí hluboké kaňony řeky Kamenice vzniklé z kvádrových pískovců. Jedná se o tzv. Divokou soutěsku a Edmondovu cestu. Řeka Kamenice protéká pod strmými skalnatými útesy, jejichž výška je okolo 50-90 m.

Lokalitou vede turistická stezka pro pěší chůzi, takže si tím můžete vyřešit otázku kam na výlet se psy v Ústeckém kraji. Funguje zde i možnost nechat se převést loďkou. Soutěsky Kamenice patří do části národního parku, kde je pohyb mimo vyznačené turistické trasy zakázán.

Průčelská rokle a Výří vodopád

Skalnatá Průčelská rokle se vytvořila působením Průčelského potoka, který pramení v Němčí a v Brné ústí do řeky Labe. Najdete zde hezkou kaskádu se dvěma vodopády, které inspirovaly tvůrce k natočení slavného seriálu o Vinnetouovi. Rokle má 3 kilometry a je vysoká bezmála 500 metrů.

Průčelský vodopád je vysoký 6 metrů. A pokud vám v hlavě vrtá otázka, kam na výlet v Ústeckém kraji v zimě, jedná se o jednu z variant. Vodopád potřebuje dostatek vody, který mu nabízí rozpuštěný sníh v zimě nebo nárazové jarní deště. V zimě si mimo jiné můžete dopřát pohled na zamrzlý vodopád, který je doslova pastvou pro oči. Podobně na tom je i vodopád Výři, který je ovšem mnohem vyšší. Měří 48 metrů a je jedním z nejvyšších vodopádů v Českém středohoří. V tomto případě se jedná o ideální výlet na podzim, kdy je díky spadanému listí cesta k němu přístupnější. Průčelskou roklí prochází naučná stezka, kde můžete s sebou vzít i malé ratolesti. Na otázku, kam na výlet s kočárkem, je tato stezka jednou z odpovědí.

Naučná stezka Tesařova cesta

V Meziboří u obce Litvínov objevíte naučnou stezku, která vás provede nádherným Pekelským údolím. Tesařova cesta měří 12,5 km. Během tohoto úseku objevíte 17 zastavení doplněné informačními tabulemi a 8 odpočívadel pro nabrání síly a energie. Stezka je vhodná pro cyklisty a v zimě i pro běžkaře.

Během trasy se dozvíte informace týkající se krajiny Krušných hor, včetně jejího geologického vývoje. Stezka je nejdostupnější autem nebo stopem. V případě, že dáváte přednost cestování městskou hromadnou dopravou, se nejbližší železniční stanice nachází v Litvínově. Odtud je to pěšky zhruba 5 kilometrů.

Via Ferrata v Děčíně s instruktorem = ten nejlepší zážitek

Pokud vás lákají výšky, určitě stojí za návštěvu nádherná “ferratová aréna” přímo v Děčíně. Pokud s ferratami teprve začínáte, nebo jste úplným začátečníkem, je vhodné si domluvit zkušeného a hlavně kvalifikovaného instruktora. Můžete si vybrat z již vypsaných termínů ZDE, nebo si zavolat a domluvit si individuální termín ZDE. Odměnou vám bude dech beroucí výhled ze skalních vrcholů se 100% bezpečností v rukou našeho instruktora.

Veškeré pokyny vám předem řekne vámi přidělený instruktor/průvodce. Ten vás zasvětí do časového plánu, stupně náročnosti apod. Potom je pouze na vás, jakou trasu podle obtížnosti si vyberete. Ferrata nabízí 15 tras různých stupňů náročnosti, takže si na své přijdou pokročilí, začátečníci, ale i děti od 10 let (pouze se souhlasem zákonného zástupce).

Pokud byste si chtěli vyzkoušet i jiné ferraty v ČR, sepsali jsme pro vás ty nejlepší 👉 v tomto článku.

Nabídku ferratových kurzů v ČR i zahraničí naleznete u nás na eshopu kliknutím 👉 ZDE.

Vyřešení otázky, kam na výlet v Ústeckém kraji za nejistého počasí

Vždy si před naplánováním výletu nezapomeňte zkontrolovat počasí na následující den. Ke zjištění vám může pomoct mobilní aplikace určená nejen cestovatelům. Může se stát, že vám povětří zrovna ten den nepřeje. V tomto případě se nemusíte trápit otázkou, kam na výlet v Ústeckém kraji, protože můžete strávit příjemně strávené chvíle s rodinou i v exteriéru. Tady máte tip na jednu konkrétní zajímavost.

Muzeum města Ústí nad Labem

Muzeum v Ústí nad Labem díky své šíři exponátů patří k nejvýznamnějším regionálním muzeím v Čechách. Návštěvníci zde můžou vidět tzv. „Sbírky přírodovědné.” Ty prezentují zejména přírodu severozápadních Čech, Českého středohoří a Krušných hor. Na své si přijdou i milovníci historie, archeologie, vojenství nebo techniky, jejichž sekce tvoří samostatný oddíl muzea.

Dalším zajímavým tipem na výlet v Ústeckém kraji může být i mostecké jezero, určitě vyzkoušejte.

A jaký je váš tip na na výlet v Ústeckém kraji? Podělte se s námi o vaši referenci v komentáři!

Od Kristýna Komárková Tipy na výlety 0 komentářů

0 komentářů

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *