Via ferraty - prsní úvazek

5 tipů: Objevte nejzajímavější via ferraty v Česku

Vypátrejte s námi ty nejzajímavější via ferraty v České republice. Také u nás můžete zažít krásné lezení na ferratách, zlepšovat si techniku, potrénovat svalstvo a nabrat fyzičku. Vyrazte na výlet, prozradíme Vám, kam na via ferraty. A jako bonus zdarma – překrásný výhled z vrcholu ferraty.

V Česku se každým rokem zvyšuje počet ferrat a již nyní je z čeho vybírat. Ale co to vlastně jsou ty ferraty? Ferrata, též via ferrata je zajištěná cesta, která většinou vede náročným skalním nebo horským terénem. Zajištění je provedeno jistícími lany, zábradlím nebo umělými stupy odlišných druhů. V Česku je obtížnost ferrat ohodnocena podle rakouské klasifikace, která používá písmena od A po E, od nejlehčí po nejobtížnější ferratu.

Vybavení na ferraty je následující: horolezecký úvazek, ferratový set s tlumičem pádu, přilba a pro děti nebo dospělé s batohem i prsní úvazek nebo celotělový úvazek. Vše si můžete půjčit v naší půjčovně.

Via Ferrata Lužická spojka

Ferrata Lužická spojka se nachází u obce Vaňov u Ústí nad Labem. Je klasifikovaná jako C. Po jejím zdolání se na vrcholu určitě zdržte, je tu úžasný výhled na zákrut řeky Labe, střekovská zdymadla, hrad střekov a okolí.

Ferrata se nejprve zdá být lehčí a poté prudce stoupá stěnou vzhůru. Celkem je dlouhá 60 metrů a vylézt ji zabere v průměru okolo 40 minut. Nástup na ferratu naleznete mezi stromy pod vyhlídkou s názvem Skály. V okolí naleznete další dvě ferraty – Poustevna s obtížností C a Kavárnička s obtížností B až D.

Za příhodného počasí můžete vidět na obloze padáky, neboť konec ferraty se nachází blízko Čerťáku, což je startovací místo pro paraglidisty.

Jak se sem dostat autem? Nejlepší je přijet do Podlešína a dále až k Alžbětině vyhlídce, kde můžete auto nechat u lesa na polní cestě (GPS: N 50°37.03118′, E 14°3.08805′). Po pravé straně do lesa vede cesta, kterou se asi za 10 minut dostanete k nástupu. Zdoláním ferraty až k vrcholu se ocitnete přímo u vyhlídky, která je blízko polní cesty, kde jste nechali auto.

Via ferrata Pastýřská stěna

Pastýřská stěna se nachází přímo v městě Děčín. Je zde celkem 16 tras od obtížnosti C až po těžší trasy s převislými stěnami označenými obtížností E, které jsou opravdu jen pro fyzicky zdatné lezce. Klasifikace u některých tras se zdá být posunutá níže. Obtížnost C se může jevit jako D a D jako E, tak se nelekejte, že jste dneska nepokořili svůj obvyklý stupeň.

Začátek ferraty vede po kolmé stěně, kde naleznete mnoho umělých stupů, takže se nemusíte bát, že ji nevylezete. Můžete si vybrat ze tří nástupových tras, které se postupně rozvětvují na několik linií. Některé trasy vedou k vrcholové knížce, kde se nachází hezké posezení. Ale konec ferraty to zdaleka není, dále se pokračuje k lanovému mostku a k převisu. Sestupová cesta vede bezpečně vlevo, lezce dovede 250 m od nástupního místa.

Zaparkovat lze přímo před ferratou, ale pozor v letním období je parkoviště často plné. K ferratám se jde opravdu jen kousek, nástup je hned u silnice (GPS: 50°46’51.90, 14°12’22.90 ).

Popis všech tras a další důležité informace o via ferrata Děčín lze nalézt na oficiálních stránkách.

Via ferrata Bechyně

Ferrata se nachází u řeky Lužnice a je velmi náročná téměř po celé své délce. Je to způsobeno traverzem, který vede přímo nad vodou, při jeho překonávání se asi zapotíte. Mnoho odpočinkových míst tu nenaleznete, ale naštěstí se v traverzu střídají málo a hodně náročné úseky. Z toho důvodu je vhodné si s sebou vzít odsedku, pauzu si pak můžete udělat téměř všude.

Když je v řece více vody může se stát, že budete mít mokrý zadek. Ale vzhledem k aktuálnímu suchu se pravděpodobně bát nemusíte. Uprostřed ferraty je lanový most, který lze i obejít. Závěrečná část dosahuje až obtížnosti E.

Sestupová cesta není, a proto se musíte vrátit stejnou cestou nazpátek, ferrata je z toho důvodu obousměrná. U již zmiňovaného lanového mostku se nachází nejlepší místo na výměnu s protijdoucími lezci.

Auto je ideální nechat na parkovišti před mostem na pravém břehu Lužnice (GPS: 49°17’28.27, 14°28’14.38 ). Bližší informace lze nalézt přímo na stránkách Bechyňské ferraty.

Via ferrata Slánská hora

O krásnou přírodu v okolí via ferraty není nouze, nacházejí se v chráněné oblasti přírodní památka Slánská hora u Slaného. Na čedičové skále se nachází šest ferrat obtížnosti B až D/E se dvěma adrenalinovými mosty. Ferraty se dají přelézt za cca 15 až 30 minut a jejich převýšení je okolo 40 metrů.

Ferraty jsou rozděleny na dvě strany. Na té levé skále naleznete Richterovku s obtížností B/C dlouhou 45 metrů. Je zde mnoho malých stupů které by začátečníkům mohly činit problémy. Dále je tu Spirála dlouhá 48 metrů, která dosahuje obtížnosti C a Cesta Přátelství klasifikovaná písmeny B/C, která je s 31 metry nejkratší trasou na levé straně. Všechny tři trasy se spojují a k vrcholu se leze strmým skalním koutem.

Na pravé straně skály se nacházejí nejdelší ferraty a zároveň i nejobtížnější. Slánská promenáda s obtížnosti D/E je dlouhá 76 m. Lano se nejprve táhne kolmo vzhůru ke skalní polici, kde poté nabírá směr doleva.

Stejně obtížný je i Masochysta, který ale je o poznání kratší. Po délce 16 metrů se u skalní police napojuje na Slánskou promenádu. Přes Slánskou promenádu se též dolézá i ferrata Enšpígl s obtížností C/D. Tato varianta zleva podlézá skalní převis, a proto je lehčí než dvě předchozí ferraty.

Po zdolání ferrat k sestupu použijte pěšinu. Před sestupem, ale doporučuji na vrcholu chvíli zůstat a pokochat se výhledem na krajinu soutoku Labe a Vltavy. Pokud pojedete autem, můžete ho zaparkovat nedaleko ferraty v ulici Bienerova (GPS: 50°13’49.00, 14°05’54.00). Fotografii s vyznačenými trasami a podrobnějším popisem naleznete na webu Hory Doly.

Via ferrata Vodní brána

Ferraty s názvem Vodní brána se nacházejí SZ u obce Semily přímo u řeky Jizery. Příroda je tu krásná, skála se totiž nachází v oblasti přírodní rezervace Údolí Jizery a v lokalitě Natura 2000 Údolí Jizery a Kamenice. Skála je orientována na JV a je složená z abatické žuly a ortoruly.

Rozsah obtížnosti ferrat je velmi široký, od B po E, a proto neváhejte s návštěvou, určitě si zde vyberete svého favorita. Délka lezení je mezi 20 až 60 minutami v závislosti na konkrétní ferratě a nejvyšší převýšení je okolo 90 m. Všechny ferraty jsou dobře uchycené, všude je dostatek přírodních stupů, a těch uměle vytvořených mnoho nenajdete.

Je libo červená, modrá nebo fialová?

Via ferrata Vodní brána má celkem tři trasy. První červená trasa je obtížnosti C+, délka činí 110 metrů a doba zdolání je cca 30 minut. Nejtěžší část červené trasy je hned na začátku, skála je zde mírně převislá, ale není to nic těžkého. Následuje plotna, kde si můžete odpočinout. Cestou k vrcholu minete ještě dvě místa obtížnosti C, za nimiž je vždy lehčí pasáž.

Na vrcholu se můžete zapsat do knížky, ale pozor ani pak zábava nekončí. Lano pokračuje kolmo dolů a Vy jakožto lezec musíte též. Po chvíli narazíte na modrou sestupovou trasa, kterou lze obejít lesem, ale myslím, že to by byla škoda. Pokud se chystáte použít sestupovou cestu přes les, nechoďte strží u skály, kde je terén nestabilní a svah prudký.

Modrá trasa je netradiční sestupová zajištěná ferrata obtížnosti B/C. Vede úbočím skalního masivu a její délka je 90 metrů. Rozhodně ji vyzkoušejte, je z ní překrásný výhled do okolí. Pokud máte velmi málo zkušeností s ferratami, můžete se na jejím konci trochu zdržet při hledání stupů, ale není to na dlouho. Začínající lezci si tuto trasu mohou vylézt i opačně, od zdola nahoru, je totiž velmi lehká.

Novější fialová ferrata je již náročnější (obtížnost D), a proto ji doporučuji zkušeným lezcům v dobré fyzické kondici. Na začátku linie je převislý traverz bez umělých stupů. Poté následuje mírně převislý sestup k mostku, kde si lze odpočinout a pak se vydat strmě nahoru po docela hladké skalce. 

Na konci ferraty se nachází převis, který je klasifikován obtížností E. Pokud si na něj netroufáte, můžete ho obejít. Před samotným vcholem se nachází vzdušná skalka.

Pokud pojedete autem, můžete zaparkovat na těchto souřadnicích: 50 36’50.60, 15 18’34.60. Na webových stránkách via ferraty Vodní Brána, lze nalézt krásný a přehledný plánek.

Znáte i další tipy na ferraty?

Já také, ale víc se toho sem nevejde. A která ferrata je Vaše nejoblíbenější? Že už si to nepamatujete? Tak objevte kouzlo ferrat s námi! Přihlašte se na ferratový kurz v Česku, nebo s námi vyrazte i do rakouských alp či slovenských tater, které se pojedou i letos.

Prozradíme Vám vše potřebné od metodiky až po techniku lezení na ferraty. Nudit se rozhodně nebudete, naši instruktoři se o zábavu umí postarat. Též nabízíme specializovaný kurz pouze na záchrany na via ferratě. Pojďte do toho s námi a zažijte pocit vzrušení na vlastní kůži.

0 komentářů

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *