Bohinjské jezero ve Slovinsku.

Země, co má vše: Objevte nejkrásnější místa Slovinska

Slovinsko má úžasné hory, krásná města, jezera, divoké řeky, obdivuhodné jeskyně i moře. V této malé zemi naleznete prakticky všechno. Navíc je sem dobré spojení autem, autobusem či vlakem a především to není daleko.

Přestaňte Slovinsko brát jako zemi, přes kterou se dostanete do Chorvatska, zaslouží si více Vaší pozornosti. Ještě stále přemýšlíte, zda máte navštívit Slovinsko? My Vám dáme 9 tipů a důvodů, proč do této krásné země vyjet.

Slovinsko v dodávce i s batohem

Slovinsko jsme navštívili celkem dvakrát a pokaždé se nám tu velmi líbilo. Loňské léto jsme si dali přechod horského masivu Karavanky, který se nachází na hranici s Rakouskem.

Pokud hledáte hory s krásnými výhledy, bez turistů a s možností přespávání na divoko či v chatách, jeďte do pohoří Karavanky. Vše o naší cestě se můžete dozvědět v předchozím článku.  Letos jsme si koupili dodávku, celou jsme ji přestavěli a vyrazili do Slovinska znova. Během jednoho týdne jsme objevili mnoho zajímavých míst.

Pohoří Karavanky namá tak vysokou nadmořskou výšku jako Julské Alpy, ale mají jiné přednosti. Téměř žádní turisti, klid a všude se pasou krávy, koně a ovce. | Zdroj: Jana Kavalírová

Nechtěli jsme vidět všechny Slovinské zajímavosti, ale od každého trochu. Skalní oblast u obce Osp a ve Vipavském údolí. Hrad postavený v jeskyni. Přímořská večerní romantika a pláže. Divoká řeka Soča. Jediný národní park ve Slovinsku Triglav a v něm Bohinjské jezero a nedaleké Bledské jezero. A mnoho dalšího.

Určitě doporučuji si koupit dálniční známku. Slovinsko má totiž skvěle rozmístěné dálnice a úspora času je díky nim i dvojnásobná. Během delších přejezdů jsme ujídali sušené maso či ovoce, aby se cesta zdála být snesitelnější.

Slovinské hory

Nejnavštěvovanějšími a nejkrásnějšími horami ve Slovinsku jsou Julské Alpy, které téměř celé spadají do Triglavského národního parku. Národní park se nachází na SZ země. Jestli hledáte 3 tisícové vrcholy, nejbližší najdete v Itálii nebo v Rakousku. Nejvyšší hora Slovinska Triglav má 2864 m n. m. Jedná se o jediný národní park na území Slovinska.

Proč navštívit národní park Triglav? Důvodů existuje mnoho. Mě zaujalo Bohinjské jezero, údolí řeky Soči, krasový reliéf, vysoké štíty hor, hluboká ledovcová údolí nebo soutěska Vintgar, která vznikla činností řeky Radovny. Triglav je vhodný na jednodenní výlety, ale i vícedenní, na které je potřeba se pořádně připravit.

Pohled na řeku Soču, která protéká Triglavským národním parkem. | Zdroj: Jana Kavalírová

Řeka Soča má krásné koryto plné kamenů a modrou barvu, ale tím její přednosti nekončí. Mnoho lidí si jí oblíbilo pro možnost vodních sportů, jako jsou kaňoning, kajaking nebo rafting. V jejím údolí je oblíbená také pěší turistika a často zde vidíte i cyklisty. Na mě osobně po silnicích okolo Soči jezdí mnoho aut, ale silnice jsou kvalitní

Horské štíty Julských Alp. | Zdroj: Jana Kavalírová

Poznejte Slovinsko i mimo letní sezónu, protože Triglav v zimě přikrytý sněhem je úchvatný. Ale rozhodně budete potřebovat dávku zkušeností a znalostí.

V Triglavském národním parku můžete spát v kempech, chatách nebo chalupách. Na oficiálních internetových stránkách parku se můžete dozvědět podrobnější informace a další jiné zajímavosti.

Pokud Vás neláká mnoho turistů, kteří každý rok národní park navštíví, nezoufejte, Slovinsko nabízí i jiné možnosti. Můžete se vydat do Kamnicko-Savinjských Alp, Karavanek nebo do Pohorje.

Sedlo Vršič je nejvyšší bod ve Slovinsku, který lze dosáhnout autem a to je asi jeden z důvodů, proč zde potkáte tolik lidí. | Zdroj: Jana Kavalírová

Bohinjské jezero

Bohinjské jezero se nachází uvnitř národního parku Triglav. Samo jezero je překrásné a to samé platí i o okolní krajině. Je to největší ledovcové jezero ve Slovinsku.

Nevím proč, ale k Bohinjskému jezeru jezdí méně lidí, než jsme očekávali. Nebylo tu tak rušno, jako u Bledu. Díky krásné přírodě a malému počtu turistů jsme si Bohinjské jezero velmi oblíbili.

Od Bohinjského jezera můžete podnikat výlety. Turistických tras je tu mnoho, obdivovat můžete řeku Savicu, vodopády, Črno jezero, zdolat mnoho horských vrcholů, anebo se nechat vyvézt nahoru lanovkou.

My jsme zaparkovali na placeném parkovišti v obci Ribčev Laz. Zde jsme si půjčili i kajaky a dopluli jsme na opačný břeh, kde jsou krásné kamenité pláže. Také tam můžete dojít pěšky. Bohinjské jezero mělo teplotu vody vhodnou ke koupání, ale nižší než u jezera Bledského.

Na Bohinjském jezeře si můžete půjčit různé typy lodí u několika společností. | Zdroj: Ondřej Kavalír

Bledské jezero

K jezeru Bled jsme loni zamířili na začátku srpna a to ještě o víkendu. Letní sezóna byla v plném proudu a také to bylo vidět. Hlava na hlavě. Když ale pominu to davové šílenství, tak Bledské jezero je velmi pěkné a má turistům, co nabídnout.

Největší dominantou je ostrůvek s kostelem, na který se můžete dostat lodí, bližší informace naleznete zde. A velmi fotogenický je též Bledský hrad, který se ční nad jezerem. Vyhlídka na Bled je z něho úžasná.

Bledský hrad nad jezerem. | Zdroj: Jana Kavalírová

Určitě všem doporučuji vykoupat se. Překvapilo nás, jak je vysoká teplota vody v Bledském jezeře. Bohužel díky prudkým svahům okolo jezera se v blízkosti města Bled nenachází žádné pláže. Když už je tu hezké molo, vždy se za něj platí. V městě Bled se koupat nesmělo a tak jsme šli JZ od centra a tam si místo našli. Čím dál půjdete, tím je to lepší, jsou tam mírnější svahy a také budete dál od silnice.

Od Bledského jezera jsou krásně vidět hory, dokonce již zmiňované Karavanky. Naproti městu Bled se nachází téměř na břehu stejnojmenný Bled kemp. Pokud tam míříte, místo si raději předem rezervujte, v letních měsících bývá dost plný.

Slovinsko nabízí i krásné skalní lezení

Ve Slovinsku se nachází plno skalních oblastí. Jsou rozeseté po celé zemi kromě východní a jihovýchodní části. My jsme stihli navštívit pouze dvě místa – skalní oblasti u obce Osp a Vipavské údolí. V našem předchozím článku jsme se věnovali nejhezčím skalním oblastem ve Slovinsku celkově.

U Ospu se nacházejí 3 velké lezecké oblasti a každá má ještě několik sektorů. Mišja Peč a Osp jsou spíše pro zdatnější lezce, protože obtížnost cest je těžší. Črni Kal si oblíbí zkušenější lezec i začátečník, rozpětí obtížností je totiž vyšší.

Slovinsko nabízí mnoho míst, kam se vydat za lezením. Toto je městečko Osp a nad ním skalní oblast Osp. Neoriginální, ale velmi dobře zapamatovatelné. | Zdroj: Jana Kavalírová

Skalní oblast Vipava je velmi rozlehlá a myslím, že každý si určitě najde svoje oblíbence. Ve Vipavském údolí jsme ale měli problém s orientací. Dostat se z parkoviště pod skálu nebylo lehké, naštěstí nám velmi pomohla lezecká aplikace The Crag, kde se dá nalézt úplně všechno.

Slovinsko: Jeskyně, které byste měli navštívit

Mezi nejznámější jeskyni Slovinska patří Postojna. Její podzemní řeky, velké síně, krasové útvary, které se tvořily miliony let a jedineční malí dráčci jsou celosvětově proslulý.

V jeskyni je po celý rok konstantní teplota 10° C. Prohlídka trvá 90 minut a skalní útvary a podzemní svět můžete obdivovat i z vláčku. Dokonce i s invalidními vozíky můžete do Postojenské jeskyně, vstupné je rozděleno do několika kategorií.

Vodopád Boka. Dosahuje délky 106 m a šíře 30 m. Najdete ho JZ od města Bovec. | Zdroj: Jana Kavalírová

Škocjanské jeskyně nejsou tak proslulé jako Postojna, ale rozhodně Vás nadchnou, na sezamu UNESCO jsou již od roku 1986. Jeskyně se nachází v klasickém krasu a můžete zde vidět nadzemní i podzemní krasové jevy.

Na vytváření jeskyní a skalních útvarů se podílela řeka Reka. Vtipné je, že název Reka znamená řeka. Škocjanské jeskyně jsou dlouhé téměř 6 km a nachází se v nich celkem 26 vodopádů. Informace o cenně vstupného a další zajímavosti naleznete na oficiálních stránkách

Slovinský unikát: Predjamský hrad v jeskyni

Čím mě Slovinsko velmi zaujalo? Svým hradem postaveným v jeskyni a zároveň na skále. Nikdy jsem nic podobného neviděla. Najdete ho ve stejnojmenné obci Predjama, blízko Postojenské jeskyně.

Na Predjamský hrad se platí vstupné. Můžete navštívit nejen vnitřní prostory hradu, ale k vidění je i předjamská jeskyně, která je druhá nejdelší ve Slovinsku. Lístky lze zkombinovat i s dalšími okruhy a atrakcemi v okolí. Veškeré informace naleznete na internetových stránkách. V obci se nachází několik parkovišť. My parkovali na tom nejvzdálenějším a nic jsme neplatili.

Slovinsko se může pyšnit neobvyklým hradem ve skále. Predjamský hrad v plné kráse. | Zdroj: Jana Kavalírová

A jaká jsou nejhezčí Slovinská města?

Ljubljana (Lublaň) je hlavní město Slovinska. Okouzlit Vás může svými historickými památkami, hradem z 12. století, promenádou kolem řeky nebo kavárnami. Krásné je i druhé největší město Slovinska Maribor.

Slovinsko má i část Jaderského moře a v této přímořské oblasti se nachází několik zajímavých měst. Město Piran se stalo slavným díky solné pánvi a Portorož má zase lázeňskou historii.

Pro nadšence do koní tu mám jeden tip. Jeďte do obce Lipica. Ve zdejším hřebčíně s dlouholetou historií se dozvíte vše o Lipicánech.

Západ slunce nad mořem ve městě Izola. | Zdroj: Jana Kavalírová

Slovinsko Vám může nabídnout mnohem více

Slovinsko je malá země, ale přírodních, kulturních i historických krás je tu mnoho. Doufám, že se Vám zde bude líbit, tak jako nám a třeba se díky našemu článku vydáte Slovinsko prozkoumat.

Pokud hledáte ještě jiné zajímavosti ve Slovinsku, možná Vám pomůže web o Slovinsku nebo Tripadvisor.

Máte nějaký dotaz nebo byste se rádi dozvěděli něco dalšího? Rozhodně nám neváhejte napsat.

2 komentářů

  • Thanks for this post, I am a big fan of this site would like to go on updated. Maryrose Chaddie Wright

    bahis,
    • Thank you. We appreciate it!

      Jana Kavalírová,
  • Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *