Filmy o horolezectví - Pád do ticha

TOP 7: Nejlepší knihy a filmy o horolezectví

V tomto článku Vám přinášíme TOP 7 nejlepších knih a filmů o horolezectví. Na téma horolezectví (výškové, drytooling, pískovcové lezení či lezení v horách) vzniklo mnoho knih a filmů. My jsme pro Vás v redakci vybrali ty, které podle nás patří mezi TOP 7. Jistě má každý z Vás oblíbené knihy a filmy o horolezectví. My Vám zde nabízíme náš pohled.

Nabízí se otázka: “Proč jsou lidé tolik fascinovaní horolezectvím?” Pro některé je to sport, díky kterému si mohou posílit tělo (téměř každý sval). Pro další je to fakt, že mohou na chvíli opustit město, vzdálit se od civilizace a strávit pár chvil v přírodě. “To, když se člověk ráno probudí pod skálou a jedinou jeho starostí je, co si dá k snídani, jaké je počasí a co poleze, je neuvěřitelně osvobozující.” (více v Horolezectví v oblasti Moravského pískovce od Libora Trtka)

Nejlepší filmy o horolezectví

Vybrat ty nejlepší filmy o horolezectví nebylo zcela jednoduché. Existuje mnoho kvalitních snímků. Nejčastěji se jedná o filmy podle skutečné události. Každý, kdo se zajímá nebo pohybuje v oblasti horolezectví má jistě ty “své oblíbené”. My Vám předkládáme právě tyto:

Messner

Tento dvoudílný film je autobiografickým dokumentem o italském horolezci německé národnosti. Reinhold Messner je prvním horolezcem, který dosáhl vrcholu Mount Everestu v Himalájích bez kyslíkového přístroje a jako první provedl kompletní sólový výstup na tuto horu. Dokument o Messnerovi jistě patří mezi nejdůležitější filmy o horolezectví.

V tomto dokumentu nám Reinhold Messner ukazuje celý svůj život. Ale nejen on, ale i jeho rodina a přátelé vypovídají o tomto neobyčejném člověku. V dokumentu se objevují záběry a příběhy z hor.  Reinhold Messner zdolal všech 14 osmitisícovek a může se pochlubit zhruba 100 prvovýstupy.

Svůj první výstup absolvoval již v 5 letech, tedy dříve, než se naučil písmenka ve slabikáři. Ve 13 letech zdolal Dolomity. Od počátku byl zastáncem lezení bez minimální externí podpory (minimální vybavení, málo nosičů apod.). Častým společníkem na jeho výstupech mu byl bratr Günther Messner, jemuž se hory staly osudnými v roce 1970.

Stalo se to při výstupu na horu Nanga Parbat. Nahoru vylezli oba, dolů už jen Reinhold, který se z posledních sil doklopýtal do civilizace, kde chtěl přivolat pomoc. Bohužel cestou dolů, spadla lavina a Güntherovo tělo bylo zavaleno sněhem. Reinhold nikdy nepřestal hledat tělo svého bratra a byl úspěšný až v roce 2005 (do té doby kolovaly různé fámy o tom, jak se Reinhold podílel na smrti svého bratra). I o tomto příběhu napsal Reinhold Messner knihu (kromě mnoha dalších).

 

Pád do ticha

Film je natočen podle skutečných událostí, které se odehrály v roce 1985. V ten rok se vydali britové Joe Simspon a Simon Yates do peruánských And, aby vystoupali na horu Siula Grande 6 365 m n. m.

Pokud se vydáte ve dvou lidech pokořit horu, kterou se pokoušelo zdolat mnoho lidí před Vámi, avšak neúspěšně, musíte mít naprostou důvěru v člověka, který s Vámi tuto cestu koná. Musíte věřit jeho schopnostem, síle, dovednostem. Přesně tuto důvěru v sebe navzájem měli i Joe a Simon. Výstup na horu byl velmi náročný, avšak oproti tomu, co na ně čekalo při sestupování z hory, to byla téměř procházka růžovým sadem.

Při zpáteční cestě si Joe velmi nešťastně poranil nohu. Joe a Simon vymysleli plán, který zpočátku fungoval. V jednu chvíli však došlo k tomu, že se Joe ocitl mimo dosah čehokoliv a začal Simona stahovat s sebou. Jelikož Joe a Simon v tu chvíli spolu nemohli komunikovat (ani jeden z nich nevěděl, co se děje s tím druhým), Simon nakonec Joeho odřízl. Joe se zřítil do úzké průrvy. Pád přežil. Joe přežil nejenom tento pád, ale navzdory všem, kteří byli přesvědčeni (včetně Simona), že je mrtev, se po 4 dnech Joe objevil v základním táboře.

Simonovi Yatesovi měli Britové za zlé, že tam svého kolegu nechal. Hlavně za porušení nepsaného pravidla – přeřezání společného lana. Právě z důvodu, aby Joe naplno objasnil, proč se Simon takto rozhodl, publikoval jejich příběh o společném putování. Sám Joe Simpson tvrdí, že Simonovo rozhodnutí zachránilo život oběma.

 

118 dní v zajetí ledu

Tento film vypráví příběh rusko-slovenské čtveřice, která se rozhodla, že přejdou Severní pól se startem v Rusku a cílem v Kanadě. Tato čtveřice polárníků začala ze Severní země – místa s největšími zimami, hojným výskytem ledních medvědů a silného driftu. Polárníci dosáhli Velkého hřebíku (eskymácky Severní pól) po 75 dnech. Od té doby museli bojovat s neustálým protiproudem ledových ker, s množstvím otevřené vody a velkými výkyvy počasí. To vše absolvovali bez letecké podpory, tj. pouze vlastními silami.

Samotný Reinhold Messner označil Severní pól za největší problém Arktidy.

Autorem tohoto snímku je Pavol Barabáš a snímek vznikl v roce 1998. Jeho filmy se obecně zaměřují na život lidí v extrémních podmínkách v nejodlehlejších oblastech světa. Za své filmy získal stovky ocenění nejen na domácích, ale i na zahraničních festivalech.

 

127 hodin

Tento film je založen na autobiografické knize Arona Ralstona Between a Rock and a Hard Place (do češtiny přeložený jako 127 hodin: Na hraně smrti).

Příběh filmu se odehrává v dubnu roku 2003. Aron Ralston je americký horolezec a dobrodruh. Vystudoval strojní inženýrství a do roku 2002, kdy se rozhodl plně věnovat horolezectví a výpravám do divočiny, pracoval u společnosti Intel.

V osudných dnech roku 2003 se vydal na cesty do národního parku Canyonlands v Utahu. O svém plánu cesty však nikomu neřekl. To se pro něj stalo osudným. Při sestupování v jednom kaňonu, kde byly kameny zaklíněny mezi stěny, spadl Aron na dno kaňonu a jeho pravou ruku uvěznil balvan. Tehdy začal jeho boj o holý život.

Tento boj trval celých 127 hodin (jak název filmu napovídá). Musel bojovat sám se sebou, se svou minulostí, s bolestí, aby vše překonal. To, co mu nejvíce dodalo odvahy, byl sen o jeho budoucím synovi. Nakonec udělal to, co se většině lidí zdá nemožné. Uřízl si vlastní ruku. Touto amputací si však zachránil život. Ve chvíli, kdy se vyprostil z kaňonu, zbývala mu ještě několik kilometrů dlouhá cesta. Na konci této cesty ho ale našla rodina, která byla zrovna v tu dobu, na tom místě na dovolené. Ty mu přivolaly pomoc.

Od té doby Aron vždy zanechává vzkaz, kam se vydává.

 

Nejlepší knihy o horolezectví

Mnoho knih o horolezectví bylo do dnešních dní zfilmováno. Avšak věřím, že i v dnešní hektické době mnoho z Vás upřednostní prostředí knihy, než hraného filmu či dokumentu. Proto Vám přinášíme 3 nejlepší knihy o horolezectví, abychom doplnily naši TOP 7. Jestli raději cestujete, podívejte se na náš článek: Nejlepší knihy o cestování.

Himálajští tygři – Fritz Rudolph

Kniha Himalájští tygři vypráví o prvních výpravách na Mount Everest. Jelikož vrchol Mount Everestu byl zdolán teprve v roce 1953 Edmundem Hillarym a Tenzingem Norwayem, je jasné, že se nejedná o příběh cesty na vrchol této hory. Příběh vypráví o tom, jaké byly první výstupy na nejvyšší horu světa a jakými tajemstvími oplývala pro své zdolávatele. Kniha nevypráví pouze o samotných průzkumnících, ale hlavně o nosičích, kůliích neboli šerpách. V podstatě hlavně na nich stála celá expedice. Na tom, jak moc se nadřeli, když museli průzkumníkům, kteří si je zaplatili, nosit veškeré vybavení.

Kniha promlouvá o jejich skutečném životě, o době ve které žili, a jak prožívali tyto výstupy coby “tygři“. Tito tygři nosili svá břemena až do výše 7 000 metrů nad mořem za jeden a půl rupie na den.

Himalájští tygři - lidé, bez kterých by se vůbec nemohly uskutečňovat expedice na Mount Everest. Jsou to
Himalájští tygři – lidé, bez kterých by se vůbec nemohly uskutečňovat expedice na Mount Everest. Jsou to “ti dříči”, kteří za směšný peníz dokázali neuvěřitelné | Zdroj: Převzato z webu antikvariat-benes.cz

 

Peklo blízko nebe – Jon Krakauer

Tato kniha je osobním svědectvím účastníka tragédie z roku 1996. Tehdy při výstupu na Mount Everest zahynulo 8 lidí.

Původně měl Jon Krakauer vylézt pouze do základního tábora. Celý článek, který měl sepsat, bylo o komercionalizaci výstupů. Po delším uvažování se Jon Krakauer rozhodl, že by si chtěl splnit sen z dětství (Jon se dříve aktivně věnoval horolezectví, ale v roce 1996 již nebyl aktivním lezcem). Požádal tedy svého redaktora z časopisu Outside, jestli by mohl článek posunout o rok a řádně se připravit na celý výstup na horu.

V knize je popsán výstup a hlavně to, co předcházelo této obrovské tragédii, kdy za jediný den na Mount Everestu zemřelo 8 lidí (dnes je tato bilance bohužel ještě vyšší v důsledku zemětřesení v Nepálu z roku 2015 – 22 mrtvých).

Celá tragédie se odehrála díky soupeření dvou rivalitních průvodcovských agentur. Jednou z nich byla Adventures Consultants vedená Robem Hallem a druhou Mountain Madness Scotta Fischera.

Krakauerova kniha byla kritizována některými renomovanými horolezci jako byl například Galen Rowell. Ten Krakauera kritizoval především za zkreslení popisu děje, týkající se postavy ruského lezce a průvodce Anatolije Boukreeva, který se snažil zachránit, co nejvíce lidí.

Tento příběh byl později zfilmován dle knihy Jona Krakauera, a byly napsány další knihy a příběhy o této 3. největší tragédii v historii horolezectví.

Peklo blízko nebe. Dostatečně popisný název knihy, která popisuje 3. nejhorší tragédii v dějinách vysokohorského lezení.
Peklo blízko nebe. Dostatečně popisný název knihy, která popisuje 3. nejhorší tragédii v dějinách vysokohorského lezení | Zdroj: Převzato z webu starsiknihy.cz

 

Vzhůru – Bear Grylls

Mnoho z Vás jistě zná Beara Gryllse z dobrodružných dokuseriálů o přežití. Nejprve “přežíval” sám, poté si k tomu přizval známé osobnosti (jednou dokonce amerického prezidenta Baracka Obamu, aby mu ukázal, jak tají ledovce) a dnes s ním občas cestují obyčejní lidé. Kromě obživy z tohoto seriálu, je Bear Grylls od roku 2009 nejmladším hlavním náčelníkem britských skautů ve Velké Británii.

Bear má ještě jedno prvenství. Je nejmladším Britem, který v roce 1998 úspěšně vystoupal na Mount Everest,  Sagarmathy, Bohyni nebes. O tomto svém výstupu sepsal právě knihu nazvanou Vzhůru (v originále Facing Up).

Kniha je dějově rozdělena do několika částí. V první části nám Bear vypráví o sobě, o svém životě, o tom, jak do svých 23 let stihl dokončit studia, výcvik u speciálních jednotek a přežil jedno neotevření padáku (při kterém si zlomil dva obratle a jeden naštípl). V další části se Bear zaobírá “bytím” v základním táboře, kde vyčkává spolu s ostatními na vhodné podmínky pro výstup na vrchol. V poslední části se po náročném rozhodování, zda-li uskutečnit nebo neuskutečnit výstup (s antibiotiky a hrozící bouří za zády) rozhodne, že výstup podnikne.

Avšak ani po dosažení vrcholu nemá vyhráno. Zvládne cestu dolů, přes zamrzlé mrtvoly “neúspěšných” kolegů? Nakonec se mu podaří dostat se do základního tábora zpět a nechává se odvést (společně se svým omrzlým kamarádem) do Káthmándú. Celá úspěšná cesta trvala dlouhých 93 dní.

Bear Grylls, britský dobrodruh, bývalý člen speciálních jednotek a televizní moderátor přináší svůj příběh putování na Mount Everest v knižní podobě.
Bear Grylls, britský dobrodruh, bývalý člen speciálních jednotek a televizní moderátor přináší svůj příběh putování na Mount Everest v knižní podobě | Zdroj: Převzato z webu horydoly.cz

 

Znáte další knihy a filmy o horolezectví? Napište nám je do komentářů!

Všechny knihy a filmy o horolezectví mají jedno společné. Je to jeden velký příběh lidské nedokonalosti, ale zároveň nezlomnosti. Zde jsme Vám přinesly to nejlepší, co nabízejí knihy a filmy o horolezectví. Filmy o horolezectví nás mohou varovat před podceněním situace, ale jsou zde také silně motivační filmy.  Jistě si v nich každý z Vás najde to, co ho inspiruje a posune Vás dál, ať již se vyskytujete kdekoliv na Zemi. A pokud se zrovna chystáte na nějakou tu expedici, nemusíte si vybavení kupovat, ale můžete si ho zapůjčit u nás.

Přečtěte si další zajímavé články

7 komentářů

  • Maurice Herzog – Velké himalajske dobrodružství . I čeští horolezci i zahraniční.
    Dojemné příběhy.

    Jindriska,
  • Čekal jsem, co se knížek týče, spíše takové klenoty jako “Hvězdy a bouře”, “Bílý pavouk” nebo Daumalova překrásná filosofická záležitost “Hora analogie”. Nevrlého “Karpatské hry” by tu taky nedělaly ostudu, i když ty nejsou přímo horolezeckou literaturou, ale to co tam Míla popisuje zná každý kdo leze nejen kvůli sportovní stránce. 🙂

    Martin Zapletal,
    • Moc děkujeme za další tipy, určitě souhlasíme 🙂

      Ondřej Kavalír,
  • Pro mě supr film je Nordwand.

    Jan,
  • Pro mě jsou nejlepší knížky o horolezectví: Ze života horolezce (Šmíd), K2 a Tulákem ve větru Himaláje (Rakoncaj, Jasanský), Deset velkých stěn (Kuchař) a Cesta do hor (Filip Šilhán). Trochu mě ve výběru překvapil Bear Grylls, kterého jsem nečetl, ale nikdy jsem ho nepovažoval za horolezce. Čekal jsem spíš klasiky typu Bílý pavoku nebo Hvězdy a bouře, ale proti gustu…Do filmů bych přidal Nordwand a Nanga Parbat, to jsou výborný kousky.

    Jakub Marášek,
    • S Nordwandem určitě souhlasíme!

      Ondřej Kavalír,
    • Za mě by nezi filmy rozhodně neměl chybět film Meru, který je natočen také podle skutečné události (resp. ukazuje záběry přímo z výstupu) a ukazuje neuvěřitelné odhodlání a fyzické výkony 3 horolezců, kteří se navzdory neúspěšnému prvnímu pokusu a několika ranám osudu, které se jim poté postaví do cesty, nevzdají svého snu a vrchol o několik let později pokoří.

      Michal Sáraz,
  • Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *