Na Šumavu

Z mrtvých hor hurá na Šumavu

Znáte to. V říjnu si dohodnete termín s kamarády, vezmete si dovču a plánujete kam vyrazit. Náš hledáček padl na nedaleké Totes Gebirge, v překladu Mrtvé hory. Název hor má své opodstatnění. Avšak dokud se budeme vracet z výprav v plném počtu, pro mě to budou pořád krásné a časově dostupné kopce na víkend (i když nikdo z nás nečekal, že nakonec pojedeme na Šumavu).

Plán byl jasný. V pátek brzy ráno vyrazit pod kopce, užít si 3 dny bez lidí a bez shonu všedního dne. Pro naši 5členou skupinku, to znamenalo, zařídit půjčení lavinové výbavy, nakoupit jídlo (hodně jídla), vyzvednout klíče od Winterraumu a podívat se na počasí. Každý splnil svou část a ve čtvrtek večer se scházíme u kamaráda, abychom ráno v 5:00 mohli vyrazit. Při večeři živě debatujeme o tom, jak se každý z nás těší na nadcházející dobrodružství.

Na Šumavu, obloha
Noční pohled na oblohu. Tohle Vám vždycky vezme dech. │ Zdroj: Jan Kuptík

Kdo si počká, ten se dočká

Brzké ranní vstávání nás žene do postelí kolem jedenácté. Už teď vím, že spánku bude žalostně málo. Zavřu oči a už zvoní budík. „Nu, co se dá dělat, vymyslela sis to, tak trp“, letí mi hlavou. V polospánku se vypotácíme k autu a vyrážíme. Do půl hodiny všichni, kromě řidiče, usínají. První probuzení na benzince těsně před hranicemi. Nákup známky a hurá za čáru. Pozorujeme krajinu a vyhlížíme kopce. A jak se říká, kdo si počká, ten se dočká. Tak i my jsme se dočkali.

Všude tolik sněhu a ještě k tomu déšť? Za to, to opravdu nestojí. Hory tam budou i další dny, měsíce a roky. Vy můžete být za jeden den pryč… │ Zdroj: Jan Kuptík

Krajina se mění, vidíme krásná jezera oblasti Solné komory a kolmo se tyčící štíty nad hladinou. Nálada skupinky se výrazně lepší. Avšak ne na dlouho. S blížícím se cílem značně sílí déšť. To se nám nelíbí. Jak z hlediska představy dupání do kopce v dešti a nepříjemné pocitovky, tak i z hlediska lavin. Od absolvování lavinového kurzu má naše skupinka ještě větší respekt k padajícímu sněhu. A tak žhavíme předpovědi a čteme.

Předpověď se změnila…

A čím víc čteme, tím méně se usmíváme. Předpověď se nám během 1 dne změnila na nepříznivou 3, s čerstvě navátým sněhem téměř na všech světových stranách. Déšť také není zrovna faktor, který by situaci zlepšoval. Nastává okamžik, kdy se musíme rozhodnout. Půjdeme nahoru, nebo zůstaneme dole? Nikdo z nás to nechce říct nahlas, ale všichni už asi tuší. „Mě se tam za takových podmínek nechce“. Leze to sice ze mě jak z chlupaté deky, ale je to tak. Mám ráda svůj život i své kamarády. Naštěstí nejsem jediná, komu se to nelibí, a tak už se najednou neřeší, jestli půjdeme nahoru, ale kam se přesunout, aby situace byla ok.

Bohužel min. v okruhu 100 km je situace všude stejná. Padne návrh „tak pojeďme na Šumavu, tam sníh je a laviny určitě padat nebudou“. Na první poslech se to zdá jako blbost. Když už jsme tady, tak pojedeme zpátky?! To ne. Ale na druhý poslech to není zase tak špatný návrh. Predikce lavin na víkend neměla tendenci se zlepšovat a jet dalších 200 km od hranic se nám nelíbila, vzhledem k tomu, že v neděli bychom si ani neužili pořádně den, protože bychom museli časně vyrážet domů. Tak tedy oka, na Šumavu. Sice den dovolené strávíme v autě, totálně unavení (řidič byl opravdu chudák), ale když máte dobrou partu lidí, ani tohle vám nezkazí náladu a dokážete se tomu zasmát a vzít si poučení do příště.

Na Šumavu
I když Vaše cesta skončí například tak, že to otočíte směrem na Šumavu, vždy je důležité být řádně připraven na cestu. │ Zdroj: Jan Kuptík

Poučení pro příště

A jaké, že to poučení pro nás do příště je? Podívat se na lavinovou předpověď ne den dopoledne před odjezdem. Ale večer před odjezdem. Rozhodnutí, které jsme museli dělat pod kopcem, po 5h jízdy autem, jsme mohli udělat večer v Praze a jet třeba i na tu Šumavu rovnou :D. Ale i tak jsme si víkend užili. Strávili ho v krásném prostředí Kvildy a užili si parádní slunečné počasí.

Dárkový poukaz Daily Adventures
Dárkový poukaz Daily Adventures 

O tom, že jsme se rozhodli správně, nás posléze utvrdily zprávy z oblasti, kde jsme se měli pohybovat. Laviny tam padaly. Jedna dokonce zastavila dopravu mezi městečky. Bohužel jsme se dozvěděli o dvou kamarádech, kteří vyrazili do kopců bez lavinové výbavy, a jeden z nich se nevrátil. Co tím chci říct? I když je rozhodnutí sebetěžší a Vám se sebevíc chce jít nahoru, vzali jste si na to den dovolený, vstávali jste brzy a o víkendu má na kopcích svítit sluníčko, neberte na lehkou váhu lavinovou předpověď.

Kopce tam budou za týden, za měsíc, za rok. Ale vy na základě špatného rozhodnutí tady za 1 den být nemusíte. Předpovědi se dají snadno najít na internetu. Pokud nerozumíte grafům, či informacím, najděte někoho, kdo tomu rozumí. Můžou to být informace, které Vám zachrání život. Bez nadsázky!

Pokud i Vás láká sněžnicové dobrodružství a nemáte potřebné vybavení, my Vám ho zajistíme!

Text: Lenka Lánská

Foto: Jan Kuptík

2 komentářů

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *