Skialpinismus: co to je?

Co to je skialpinismus a jak s ním začít?

Skialpinismus má mnoho podob. Vždy ale jde o to, pohybovat se na lyžích pouze za pomocí vlastních sil. Žádné vleky nebo lanovky. Je zcela na vás, jak náročný si výšlap uděláte. Tento sport se skvěle hodí jak pro dobrodruhy, tak rodiny s dětmi. Zjistěte, co to skialpinismus vlastně je, kde ho můžete vyzkoušet a jak s ním začít.

Co to je skialpinismus

Skialpinismus (anglicky ski mountaineering) je sport spojený s turistikou po horách. Na lyžích s nastavitelnou pevnou patou se zdolávají značené i neznačené horské trasy zapadané sněhem. Zpravidla se začíná výstupem a končí sjezdem. Je samozřejmě na vás, jaký terén zvolíte. Nejčastěji se setkáte s následujícími typy skialpů:

  • freeride skialpinismus
  • fitness skialpinismus
  • skitouring

Freeride skialpinismus je pro pokročilé. Jezdci si vybírají náročnější terén se strmými sjezdy mimo sjezdovky. Freerideři pro výstupy potřebují vybavení (tulení pásy, lyže, hůlky a samozřejmostí je i lavinová výbava) a pořádnou fyzičku. Bez té se ostatně neobejde žádný skialpinista. Přesto na sobě můžete pracovat pomalu a pokud máte za cíl divoké sjezdy, náročnost terénu navyšujte jen zvolna.

Během fitness skialpinismu se nejčastěji stoupá po upravených cestách od sněžných skútrů nebo i po sjezdovkách. Dolů využívají sjezdovky nebo jiné udržované cesty. Skitouring je vhodný i pro rodinu s dětmi. Jde o turistiku na lyžích. A její náročnost je jen na vás. Výhodou oproti jízdě na běžkách je, že nemusíte hledat projetou stopu. Díky správnému vybavení je navíc možné bez problému stoupat v podstatě kamkoliv.

Skialpinismus je vhodný pro každého
Skialpinismus je vhodný pro každého. Stačí jen zvolit odpovídající terén a můžete začít. Zdroj: Pixabay.com

Skialpinismus je vhodný pro každého: Jak začít?

Doporučujeme začít v okolí nebo přímo v lyžařském areálu. Stoupat můžete v přilehlé oblasti po vyšlapaných cestách. Není žádná hanba začít například na sjezdovce, na které téměř nikdo nejezdí. Nezapomeňte zvážit také to, jaké jsou vaše schopnosti a dovednosti. Pokud si na lyžích nejste příliš jistí, vyrazte na náš kurz skialpinismu a první výšlapy a jízdy absolvujte s instruktorem.

V závislosti na tom, jaký kurz si vyberete (skialpový kurz nebo kurz lyžování atd.), můžete během pár lekcí udělat poměrně velké pokroky a připravit se na túru na vlastní pěst. Zaměřte se na to, v čem máte mezery. Ať už je to samotné lyžování nebo manipulace s výbavou, orientace v terénu, lavinová problematika apod.

Připravte se na to, že tento sport určitým způsobem kombinuje klasické lyžování a běžky. Bylo by tedy dobré, pokud zvládáte oboje, především co se fyzické zdatnosti týče. Měli byste umět lyžovat v hlubším (neupraveném) sněhu. A na běžkách byste zase měli zvládat i delší trasy.

Bez správného vybavení se neobejdete. Můžete ho buď koupit, nebo si ho půjčit (cena půjčení skialpového setu se pohybuje okolo 300-1000 Kč za den). Téměř každá prodejna skialpů provozuje také půjčovnu skialpového vybavení. Chcete vlastní? Prohledejte skialpové bazary. Najdete tam vše potřebné, a to za velmi pěkné ceny. Dávejte si ale pozor na kvalitu a stav nabízeného zboží.

Jak už bylo řečeno, skialpinismus je vhodný i pro rodiny s dětmi. Dětské skialpy můžete také pořídit nebo půjčit, pokud je vaše dítě alespoň trochu fyzicky zdatné. Přinejmenším jeden z rodičů by ale měl mít s tímto sportem zkušenosti, znát hory a dobře se orientovat v terénu. Rozhodně byste měli vynechat lavinové a nebezpečné oblasti.

Nezapomeňte celou cestu pro dítě nějak zatraktivnit, např. odměna na vrcholu atd. Uvidíte, že se mu pojede mnohem lépe. A poslední věc – nedoporučujeme příliš prudké stoupání.

Skialpinismus je vhodný pro celou rodinu
Skialpinismus je vhodný pro celou rodinu. Jděte do toho i s dětmi. Zdroj: Pixabay.com

Skialpinismus může být výzva, na co si dát pozor?

Tak jako každý sport, i skialpinismus představuje výzvu. Nepřežeňte to hned na první pokus, hory vás mohou velmi snadno udolat. Největší nebezpečí přestavuje

  • ztráta orientace
  • lavina
  • špatné či nedostatečné vybavení a výbava
  • špatná fyzická kondice nebo zdravotní stav

Nehrajte si na hrdiny a terén si vybírejte podle vašich reálných schopností a znalostí. Lavina je reálné nebezpečí, na které je potřeba dávat velký pozor. Pokud bezpečně nepoznáte lavinový terén, nepouštějte se do skialpinismu v oblastech, které jsou označeny jako rizikové.

V Čechách se laviny vyskytují nejen v Krkonoších ale i v dalších menších horách např. Jeseníkách. V ČR jsou tyto lavinové svahy označené žlutou cedulí s černým nápisem – Lavinové území.  Pokud je ale sněhu opravdu hodně, i jinde se vám může stát, že se utrhne kus sněhu a způsobí vám potíže. Na upraveném terénu, sjezdovce či lesní cestě, by lavinové nebezpeční hrozit nemělo, pokud má svah sklon menší než 25 stupňů. V praxi se ale tyto věci hlídají poměrně složitě. A tak je vždy lepší poradit se s odborníkem a hledat relevantní informace u osvědčených zdrojů nebo absolvovat náš lavinový kurz pro začátečníky.

O vybavení jsme napsali samostatný článek. Nejde ale jen o samotné skialpové lyže, pásy atd. Nezapomeňte také na dostatek proviantu. Ten by měl být správně upravený, ať už jde o hlavní jídlo nebo zdravou svačinku.

Kam vyrazit na skialpy

Skvělé lokality najdete jak v zahraničí, tak u nás. V zahraničí se často míří do Alp, ty jsou ale spíše pro pokročilé. České hory nejsou příliš strmé a mají různorodý terén, který vás bude bavit. Jsou ideální pro začátečníky a rodiny s dětmi. Navíc téměř všude najdete nějaké zázemí, kde se lze ubytovat nebo občerstvit.

Skialpy Krkonoše: jsou asi nejčastější a velmi oblíbené. Zde si lze najmout i horského vůdce nebo se zúčastnit skialpového kurzu. V NP Krkonoše najdete osm skialpinistických tras, které vedou jak po značených, tak neznačených trasách. Dají se různě kombinovat i s ostatními turistickými trasami a nelesními plochami. Nejsou však zabezpečené, a proto vybírejte opatrně. Rodiny s dětmi často vyráží na trasy okolo Rokytnice nad Jizerou.

Skialpy Jeseníky: Jeseníky jsou, stejně jako Krkonoše, každou zimu pokryté sněhem. A proto skialpinisté rádi míří i sem. Najdete zde jak náročný, tak mírný terén. Začátečníci mohou využít upravené sjezdovky nebo značené trasy. K orientaci můžete vyzkoušet aplikace, které vám pomohou s plánováním túry nebo počasím.

Například aplikace Mapy.cz, umožnuje přepnout do zimního zobrazení, kde jsou žlutě vyznačeny skialpové trasy, ale i lavinové svahy.

Nejen v Krkonoších a Jeseníkách je nutné znát zásady ochrany přírody v národních parcích a dalších chráněných územích. Ne všechny nedotčené svahy jsou určené pro sjezdy. 

Skialpy Beskydy: Pokud je dostatek sněhu a dobré teploty, vyrazit můžete i do Beskyd. Nejoblíbenější trasy najdete okolo Lysé hory, Komorní Lhotky a Javorového vrchu. V Beskydech se každoročně pořádají různé maratony a další akce spojené s tímto sportem. Pokud tedy dostatečně natrénujete, můžete se přidat i vy.

Skialpinismus je skvělý sport. Odpočinete si od práce, vyčistíte hlavu, zbavíte se stresu. Můžete se toulat po horách a vyhnout se přeplněným sjezdovkám. Vše si naplánovat jen podle sebe. Stačí vám jen trocha vytrvalosti a vybavení, které si můžete jednoduše vypůjčit.

Jaký je váš oblíbený zimní sport? Máte nějaké zkušenosti se skialpem? Napište nám komentář a podělte se s námi!

Od Anna Macurová Skialpinismus 0 komentářů

0 komentářů

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *