Hotová přestavba dodávky.

5 tipů, kde začít: Přestavba dodávky na obytné auto

Přestavba dodávky na obytný vůz je v poslední době velmi oblíbená. Plánujete koupit dodávku a přestavět ji na obytný vůz? Ale netušíte jaký vůz pořídit? Proč dávat dodávku do autoservisu? A kde vlastně začít? Vše se dozvíte na následujících řádcích.

Mnoho lidí začalo cestovat nebo žít v dodávce. Jsou to tzv. digitální nomádi. Díky internetu a online práci můžou pracovat odkudkoliv. Přestavba dodávky na obytné auto je časově náročná, ale ta dřina za to stojí. A tito digitální nomádi či cestovatelé to moc dobře vědí. Začněte pracovat z dodávky.

Přejeme Vám hodně zdaru a štěstí. Ať chodíte po horách, lezete po skalách, máte v oblibě vodní sporty či něco zcela jiného, myslete především na tu krásnou volnost a komfort, který si na konci celého procesu přestavby dodávky budete užívat. Pokud Vás zajímají další informace o obytné dodávce, můžete je nalézt v našich dalších článcích, Život v dodávce: Přestavba dodávky na obytný vůz nebo Obytná dodávka, jak pracovat na cestách? a Proč si pořídit okna a solární panel na dodávku?

1. Jaká dodávka je vhodná k přestavbě?

To je velmi důležitá otázka, od které se bude odvíjet úplně všechno. Můžete si dodávku přestavět sebelíp, ale když Vám nekvalitní vůz odejde, všechny vynaložené peníze a především čas, přijdou v niveč. Nebo si po přestavbě dodávky uvědomíte, že obytná část je moc malá a pak už bude pozdě.

Vybrala jsem otázky, na které byste měli znát odpovědi:

  • Pojedete po kvalitních silnicích či budete zdolávat velká převýšení po horších cestách v horách?
  • Plánujete s autem jezdit na krátké nebo dlouhé dovolené?
  • Chtěli byste se stát digitálními nomády a rádi byste v dodávce žili na několik měsíců?
  • Potrpíte si na každodenní sprchu a vždy dostupné záchodové prkénko? Nebo na to kašlete?
  • Sháníte prostorný vůz, kam se vejde úplně všechno, postavíte se v něm a nestaráte se o vyšší spotřebu paliva? Nebo preferujete menší a nižší vůz, s kterým se Vám bude lépe řídit, zajedete i na parkoviště s omezenou výškou, ale nevadí Vám menší životní prostor?

Existuje ještě mnoho dalších otázek. Zkuste si uvědomit, jaké jsou Vaše priority, co od dodávky očekáváte a podle toho se řiďte.

Pokud autům nerozumíte, je dobré se před koupí vozu pobavit s někým znalým, který Vám objasní všechny důležité informace. Jednotlivé značky ale i typy aut se od sebe velmi liší. Motor, výkon a spotřeba a výdrž celého vozidla jsou ty nejzákladnější parametry, o kterých byste měli mít přehled a na jejichž základě se pak můžete rozhodovat, jaké auto pořídit.

Jestli už víte, jaké auto byste rádi, spočtěte si svoje finance a podívejte se na nabídku. Nezapomeňte, že přestavba dodávky spolkne též hodně peněz. Kvalitní dodávky za „dobrou cenu“ jsou velmi žádané, díky tomu se na automobilovém trhu špatně shánějí, především ty ojeté. Doporučuji si vyhradit na hledání dodávky i několik měsíců.

2. Autoservis

Majitelé Vám budou schopni navykládat úplnou pohádku o stavu kupované dodávky. Nevěřte jim. Poraďte se s někým, kdo autům rozumí, nejlépe ho vezměte s sebou.

Po koupi dodávky, i kdyby se Vám tisíckrát zdálo, že je naprosto v pořádku, ji dejte do servisu. Zde ji prohlédnou, najdou všechno, co je špatně a mohou to opravit. Nefunkční zadní stěrače, rozbité podsvícení tachometru a porouchané stahování okének, jsou maličkosti, které lehce přehlédnete, ale těžko se s nimi jezdí.

3. Hrubé opravy vnitřku vozidla

Každé auto je jiné, a proto i přestavba dodávky bude probíhat rozdílně. Vyjmenuji zde jen ty nejčastější úkony, které byste měli provést na začátku celého procesu.

Abyste si z dodávky udělali krásný obytný vůz, měli byste si sundat boční stěny, přepážku mezi kabinou řidiče a přepravním prostorem, různé mříže, nevyhovující podlážku atd. Tyto úkony zvětší obytný prostor, sníží váhu, a tím i spotřebu paliva.

Nyní se dostanete ke konstrukci auta, ke které budete moci připevnit nové stěny a nábytek. Původní podlážka nebo stěny mohou být zachovalé a tak je nevyhazujte, třeba je nakonec použijete.

Přestavba dodávky a její počátky.
Jak může vypadat třeba i Vaše dodávka, když ji koupíte. | Zdroj: Ondřej Kavalír

Někomu může vadit i prostřední sedadlo. Pokud dvousedadlo nahradíte pouze jedním, vznikne Vám tam průchod mezi kabinou řidiče a obytným prostorem. Vchod se skvěle hodí na procházení v dešti, ale nesvezete již třetího kamaráda.

4. Úklid a mytí

Před vnitřními pracemi je dobré si auto uklidit. Velmi pravděpodobně se můžete těšit na několik kýblů s černou vodou. V uklizeném a umytém autě se tolik nezamažete a také materiál, s kterým pracujete, zůstane čistý. Pokud byste si auto neuklidili teď a na stěny a strop začali dávat izolaci a desky, ke špíně se již nedostanete. Ale vězte, že ona by si k Vám časem cestu našla.

Přestavba dodávky a mytí.
VVnitřní části dodávek bývají opravdu špinavé, bohužel. | Zdroj: Ondřej Kavalír

5. Zrezivělá místa

Celé auto si důkladně projděte a pokuste se najít všechna zrezivělá místa (uvnitř i venku). Na drobnou rez na podlaze stačí použít ocelový kartáč. Na díry či shnilé plechy je vhodné použít sofistikovanější úpravu. Někdy je zapotřebí části plechů vyměnit a přivařit nové.

Jakmile se zbavíte veškerých shnilých míst a rzi, měli byste tyto místa, ale i okolí raději odmastit a přetřít základovou barvou, gumoasfaltem nebo zatmelit. Vznikne tím ochranná vrstva.

Vyvařování shnilých míst.
Spodní část podběhů byla špatná a tak bylo nutné vyvařit nové. | Zdroj: Ondřej Kavalír
Vyvařování podběhů.
… vyvařili jsme tam nové části. | Zdroj: Ondřej Kavalír

A jak pokračovat dál při přestavbě dodávky?

Popřemýšlejte, zda budete chtít vyřezat okno do dodávky a jestli je nutná instalace solárního panelu na auto. A jaké vybavení do svého obytného auta budete potřebovat vtěsnat do tak malého prostoru? Podle toho pak můžete přemýšlet, jak tam všechno dát a rozmístit. Pak si můžete položit otázku, jak předělat dodávku na obytnou?

A jak probíhala Vaše přestavba dodávky a její začátky? Jakou dodávku jste si vybrali a jste s ní nakonec spokojení? Nebo se na přestavbu teprve chystáte? Rádi se dozvíme i Váš názor, napište nám.

Další články o přestavbě dodávky:

ŽIVOT V DODÁVCE: PŘESTAVBA DODÁVKY NA OBYTNÝ VŮZ

PROČ SI POŘÍDIT OKNA A SOLÁRNÍ PANEL NA DODÁVKU?

Přečtěte si další zajímavé články

1 komentář

  • Dobrý den, děkujeme mockrát za dobré tipy. Dlouho jsme váhali, zda se do toho pustit. Nakonec to ale letos vyšlo a už jsme začali. Teď už děláme vnitřní vybavení. Narazili jsme na super materiál, který jsme použili všude, kde to šlo. Hliníkové profily jsme využili na konstrukční systémy. Jsou lehké, a tak vhodné do obytného auta. Sháněli jsme tady: https://eshop.sharplayers.cz/spojovaci-material. 🙂

    Katerina Stara,
  • Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *