Skalní lezení ve Vipavském údolí.

Tipy na nejhezčí skalní lezení ve Slovinsku

Víte, jaké je nejhezčí skalní lezení ve Slovinsku? Kde se nachází? A která aplikace dokáže vyhledat snad všechny skalní oblasti ve Slovinsku, ale i na celém světě? Přečtěte si článek o naší cestě po Slovinsku.

Ve Slovinsku se nachází několik desítek skalních oblastí a přes 3 000 cest, které můžete pomocí svého lana a svalů zdolávat. My se vydali prozkoumat celkem hned několik skalních oblastí – Osp, Vipavské údolí a skály u Bohinjského jezera.

Slovinsko jsme navštívili celkem dvakrát a asi to není ani naposledy. Pohoří Karavanky, které se nachází na hranicích s Rakouskem, je velmi pěkné a především liduprázdné. Při naší druhé cestě jsme navštívili Triglavský národní park, dvě nejhezčí jezera, hrad v jeskyni, přímořská města a především jsme objevovali skalní lezení ve Slovinsku. O těchto cestách se můžete dočíst v našich článcích.

Skalní lezení ve Slovinsku u obce Osp

Městečko Osp je ideálním místem pro skalní lezce. V okolí tu můžete nalézt to nejlepší skalní lezení ve Slovinsku, skalní oblasti jsou tři – Črni Kal, Mišja Peč a Osp, kde najdete dostatek zajištěných cest. Díky skvělé lezecké webové aplikaci The Crag jsme se dozvěděli veškeré důležité informace a mohli jsme za pár minut vyrazit na skály. Je to taková celosvětová databáze skal.

Skalní lezení, Slovinsko - Mišja Peč
Skalní oblast Mišja Peč Vás bude lákat už z příjezdové cesty. | Zdroj: Jana Kavalírová

Většinou se jedná o sportovně zajištěné cesty. Cesty jsou zde těžší (Osp, Mišja Peč i Črni Kal), a proto je oblast vyhledávána především zdatnějšími lezci. Ale nebojte, najdete tu i lehčí obtížnosti (Črni Kal). Skalní oblast je tvořena z vápence. Skála je pevná a tvrdá, ale občas můžete narazit na uklouzaná místa.

Mišja Peč

Kde zaparkovat? Máme vetší obytnou dodávku a v Ospu jsme místo na parkování nenašli. Ale to vůbec nevadí. Svého čtyřnohého kovového miláčka můžete nechat kousek za obcí na velkém parkovišti přímo pod oblastí Mišja Peč. Nic jsme za něj neplatili. Lézt tu můžete po celý rok, kromě letních měsíců, kdy byste se asi upekli.

Lezení ve Slovinsku, Mišja Peč - parkoviště
U lezecké oblasti Mišja Peč, kousek za obcí Osp se nachází velké parkoviště. | Zdroj: Jana Kavalírová

V Mišja Peč naleznete téměř 200 cest ve třech sektorech. Cesty jsou dlouhé mezi 9 a 45 m, ale většina cest má okolo 20 m. Obtížnost je od 5a, ale spíše od 7a a více. A nutno podotknout, že milovníci převisů si Mišja Peč určitě zamilují, protože jich je tu mnoho.

Osp

Skalní oblast Osp má několik sektorů a nabízí cca 270 cest vhodných k lezení, nejčastěji mezi obtížností 6a a 7c. Cesty jsou dlouhé mezi 15 až 45 m, ale je tu i několik vícedélek (okolo 100 m).

Parkoviště využijte to samé jako pro oblast Mišja Peč. A zajímavostí je, že v roce 1988 se v Ospu konal Jugoslávský šampionát a některé závodní cesty je možné si stále vyzkoušet.

Črni Kal

Lezecká oblast Črni kal se nachází na 500 m dlouhé skále. Je velmi rozlehlá a nabízí přes 280 cest k lezení, rozdělených do několika sektorů. Obtížnost cest začíná od 3b a končí na 8a.

Črni Kal může navštívit lezec začátečník i pokročilý. Díky nižší obtížnosti je oblast doporučována i rodinám s dětmi.

Vipavské údolí

Ve Vipavském údolí se nacházejí dvě velké lezecké oblasti – Vipava a Vipavska Bela. My jsme navštívili první zmiňovanou.

Skalní oblast Vipava nabízí více než 10 sektorů k lezení. Nejbližší sektor se nachází cca 10 minut pěšky od parkoviště. Ke většině sektorů se dostanete po delší době.

Můžete lézt cesty s velmi lehkou obtížností od 1a+, s kterou jsem se potkala poprvé, až po 7c. Nachází se zde krátké cesty okolo 10 m, delší s 30 m, ale i vícedélky s 90 m. Většinou se jedná o sportovně zajištěné cesty.

Skalní lezení ve Slovinsku, Vipava
Vipavská skalní oblast nabízí dobré lezení, ale v létě se jí raději vyhněte, upekli byste se. | Zdroj: Jana Kavalírová

Nevím, jestli jsme si vybrali špatné sektory, ale totálně jsme se ztratili a to dvakrát. Orientační smysl máme dobrý a v mapách se též orientujeme, ale se zdejší oblastí jsme měli problém. Cedulek a map jsme potkali mnoho, ale bohužel jejich počet a směr ukazatelů byl nedostačující a špatný.

Dva sektory jsme nenašli vůbec, ten třetí po hodinovém hledání nakonec ano. Pod skalou nám pak přišlo, že naše lezecké vybavení váží mnohem více, než tomu je ve skutečnosti. Tak Vám přeji, ať máte více štěstí než my. Slovinská skalní oblast Vipava totiž nabízí krásné lezení a bylo by škoda na ní zanevřít jen kvůli špatnému značení.

Autem lze zajet až téměř ke skalám. U parkoviště, kam se vejde více než 20 aut, se nachází kemp. Pokud by někdo chtěl zdejší skalní oblast prozkoumávat po delší dobu, máte možnost blízkého nocování.

Skalní lezení, Vipavské údolí.
Z vrcholků skal je na Vipavské údolí krásný výhled. | Zdroj: Jana Kavalírová

Skalní lezení ve Slovinsku u Bohinjského jezera

Tyto dvě oblasti asi neposkytují nejlepší lezení ve Slovinsku, ale rozhodně bych je nezatracovala. Velmi blízké Bohinjské jezero nabízí možnost koupání po lezení a pokud rádi parkujete přímo pod skálou, tak zde si stěžovat nebudete. Skalní oblast Bellevue má parkoviště asi 50 m daleko a Pod Skalco je na tom podobně.

Kde skály leží? Najdete je v obci Ribčev Laz na břehu Bohinjského jezera v Triglavském národním parku. Přímo u jezera se nachází skalní oblast Pod skalco a kousek dál po cestě je Bellevue.

Bohinsjké jezero nabízí i skalní lezení.
Pohled na Bohinjské jezero. | Zdroj: Jana Kavalírová

Všech 50 cest v Pod skalco jsou sportovně zajištěné a můžete se při jejich lezení kochat Bohinjským jezerem. Obtížnost cest je nejčastěji mezi 5b a 7c, ale najdete i 3a. Některé cesty bohužel dosahují výšky jen 10 m, ale naštěstí mnoho jich je vyšších.

Druhá lezecká oblast Bellevue se nachází JZ od centra Ribčev Lazu. Před skalami se nachází parkoviště, které je jediné neplacené v celé obci. Cesty jsou zase sportovně zajištěné, ale jejich počet je nepatrně vyšší než u první oblasti.

Bellevue je složená z několika jednotlivých skalních bloků otočených k východu. V odpoledních hodinách i v parném létě se tu smažit nebudete.

Lezení ve Slovinsku - skalní oblast Bellevue
Pohled na jednu část skalní oblasti Bellevue. | Zdroj: Ondřej Kavalír

Lezení ve Slovinsku je mnohem bohatší, než jsou námi popisované místa. Další skalní oblasti objevíte pomocí aplikace The Crag nebo průvodců. Kdybyste měli jakýkoliv dotaz, neváhejte se zeptat, rádi Vám poradíme.

0 komentářů

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *