Horolezecké vybavení

Horolezecké vybavení: Je lepší půjčit nebo koupit?

Tuto otázku si klade mnoho lezců. Mám si horolezecké vybavení koupit, anebo mi bude stačit, když si ho půjčím (ať už od kamaráda, nebo z půjčovny)? V tomto článku jsme se na téma horolezecké vybavení: půjčit nebo koupit, zaměřili v naší redakci.

Pokládali jsme si otázky a dumali nad tím, abychom Vám co nejvíce pomohli při rozhodování. Samozřejmě, že finální rozhodnutí je na každém jednotlivci. My Vám jen přednášíme určité aspekty, které by Vám mohli ukázat, kterou cestou se vydat. 

Horolezecké vybavení – začínající lezec, lezec na umělé stěně

Pokud jste na našich stránkách poprvé a teprve se rozkoukáváte ve světě lezení, určitě budete chtít začínat na umělé stěně. Pokládáte si otázku, zda-li si vybavení ihned koupit, či ne. Jestli se teprve rozhodujete, jestli je lezení to pravé pro Vás, stoprocentně doporučujeme si horolezecké vybavení zapůjčit. V lezeckých centrech Vám zapůjčí vše: lezečky, sedák, jistítko s karabinou, pytlík s magnéziem a lano.

Pokud jste již odlezli pár desítek (možná i stovek) hodin a lezení na stěně Vás chytlo, nabízí se pro Vás jedna zásadní otázka. Láká Vás pouze lezení na umělé stěně, anebo byste chtěli vyjet do přírody a poznat ji z jiného úhlu – horolezeckého?

Líbí se Vám lezení na umělé stěně, jste do lezení blázen, ale neláká Vás představa otevřeného prostoru a přírody kolem Vás? Pak zůstaňte u stěny. Ale určitě Vám některé zapůjčené vybavení přestává vyhovovat a přemýšlíte, do jakých kousků horolezecké výbavy zainvestovat.

Máte něco odlezeno. Víte, co Vám vyhovuje a co ne. Především v oblasti lezeček. To, bude pravděpodobně Vaše první investice do horolezeckého vybavení. Důležité je, aby Vám lezečky dobře padly. Dávejte si pozor, aby bota byla těsná, ale zároveň, aby Vás v ní nebolela noha.

Ohledně dalšího lezeckého vybavení, které potřebujete na umělé stěně, je to na Vás. Další aspekty, které se dotýkají i lezců na umělé stěny, zda-li kupovat nebo půjčit, budeme řešit u rekreačních lezců.

Má si lezec pro lezení venku půjčit nebo zakoupit horozelecké vybavení?

Pokud jste si na výše uvedenou otázku odpověděli, že Vás to táhne do přírody, pak opět budete řešit horolezecké vybavení. Tady bychom se řídili několika jednoduchými otázkami: Jak často budu lézt? Jsem takový fanda do lezení, že budu jezdit na skály každý víkend, každých 14 dní? Anebo budu mít čas tak jednou za měsíc nebo méně často?

Toto je důležité si srovnat v hlavě. Pokud budete jezdit pravidelně každý víkend na skály, a zdolávat jednu skálu nebo horu za druhou, pak se jistě vyplatí si zakoupit své horolezecké vybavení. Jaké budete potřebovat do svých horolezeckých začátků? Na tuto otázku Vám velmi zevrubně odpovíme níže v článku.

Budete lézt jednou za měsíc, či v menším intervalu? Pak je to na Vašem zvážení, zda-li máte dostatek financí, a chcete si kupovat vybavení, anebo si ho zapůjčit například u nás. Zodpovězení této otázky platí i pro rekreační lezce na umělé stěně. Zvážit, zda-li se vyplatí vybavení zapůjčit, nebo koupit.

Lezete-li opravdu pravidelně, například každý víkend, a máte k sobě lezeckého partnera, můžete si některé horolezecké vybavení zakoupit dohromady. Například lana, expresky, karabiny a další horolezecké vybavení.

Horolezecké vybavení

Pokud se rozhodnete, že zainvestujete do horozeleckého vybavení, záleží, jestli jste začátečník anebo již pokročilý lezec. Vybavení pro pokročilého lezce a začátečníka se také bude lišit svojí cenou stejně jako je to u hobby zahradních nástrojů a profesionálních. Každopádně na některých částech výbavy se opravdu nevyplatí šetřit, jelikož na nich doslova visí Váš život.

Horolezecké vybavení ZAČÁTEČNÍK

Zde Vám předkládáme seznam základního vybavení pro začátečníky.

Horolezecké vybavení POKROČILÝ

U pokročilého lezce je výbava už více rozmanitá a obsahuje prvky, které začátečník až tolik nepotřebuje.

Horolezectví, jako každý jiný koníček, potřebuje určité vybavení.

Nakonec se nabízí otázka. Když se rozhodnete koupit si horolezecké vybavení, je lepší koupit nové, anebo Vám stačí koupit starší kousky z bazaru? Jste-li začátečníkem a nemůžete si dovolit zakoupit všechno vybavení nové, určitě se poraďte s někým zkušeným, kdo Vám může říci, co a jak. U zkušenějších lezců je zakoupení nového versus bazarového zboží na jejich uvážení.

V našem článku jsme Vám nabídli několik rad a tipů, které můžete zvážit při rozhodování nad tím, zdali si koupit nebo půjčit horolezecké vybavení. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu, doporučujeme podívat se po našich stránkách. Nabízíme možnost jak zapůjčení, tak doporučení vhodného prodejce vybavení, kde můžete zakoupit novou horolezeckou výbavu.

1 komentář

  • Děkuji za článek a rady. Doporučil byste mi pro začátečníka i nějaké kurzy (nebo isntruktora) v Brně ? Kamarád mi dal tento tip: https://www.impresio.eu/zazitek/kurz-lezeni-brno Ale zajímá mě také Váš názor i jiné doporučení. Děkuji. M

    Marcela Silná,
  • Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *