Jak se dostat na Lomnický štít

Jak se dostat na Lomnický štít?

V dnešním článku si budeme povídat o tom, jak se dostat na Lomnický štít. Nejdříve si povíme něco málo o této druhé nejvyšší hoře Slovenska. Následovat budou tipy na několik tras, kterými se po svých můžete dostat až na vrchol. Nezapomeneme zmínit trochu historie lanové dráhy, která vede na Lomnický štít, a nakonec přidáme pár praktických informací.

Lomnický štít

Lomnický štít je se svou výškou 2 634 m n. m. druhou nejvyšší horou Vysokých Tater a Slovenska celkově. Lomnický štít byl po dlouhou dobu považován na nejvyšší vrchol Tater. Z vrcholu vedou tři hřebeny – štít připomíná trojhrannou pyramidu.

Na vrcholu Lomnického štítu sídlí astronomická a meteorologická pracoviště Slovenského hydrometeorologického ústavu. Díky tomu má Lomnický štít alespoň jedno prvenství. Je to nejvyšší obydlené místo na Slovensku.

První výstup na vrchol Lomnického štítu podnikl obuvník a amatérský horník Jabuk Fábry (mezi lety 1760 – 1790). Zvolil přístup přes Medené lávky. Dalšími významnými horolezci, kteří zdolali tento vrchol byli:

  • Robert Townson (1793)
  • Theodor Wundt a Jakob Horvay (1891)
  • Stanislawski, Orlowski, Puškáš

Jak se dostat na Lomnický štít – horolezecká varianta

Na Lomnický štít je možné se dostat několika trasami.

Letní výstup – Jordánka

Je to túra vhodná pro horolezce, zkušené turisty anebo výletníky s horským průvodcem. Tato trasa je pojmenována po Maďarovi Károly Jordánovi, který na přelomu století slezl všechny štrbiny a věžičky na hřebenu mezi Pyšnými štíty a Lomnickým štítem.

Trasa Jordánka

Trasa se jmenuje po svém prvním zdolavateli, Károly Jordánovi. │Zdroj: www.goat.cz

Na tento výstup budete mimo jiné potřebovat horolezecké vybavení a helmu (z důvodu možného padání kamenů). Pokud chcete výstup stihnout za jediný den, budete muset vyrazit již za úsvitu. Ubytovaní budete pravděpodobně v Téryho chatě. Na cestě Vás čekají skalnaté mohyly zvaní “mužíci”, široká skalní rampa, shnilá skála a Bachledova štěrbina.

Dále budete pokračovat okolo Poslední věže a překonáte ještě dvě štrbiny. Výstup na horu končí po kremlovém žebříku. Na vrcholu na Vás bude čekat restaurace, kde si můžete dát drobné občerstvení. Cesta dolů je možná po stejné trase, ale tuto variantu nedoporučujeme. Je značně náročná na orientaci a hrozí pád kamení. Doporučujeme sestup normálkou na Skalnaté pleso.

Zimní výstup – Medené lávky

Výstup přes Medené lávky je lezení alpských rozměrů na Slovensku. Obtížnost lezení je zde II. V zimě trvá výstup od chaty přibližně 5 hodin, sestup asi 3 hodiny. Prvovýstup si zapsali v roce 1928 Alfred Grósz a Gyula Lingsch.

Výstup začíná od chaty U Zeleného plesa. Přejdete zamrzlou hladinu jezera a dále pokračujete na sněhová pole velké Zmrzlé doliny. Pokračuje se do Medené doliny, kde se nabízí dvě dlouhé zasněžené rampy. Kus cesty je možné absolvovat bez cepínů a maček. Po horní lávce je již nutné být přivázán na lano. Na konci se stoupá okolo Medené štrbiny a na vrcholu se objevíte vpravo od hvězdárny.

Jak se dostat na Lomnický štít
Jednou z tras, které můžete zvolit při výstupu na Lomnický štít, je také trasa přes Medené lávky. │ Zdroj: www.pixabay.com

Dalšími možnými výstupy je trasa Orlowski/Stanislawski/Puškáš – hlavolam řešený do dnešní doby horolezci a Hokejka – pojmenovaná podle tvaru hokejky.

Lanová dráha na Lomnický štít

Visutá lanovka Tatranská Lomnica – Lomnický štít byla v době svého vzniku světovým unikátem. Původně byla lanovka dvojúseková se čtyřmi stanicemi. Lanovka byla uvedena do provozu v roce 1942. V roce 1945 vyhodili nacisté do povětří dolní stanici v Tatranské Lomnici a přilehlou podpěru.

Jelikož se lanovka stavěla ve 30. letech 20. století, celá stavba se odehrávala pod taktovkou těžké dřiny lidských rukou. Lidé v tehdejší době pracovali v extrémních výškových rozdílech pouze s pomocí tažných koní. Neexistovaly žádné přístroje jako dnes při svatbách výškových staveb.

Původní stanice:

  • Tatranská Lomnica
  • (Mezistanice) Štart
  • Skalnaté pleso
  • Lomnický štít

V roce 1999 byl ukončen provoz na prvním úseku lanovky (Tatranská Lomnica – Skalnaté pleso). Lanovka je dlouhá 1868 metrů a překonává 864 výškových metrů. Kapacita kabiny je 15 osob, ta stihne za hodinu odbavit celkem 50 osob.

Před třemi lety v roce 2017, slavila lanová dráha 75 let. K tomuto výročí bylo možné absolvovat večerní jízdy z Tatranské Lomnice na Skalnaté pleso. Také bylo návštěvníkům umožněno prohlédnout si prostory, za jiných okolností nepřístupné. Jednalo se o strojovnu a naváděcí stanice (tzv. Velín). Během tohoto výročí byl promítán dokument Príbeh jednej lanovky.

Jak se dostat na Lomnický štít lanovkou?

Pokud jste se rozhodli, že se na Lomnický štít vydáte s pomocí lanovky, bude se Vám hodit několik užitečných rad, týkajících se koupi jízdenky na lanovku.

  • pokud si budete chtít zakoupit jízdenku online, můžete tak učinit až 6 dní před odjezdem
  • na stránkách si vyberete datum a čas odjezdu kabinky
  • platbu provádíte platební kartou, kdy Vám po provedení platby přijde unikátní kód, kterým se prokážete u pokladny při vyzvedávání jízdenek
  • jízdenka je napsána přímo na doklad (občanský průkaz, cestovní pas, řidičský průkaz), který je nutný mít při jízdě u sebe
  • vyzvednutí jízdenky je nutné minimálně 1 hodinu před odjezdem
  • minimálně 5 minut před odjezdem lanovky byste měli být připraveni k nástupu
  • storno jízdenek je nutné provést minimálně 20 hodin před odjezdem lanovky

Jízdenky je možné zakoupit na stránkách gopass.sk. Online lze zakoupit pouze obousměrné jízdenky. Ceny pro dospělého jsou:

  • obousměrná jízdenka Tatranská Lomnica – Skalnaté pleso = 18 EURO
  • obousměrná jízdenka Skalnaté pleso – Lomnický štít = 26 EURO

Provozní doba lanovky je 9.00 – 14.40. V kamenné prodejně přímo ve středisku je možné zakoupit i jednosměrné jízdenky (pouze mezi stanicemi Tatranská Lomnica a Skalnaté pleso). Jízda nahoru Vás vyjde na 19 Euro, jízda dolů na 16 Euro.

Již jste absolvovali svůj výstup, anebo výlet na Lomnický štít? Jaké jsou Vaše zkušenosti, zážitky a dojmy? Podělte se o ně s námi v komentářích.

4 komentářů

  • Lanovkou na lomnický stit

    Karel. Kolsky,
  • Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *