Dobrodružné filmy na dlouhé večery

Top 6: Nejlepší dobrodružné filmy

Připravili jsme pro vás tipy na nejlepší dobrodružné filmy, které vám udělají radost nejen při dlouhých zimních večerech nebo během karantény. Ať už jde o snímky z velkých dálek nebo extrémních podmínek, věříme, že se Vám budou líbit.

Většinu našich dobrodružných filmů můžete vidět online na streamovacím serveru Netflix. Jakmile budete s tímto listem hotoví, můžete pokračovat naším seznamem nejlepších knih a filmů o horolezectví a knih o cestování. Najdete tam naše tipy na dobrodružné filmy z roku 2019, jsou ale stále aktuální. Budeme také moc rádi, když přidáte vlastní nápady a podělíte se s námi o další filmy, které stojí za to vidět.

Divočina, 2014

Nejlepší dobrodružné filmy jsou většinou podle skutečných událostí. Tak je tomu i u snímku Divočina. V hlavní roli uvidíte Reese Witherspoon jako Cheryl. Příběh se odehrává v devadesátých letech. S Cheryl se život nemazlil. Poté, co se celý její svět obrátil vzhůru nohama, se rozhodne pro velmi odvážný krok. Bez jakýchkoliv zkušeností si nasadí na záda obrovský batoh a vydá se zdolat vysokohorskou trasu Pacifik Crest Trail.

Ta nejen, že měří 1770 km. Jde zároveň o nejtěžší a nejnebezpečnější horskou stezku v Americe. Vydejte se s Cheryl na největší dobrodružství jejího života od Mohavské pouště přes Kalifornii až do Washingtonu. Dokáže na cestě najít sebe sama a ztracený pevný bod v životě? Nebo naopak cesta přemůže Cheryl?

Stejně jako u jiných snímků o dlouhých cestách, je i tento příběh především o cestě do vlastního nitra. To vše dokreslují úchvatné scenérie a skvělý soundtrack. Ačkoliv film nemá žádné nervy drásající a dramatické scény, bude vás bavit. A na konci přijde očekávaná a velmi silná katarze.

Útěk do divočiny, 2007

Také už jste někdy koketovali s myšlenkou, že zahodíte všechno za hlavu a odejdete se toulat do divočiny? Tak právě tento nápad uskutečnil mladík Christopher McCandless. Univerzitní premiant se jednoho dne k překvapení svých rodičů rozhodl darovat veškeré úspory na charitu a odjel prozkoumávat Aljašku.

Filmy – dobrodružné, akční, zkrátka jakékoliv, jsou nejlepší, pokud vidíme na hlavních postavách nějaký vývoj. A ten je v tomto snímku pěkně zachycen. Christopher se potýká nejen s nepřízní počasí a drsnou přírodou, na cestě ho potká také spousta událostí a lidí, kteří mu doslova změní život. Film je natočen podle skutečných událostí. Christopher McCandless tímto nápadem inspiroval spoustu dalších mladých Američanů, kteří se odešli toulat do divočiny, aby objevili sami sebe.

Oceňujeme pěknou práci s hlavní postavou. A také dechberoucí záběry na aljašskou přírodu. Dohromady to pěkně klape, děj utíká a váš rozhodně nečeká žádný dvouhodinový kýč. Tento film stojí za to vidět.

Revenant – Zmrtvýchvstání, 2015

Legendární snímek od Alejandro G. Iñárrita (Birdman, Babel) s Leonardem di Capriem a Tomem Hardym vypráví drsný příběh inspirovaný skutečnými událostmi. Tento dobrodružný film z americké přírody, která bere dech, zachycuje nelítostný boj o přežití.

Připravte se na cestu neprozkoumanou divočinou. Objevitel a dobrodruh Hugh Glass je při výpravě zraněn tak, že ho zbytek skupiny opustí. Zůstane s ním pouze jeho syn a dva další muži, přičemž jeden ho zradí a pohřbí za živa. Nepřízeň osudu a drsná příroda se sráží s nezlomnou vůlí Glasse, který ve finále zcela sám putuje zamrzlou a neprozkoumanou krajinou na cestě za pomstou. Pomsta, nenávist a síla vůle jsou hlavní témata Revenanta.

Snímek byl vytvořen trochu netradičně, o to silnější zážitek z něj ale budete mít. Natáčelo se pouze za skutečného denního světla a mimo studio. Vše tedy působí opravdu reálně a syrově. A přesvědčivost, s jakou Leo bojuje o holý život, je něco, co se jen tak nevidí. Ne nadarmo dostal di Caprio za roli v Revenantovi svého prvního a zatím také jediného Oscara.

Vzpomínky na Afriku, 1985

Vzpomínky na Afriku od Sydneyho Pollacka jsou dalším dobrodružným snímkem, který by vám neměl uniknout. V hlavních rolích uvidíte Maryl Streep a Roberta Redforda. Film vypráví příběh podle autobiografické novely od Karen Blixen z roku 1937.

Aristokratka Karen odjela do Keni za svým manželem Brorem. Ten k jejímu překvapení místo farmy s krávami pořídil kávovou plantáž. Poté, co zjistí, že je jí Bror nevěrný, začne se sbližovat s lovcem Denysem. Dojde ke střetu dvou světů – Karen z vyšších kruhů zvyklá na určitý luxus a Denys, který žije obyčejný život uprostřed divoké Afriky. Jejich vztah přesto pokračuje, a to až do chvíle, kdy se Karen musí rozhodnout mezi láskou a rozumem.

Ač to Karen nečeká, začne Africe a její divoké kráse propadat. A stejně tak i divák. Střed dvou odlišných světů je v díle velmi pěkně zpracován. A není to jen rozpor Evropa x Afrika, ve filmů je protikladů mnohem víc. Téma je dobře pojaté a vyprávění hezky odsýpá. Ač je hlavním tématem romance, nudy se rozhodně bát nemusíte. Ne nadarmo získal film 7 Oscarů.

Ztracen v džungli, 2017

Nejlepší dobrodružný film za rok 2017 je rozhodně Ztracen v džungli. Ačkoliv Daniela Radcliffa máme všichni zakódovaného jako obrýleného čaroděje Harryho Pottera, dokáže skvěle zahrát i další role. V tomto snímku s ním zažijete výlet po amazonském pralese, který nabere nečekaný spád.

Dramatický film o přežití je inspirován skutečnými událostmi, scénář byl sepsán podle memoárů Yossiho Ghinsberga, kterého si zahrál právě Radcliffe. Příběh se odehrává v osmdesátých letech. Izraelec Ghinsberg a parta kamarádů „baťůžkářů“ na cestě Jižní Amerikou. Co by se mohlo zvrtnout? Nechají se zlákat vidinou dobrodružství a pod vedením geologa Karla se vydají na expedici do džungle. Ne vše se ale vyvíjí podle představ dobrodruhů.

Připravte se na spoustu lekavých scén a napínavých momentů. Jak z toho všeho Ghinsberg vyvázne? Džungle je nelítostné místo, a především v noci. Film má spád a kameraman odvedl velmi dobrou práci, záběry opravdu stojí za to. Takže pokud se cítíte na výlet do tropů, víte, co si dnes pustit.

Sedm let v Tibetu, 1997

Sedm let v Tibetu je legendární životopisný film s Bradem Pittem. Scénář byl napsán podle autobiografické knihy rakouského horolezce Heinricha Harrera. Harrer se narodil v obtížné době a nebyl žádným svatouškem, to si ostatně můžete přečíst například zde. Ale poté, co se snažil zdolat nejvyšší štít osmitisícovky Nanga Parbat, se mu změnil život. Dostal se do tajemného Tibetu, kde se stal učitelem duchovního vůdce této země – Dalajlámy.

Heinrichových Sedm let v Tibetu je velmi hutným příběhem o setkání dvou odlišných kultur, ale také přátelství, lásce, hodnotách v životě a jejich změnách. Heinrich se v Tibetě nesetkal jen s něčím odlišným. Byl tam konfrontován především sám se sebou.

Film je výpravný a diváka nenucenou a zajímavou formou provede historickými událostmi, které změnili svět. Ne nadarmo bylo toto dílo v Číně přijato s nevolí. Připravte se na nádherné záběry do tibetské přírody, které jsou podkresleny podmanivou hudbou Johna Williamse.

V hlavní roli exceluje Brad Pitt, který trochu zastínil ostatní. Někomu se může zdát až příliš idealistické a přehnané, jak Heinricha tvůrci vykreslili, tak to ale nakonec u většiny životopisných filmů bývá. Nejlepší dobrodružné filmy mají mít silný příběh a tento ho rozhodně má.

0 komentářů

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *