Skalní útvary v ČR

5 tipů na nejkrásnější skalní útvary v Česku

Těšíte se, až skončí karanténa, ale nevíte, kam pojedete na výlet? Nemusíte vyjíždět za hranice třeba do Slovinska či Rakouska, i u nás se nacházejí místa, z kterých se Vám bude tajit dech. Dnes se podíváme na nejkrásnější skalní útvary, které v České republice můžete vidět. Pokud Vás lákají zajímavosti na lokální úrovni podívejte se na naše další články: Kam na výlet v Ústeckém kraji nebo Nejkrásnější skalní útvary na Vysočině.

Pravčická brána

Pravčická brána je unikátní přirozený skalní útvar. Nachází se v Národním parku České Švýcarsko. V okolí brány se nacházejí stezky i lavičky, na kterých si můžete odpočinout, nebo si s knihou v ruce užívat zdejší atmosféru. Po cestě se lze kochat nejen Pravčickou bránou, ale i překrásnou přírodou.

Rozměry tohoto přirozeného skalního útvaru jsou největší v celé Evropě. Rozpětí oblouku činí 26,5 m, šířka 7-8 m, výška otvoru 16 m a v nejužším místě má skála 3 m. Není proto překvapením, že Pravčická brána je symbolem Českého Švýcarska. Je tvořená kvádrovými pískovci turónského stáří a vznikala zvětráváním milióny let.

Pravčická brána
Pravčická brána je unikátní skalní útvar, největší v Evropě. | Zdroj: Pixabay.com

Roku 1881 byl italskými dělníky u skalní brány postaven výletní zámeček Sokolí hnízdo. Proč zrovna Italové? Byli v té době nejlevnější.

Vstupné a otevírací dobu si můžete zkontrolovat na oficiálních stránkách Pravčické brány.

Adršpašsko-Teplické skály

V Adršpašsko-Teplických skálách jsou k vidění krásné pískovcové věže, plošiny, kaňony, soutěsky nebo hřbety. Jedinečný pískovcový reliéf složený z kvádrových pískovců svrchní křídy vytváří specifické mikroklima. Proto zde můžete nalézt výjimečná rostlinná a živočišná společenstva.

Ve skalním městě jsou k vidění útvary jako Milenci, Eliščina věž nebo Homole cukru. Jména skal nevznikla jen tak náhodou. Podívejte se na skálu. Naschvál, co vidíte za útvar?

Adrspasko-Teplicke_skaly
Masív pískovcových věží v Adršpašsko-Teplických skalách. | Zdroj: Pixabay.com

Celá oblast o rozloze téměř 2 000 ha spadá do národní přírodní rezervace. Placený okruh vede po zelené značce a je dlouhý 3,5 km. Za drobný poplatek se dokonce můžete plavit pramicí po jezírku.

Cenu parkoviště a vstupného si můžete zkontrolovat na oficiálních stránkách. Skály jsou celoročně otevřené, kromě ojedinělých případů v zimním období, kdy je vyšší sněhová pokrývka. Pořádají se tu horelezecké a Highline akce. Uzavření oblasti vzhledem k charakteru posledních zim proto asi nehrozí.

Drábské světničky – nejznámější skalní hrádek

Bývalá skalní pevnost Drábské světničky se nachází nedaleko Mnichova Hradiště. Dochovalo se zde 18 světniček a 6 chodeb vytesaných do skály. Kochat se můžete nejen zručností našich předků, ale i pískovcovými věžemi a úžasným výhledem do okolní přírody. Stěny Drábských světniček se tyčí nad řekou Jizerou a nejvyšší vrcholy skal jsou až 177 m nad údolím. Z vyhlídkových míst lze proto vidět krásy Českého ráje, hrad Bezděz, listnaté hřebeny Jizerských hor a Krkonoš nebo oblast Ralsko.

A teď trocha historie. Skupina sedmi pískovcových bloků na okraji plošiny masivu u čedičového vrchu Mužský byla osídlena již v době kamenné. Skalní hrad zde byl postaven ve 13. století. Celý jeho areál byl obnoven v době husitských válek, kdy byl využíván vojskem až do bitvy u Lipan. Poté následovalo jeho chátrání. Drábské světničky byly díky své obranné funkci obydlovány i během třicetileté nebo 2. světové války.

U dřevěné vstupní branky začíná prohlídková trasa, které trvá cca 3 hodiny. Pozor jedná se o náročnější terén. Drábské světničky jsou otevřeny od 1.4 do 31.10, kromě nepříznivého počasí. Vstup i parkování jsou zdarma.

Upozornění: Drábské světničky jsou z důvodu poškození a přípravy záchranných prací do odvolání uzavřené. Více na oficiálních webových stránkách, které jsou uvedeny v předešlém odstavci.

Panská Skála v Českém Středohoří

Panská skála je úchvatná národní přírodní památka, nalézající se u obce Prácheň. Milovníci pohádek si ji jistě budou pamatovat z Pyšné princezny. Tento geologický útvar je tvořen vulkanickým čedičem, který je unikátní svým tvarem, připomíná totiž kostelní varhany. Kamenné varhany jsou složeny převážně ze svislých pěti- až šestibokých sloupců, které jsou dlouhé až 12 metrů.

Panská skála
Pohled na jezírko a Panskou skálu, která je vytvořená z vulkanického čediče. | Zdroj: Unsplash.com

Krásnou atmosféru dokresluje i jezero před skálou, které vzniklo zatopením těžební jámy. V 19. a 20. století se zde těžil sloupkový čedič, a proto nechybělo mnoho a Panská skála mohla kvůli těžbě zaniknout. Naštěstí se tak nestalo a my můžeme objevovat krásu tohoto místa.

K Panské skále se dostanete pěšky i na kole, vede sem žlutá a zelená turistická trasa z obce Kamenický Šenov. Nadšenci do aut si můžou též balit batůžky, neboť u skály je parkoviště. Neplatí se zde žádné vstupné a skála je přístupná po celý rok.

Hruboskalské skalní město

Hruboskalsko je jedno z nejznámějších skalních měst, které u nás můžete navštívit. Lze zde vidět úchvatné pískovcové věže, které dosahují i více než 55 m a strmé kaňony.

Zlatá stezka Českého ráje vede po hřebenu, a proto je zde mnoho vyhlídkových míst. Z vyhlídky U Lvíčka nebo Na Kapelu se můžete kochat zajímavými tvary pískovcových masivů a krásnou přírodou. Hruboskalsko je proto z mnoha důvodů oblíbenou oblastí horolezců. Především za hezkého počasí ve skalách uvidíte mnoho osob oběšených nejrůznějším horolezeckým vybavením.

0 komentářů

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *