Bouldering - jak začít

Nejlepší bouldering nejen v Praze nebo Brně

Venku není typická Ladovská zima, jakou si někteří z nás pamatují ještě ze svého dětství. I přesto není ještě čas vydat se slézat hory a kopce ven. Kdo z Vás nechce čekat s lezením na správné počasí, může si zalézt na umělé stěně s lanem tak, jako leze po horách. Co zkusit lézt bez lana? Bouldering – jak začít a kde je nejlepší bouldering? To vše se dozvíte v našem článku.

Bouldering

Bouldering (z anglického slova “boulder” – kámen) je druh lezení, který se provozuje bez jištění lanem. Můžete lézt na malých skalních blocích, ale především na umělých stěnách uvnitř v teple. Můžete ho tedy provozovat po celý rok. Bouldering je velmi oblíbený i u začínajících lezců, protože je finančně nenáročný na vybavení.

Historie boulderingu se začala psát až v 80. letech 19. století. Zprvu se využíval jako součást tréninkového plánu horolezců. Až teprve v 50. letech 20. století se z boulderingu stala samostatná lezecká disciplína. Stalo se tak především díky Johnu Gillovi.

John Gill

John Gill se narodil v roce 1937 a je přezdívaný “Master of rock“. John Gill je považován za prvního čistě sportovního lezce. Byl také nazýván králem boulderingu v padesátých, šedesátých a sedmdesátých letech. Dokonce o něm napsal Heinz Zak ve své knize Rock Stars z roku 1995.

Bouldering – jak začít

Na bouldering si můžete troufnout, i když už Vám není dvacet, nebo máte nějaké to kilo navíc. To vůbec není problém. Hlavní je mít chuť a ničeho se nebát. Můžete to zkusit úplně sami – zde nepotřebujete parťáka k jištění, anebo můžete jít na individuální kurz boulderingu, kde Vás vše potřebné naučí náš instruktor.

Bouldering - jak začít
Na bouldering si můžete troufnout, v jakémkoliv věku. Hlavní je se nebát a v případě, že zvolíte kurz s instruktorem, pečlivě instruktora poslouchat. │Zdroj: Daily Adventures

Pro začátek není nutné kupovat si vůbec žádné vybavení – lezečky a magnézium si můžete zapůjčit přímo u stěny. Jediné co budete do začátků potřebovat je sportovní oblečení (v teplých měsících se doporučuje tílko, a tříčtvrteční kalhoty – z důvodu ochrany kolen, v chladnějších měsících delší kalhoty, tričko, případně mikinu).

Samozřejmě pokud budete lézt pouze uvnitř, dle citu si vyberete takové oblečení, které Vám bude pohodlné, a nebudete se v něm potit. I když při boulderingu se zapotíte. Bouldering je náročný jak na fyzickou stránku, tak i na tu psychickou. Ať už budete začínat zcela sami, anebo pod rukama zkušeného instruktora, vždy je potřeba držet se několika rad. Pojďme na bouldering – jak začít.

Rady a tipy pro začátečníky

  • Než se vrhnete na samotnou stěnu, je nutné/doporučené se protáhnout a trochu rozhýbat, abyste na stěnu nelezli stuhlí (například po celodenním sezení v práci). Je to také prevence proti úrazům.
  • Pro začátek zapomeňte řešit obtížnosti na různých stěnách. Obtížnost se nehodnotí jen podle sklonu stěny, ale především podle úchytů. To znamená, že i sebekolmější stěna může být těžší, než jiná vertikální.
  • Nejdříve je potřeba si lezení vyzkoušet a osahat si různé druhy úchopů a profilů.
  • Pro nejlepší možný začátek je ideální přelézt spousty lehčích metrů, než se okmažitě vrhnout na těžší obtížnosti.
  • Nejhorší na začátku je přelézat bouldery s chybami (které se budete později těžce odnaučovat), případně je přelézt silově, a ne technicky. Zbytečně se můžete u boulderů fyzicky vysílit, místo, abyste je jednoduše technicky přelezli.
  • Důležitá je v začátcích právě již zmíněná technika. Číme lépe si ji na začátku vybudujete, tím lépe se Vám později poleze.
  • Pro začátečníka je nejlepší tzv. otevřený úchop. Je nejbezpečnější a vyvarujete se při něm zraněním.
  • Při cvičném lezení si vyzkoušejte co nejvíce možných držení chytů (madlo, boule, lišta, spoďák atd.).
  • Také nohy mají svoji práci, pokládají se na stupy (klasické stoupání, nášlap, patička, špička a další).
  • A pohyby (kříž, výměna, odtlak, …).
  • Top – konec stěny, kam se bouderista snaží dolézt.
  • Nezapomínejte při lezení dýchat.
  • Odpočívejte mezi pohyby a vždy nastupujte na stěnu odpočinutí.

Pokud máte možnost, boulderujte s dalšími lidmi. Můžete se od nich naučit jiné technice, než je ta Vaše, anebo si ji můžete alespoň vyzkoušet, případně si nechat poradit.

Nejlepší bouldering

Nyní Vám nabídneme několik boulderingových lezeckých stěn v České republice, které jsou oblíbené či nejlepší podle svých uživatelů.

Nejlepší bouldering v ČR
Zde najdete tipy na nejlepší bouldering nejen v Praze a Brně, ale také po zbytku České republiky. Tedy, aby si mohli zalézt všichni. │ Zdroj: www.pixabay.com

Praha

Boulder Bar, Praha – Holešovice. Toto lezecké centrum je otevřeno denně, včetně neděle a to od 8 do 23 hodin ve všední dny, a o víkendu od 9 hodin. Stěna v Boulder Baru nabízí více jak 300 m2 k lezení s maximální výškou 4,3 metru. Na stěně se nachází okolo 5 tisíc úchytů a celková kapacita je 50 lidí. Vstupenku si zakupujete vždy na 2,5 hodiny. Je možné si zde zapůjčit lezečky a magnezium.

Boulder Bar dále nabízí, jak už je předkládáno v samotném názvu, bar. Tento bar je nekuřácký, s kapacitou 60 míst k sezení. Mezi barem a lezeckou stěnou je prosklená stěna, můžete tedy stále sledovat dění přímo na place.

Brno

Flash Boulder Bar. Boulder Bar v Brně je otevřen každý den od 7 do 22 hodin, včetně víkendu. Celková lezecká plocha v tomto brněnském Boulder Baru je 300 m2 a nabízí více než 4500 úchytů (je tedy srovnatelná s výše uvedeným pražským Boulder Barem). Maximální výška stěny je 4,2 metru. Ve Flash Boulder Baru si můžete zapůjčit lezečky a pytlíček s “maglajzem”.

I v brněnském Boulder Baru je bar a také nabízí tělocvičnu. V tomto Boulder Baru Vám přijmou i hojně zaměstnanci oblíbenou MultiSport kartu. V Brně se také mnohokrát odehrávaly závody v boulderingu.

Písek

Lezetop, lezecké centrum Písek. Toto lezecké centrum není čistě boulderingové, ale svojí celkovou velikostí patří její stěny mezi největší v republice. Celková velikost je 1400 m2, výška stěn 6 – 15 metrů. Přímo Bouldrovka nabízí 150 m2 lezecké plochy, do výše až 3 metrů. Aréna je určena nejen pro dospělé, ale také pro děti. I zde si můžete zapůjčit lezečky a pytlík s magnéziem.

Lezecké centrum v Písku dále nabízí bar, lezeckou halu, společenskou místnost, obchod a půjčovnu.

Ústí nad Labem

Hudy lezecká stěna, Ústí nad Labem. V Hudy lezecké stěně mají otevřeno každý den, včetně víkendu od 10 do 22 hodin. Za zapůjčení lezeček a pytlíku s magneziem si připlatíte 70 korun. Boulderovka v Ústí nad Labem je dlouhá 15 metrů a je rozdělena na 3 pomyslné segmenty, plochu o sklonu 45°, buben a plochu o sklonu 35°.

Součástí lezecké stěny je i dětská stěna. Také v tomto lezeckém centru je možné si zakoupit kurz s instruktorem. Ať už pro dospělé či pro děti.

Liberec – Ruprechtice

Makak Aréna, Makak Boulder v Ruprechticích. Otevřeno mají denně od 10 do 22 hodin. Makak Boulder je jedna s největších a nejmodernějších boulderových stěn v České republice. Celková plocha je 800 m2, najdete zde 150 bouldrů různých obtížností. Makak Boulder je určen nejen pro zdatnější lezce, ale také pro úplné začátečníky. Pokud se chcete porovnat s lezci z celého světa, můžete přijít na slavný Moonboard.

Doufáme, že Vám naše tipy bouldering – jak začít, pomohou ve Vašich začátcích s boulderingem. Pokud máte již zkušenosti s boulderingovými stěnami v České republice, či další dotazy, neváhejte, a napište nám je do komentářů. Naši odborní instruktoři Vám rádi Vaše dotazy zodpoví.

3 komentářů

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *