Mexico a Guatemala

Mexico a Guatemala – putování Střední Amerikou

Vyměnit silné kanadské mrazy, jsme před Vánoci vyrazili na třítýdenní “putování” Střední Amerikou, konkrétně jihovýchodním Mexikem a Guatemalou. Byl to můj první výlet do Střední Ameriky, proto jsem byl dost zvědavý, co nás tam potká.

Mexická část putování Střední Amerikou

Vše začalo přistáním na karibské straně poloostrova Yucatan, v Cancúnu, který je znám svými hotelovými resorty na pobřeží. Ty se výrazným kontrastem střetávají se zbytkem města, které se mi ve srovnání s ostatními mexickými městy líbilo nejméně. Tady také trávíme jen jednu noc a vydáváme se směr západ, napříč severní částí Yucatanu.

Putování Střední Amerikou
Cenotes – podzemní jeskyně, a jídlo – hned bych do Guatemaly vyrazil klidně jen jako gastroturista. │ Zdroj: Filip Mášek

Celý poloostrov je úplně placatý, porostlý hustými lesy a protkán sítěmi podzemních vodních systémů. Proto sem, kromě početných Mayských památek, láká turisty i mnoho přístupných Cenotes – podzemních jeskyní, které jsou, až na pár výjimek, vždy plné lidí. Velmi příjemná byla návštěva města Valladolid, nádherného středověkého města.

Noční život v mexických městech

Cestu po této části země jsme zakončili ve velkém městě Mérida, kousek od Mexického zálivu a začínáme zjišťovat, že život v mexických městech začíná až se soumrakem. Trhy praskají ve švech, od každého rohu je slyšet živá muzika a všudypřítomní pouliční prodejci všeho možného, vám nabízí své zboží.

Vše je doplněno bohatým kulturním programem, takže večerní procházku (jakýmkoli) mexickým městem můžu jedině doporučit. Začínáme si všímat toho, že i přes naší snahu (bez znalosti jazyka) nám místní často oplácejí nepříjemným nezájmem. To nás trochu mrzí.

Putování Střední Amerikou
Především kvůli zdejší zarostlé krajině je téměř nemožné se vydat na samostatnou tůru. Pokud se podaří na nějakou tůru jít, je to možné pouze s průvodcem. │ Zdroj: Filip Mášek

Než jsme vyrazili na jih, dali jsme si ještě výlet loďkou za plameňáky a kormorány. Poprvé jsem viděl na vlastní oči mangrovy. Paráda! Za 250 Pesos/os, což nás mile překvapilo. Totiž, být turistou v Mexiku je stejně drahé, ne-li dražší než být turistou v ČR. Vyrážíme na pokračování našeho putování Střední Amerikou. Moc se těšíme na Guatemalu!

Přejezd přes Belize

Po placaté části Mexika konečně kopce, sopky a jezera. Čekaly nás dlouhé přesuny na hranice s Belize a dále přes Belize do městečka Flores v Guatemale. Několikrát jsme měnili dodávku i řidiče, stáli dlouhé fronty na hranicích, ale byla to sranda :). Mimochodem za přechod hranice Belize platíte poplatek cca 30 USD a za opuštění cca 20 USD/os. Jako v bývalé britské kolonii se tu mluví anglicky. Bohužel jsme se tu nezdrželi, takže jsme byli i nadále v “zajetí” španělštiny :).

Guatemalská část putování Střední Amerikou

Flores je městečko u většího jezera Peten, které sousedí s obrovskou a neprostupnou Mayskou rezervací. Jedna z mála silnic, vedoucích do zdejších hustých lesů, vede do jednoho z největších a nejzachovalejších Mayských měst, jménem Tikal. Vstup 150 Q, tedy asi 450 Kč a stojí to za to. V podstatě celý den chození a ani nestihnete obejít vše. Jako někdo, kdo necestuje primárně kvůli památkám, jsem byl nadšený z toho místa. Od průvodce jsme se navíc dozvěděli spoustu zajímavostí.

Sopečná podívaná

Vrchol návštěvy Guatemaly však měl teprve přijít. Nedaleko krásného města Antigua, jsou dvě sesterské sopky, Fuego a Acatenango. První je jednou z nejčinnějších na světě. Na druhou jsme šli na trek, abychom se s nejlepším výhledem dívali na něco, co by mě nikdy nenapadlo, že z blízka uvidím. Hlavně po setmění jsme z cca 400 metrů vzdáleného kráteru sledovali jednu mohutnou erupci za druhou a mnohdy byla celá sopka zasypána po obou stranách žhavou lávou.

Stany ve výšce cca 3500 m n. m. poskytovaly skvělý pohled. Úžasný zážitek jsme zakončili východem slunce z 3976 metrů vysokého vrcholu Acatenanga. Třešničkou bylo jezero Atitlán zasazené mezi několik sopek. Jako nováčci v Centrální Americe jsme byli ale trochu zaskočeni. Nepočítali jsme s tím, že zde bude síť turistických tras, ale že bude možno každý den vyrazit na nějakou tůru. Bohužel (také proto jsem naši cestu nazval putováním) nic takového tady možné není.

Památky
I když primárně necestuji za památkami, toto putování mě nejednou zasáhlo právě svou kulturou, kterou nabízí běžnému turistovi. │ Zdroj: Filip Mášek

Vydat se “kamkoli” je díky husté vegetaci v podstatě nemožné i vzhledem k tomu, že husté křoviny najdete i v 3 500 m n. m. Tudíž jste vlastně odkázáni pouze na nabídku tůr s průvodcem (velmi málo) nebo jiné “atrakce” se vstupem. Zpoplatněné je tu v podstatě úplně vše, takže pokud už někde najdete turistickou cestu, můžete si být jisti, že za ni
zaplatíte.

I tak ale opouštíme Guatemalu s těžkým srdcem. Trasa nás vede zpět na sever do Mexika, protože odlétáme z Mexico City. Ke konci ještě dáme skvělou koupačku v Pacifiku na známé pláži Zipolite.

Jídlo

Úplně jsem se zapomněl zmínit o jídle! Ale to je asi samostatná kapitola. Říkal jsem si, že bych tam klidně jel i jen jako gastroturista. Celé dny chodil od stánku ke stánku a jen jedl a ochutnával. Pouliční stánky jsou na každém rohu, takže těžko vždycky odoláte se u nějakého nezastavit. Byl to krásný výlet. Upřímně, naše pocity byly lehce zkalené přístupem Mexičanů, ale nebylo to nic zásadního.

Na konec ještě pár informací:

  • V prosinci bylo v Mexiku kolem 28 stupňů, v Guatemale vzhledem k nadmořské výšce asi kolem 22 stupňů.
  • Díky přílivu turistů v poslední době, je zde dobrá infrastruktura a dostat se dá skoro odkudkoli kamkoli. Autobusem nebo shuttlem.
  • Ceny potravin jsou podobné jako u nás, služby lehce dražší a zejména u vstupů si jako turista připlatíte oproti domácím i o 600 %.

Dost lidí se mě ptalo, jestli jsem se tam nebál. Ani jednou mě nenapadlo se něčeho obávat. Při dodržení základních pravidel je vše úplně v pohodě.

Text a foto: Filip Mášek

2 komentářů

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *